Τροφή στις προσδοκίες της αγοράς για καλύτερες ημέρες στην οικονομία έδωσε ο ανασχηματισμός, αλλά ο νέος «τσάρος» της οικονομίας, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, έχει να αντιμετωπίσει από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του ένα διπλό και αρκετά δύσκολο “crash test”, από την Κομισιόν και τους δανειστές της χώρας.
Το νέο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών φαίνεται ότι υποδέχθηκε θετικά το ΧΑ, με μια ανοδική κίνηση κόντρα στο πτωτικό ρεύμα των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων. «Και μόνο το γεγονός, ότι δίνεται τέλος στην αβεβαιότητα για τη σύνθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ενώ τοποθετείται ένα πρόσωπο κατά κοινή ομολογία “φιλικό” προς την αγορά, είναι αρκετό για να φέρει έναν αέρα αισιοδοξίας για την οικονομία», τονίζει ανώτερο τραπεζικό στέλεχος, σχολιάζοντας τις επιλογές του πρωθυπουργού.
Με θετικά σχόλια έγινε δεκτός ο κ. Παπαθανασίου και από τους χρηματιστές. Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Αλ. Μωραϊτάκης τονίζει ότι ο νέος υπουργός προέρχεται από την επιχειρηματική κοινότητα, είχε μακρά θητεία στο ΕΒΕΑ και μπορεί να ανοίξει μια γόνιμη δημόσια συζήτηση για να πέσουν στο τραπέζι νέες αναπτυξιακές ιδέες, αναγκαίες σε μια περίοδο κρίσης. Όπως υπενθυμίζει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί από το 2005, ότι θα ληφθούν μέτρα για να αναδειχθεί η Ελλάδα ως διεθνές οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Τέτοιες ιδέες είναι ώρα να υλοποιηθούν από το νέο οικονομικό επιτελείο, τονίζει ο κ. Μωραϊτάκης.
Περισσότερο επιφυλακτικός, πάντως, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, αρκέστηκε να τονίσει ότι «καμία κυβέρνηση δεν κρίνεται μόνο από τα πρόσωπα. Κρίνεται κυρίως από τις πολιτικές της. Οι ανοιχτές προκλήσεις του 2009 επιβάλλουν μία ουσιαστική αλλαγή στάσης απέναντι στα κρίσιμα προβλήματα και απαιτούν μια ισχυρή και αποτελεσματική διακυβέρνηση. Αυτό είναι το επιτακτικό ζητούμενο από το νέο κυβερνητικό σχήμα».
Πάντως, ο κ. Παπαθανασίου θα έχει να αντιμετωπίσει, μέσα στον πρώτο μήνα της θητείας του, δύο κρίσιμες προκλήσεις διεθνούς χαρακτήρα:Σε λίγες ημέρες αποστέλλει στην Κομισιόν, με τη δική του υπογραφή, το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ αμέσως μετά, στις 19 Ιανουαρίου, οι Βρυξέλλες θα ανακοινώσουν τις δικές τους προβλέψεις για την οικονομία και αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία «ήπιας επιτήρησης» της οικονομικής πολιτικής. Η νέα διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, που θα εφαρμόζεται όσο θα διαρκεί η κρίση, δίνει στις κυβερνήσεις με υψηλά ελλείμματα περιθώρια για τη μείωση τους εντός διετίας και όχι μέσα στον επόμενο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο κ. Παπαθανασίου θα πρέπει να αρχίσει μια σκληρή διαπραγμάτευση με τον Χοακίμ Αλμούνια, για να πείσει την Επιτροπή ότι τα μέτρα που θα εφαρμόσει εγγυώνται τη διόρθωση του ελλείμματος μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες.
- Την ερχόμενη Τρίτη, και ενώ η γερμανική κυβέρνηση χθες απέτυχε να διαθέσει το σύνολο των ομολόγων που είχε προγραμματίσει, καθώς έμεινε αδιάθετο το ένα τρίτο των τίτλων που δημοπρατήθηκαν, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αρχίζει την επίπονη διαδικασία υλοποίησης του νέου προγράμματος δανεισμού, ύψους 42 δις. ευρώ για το 2009. Το πρώτο τεστ θα είναι μάλλον εύκολο, αφού ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε να διαθέσει έντοκα γραμμάτια 13, 26 και 52 μηνών, ακριβώς για να αποφύγει το «συνωστισμό» στην αγορά ομολόγων. Τα έντοκα αναμένεται να απορροφηθούν με ευκολία και με τη στήριξη των εγχώριων τραπεζών, όμως οι παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι το μεγάλο στοίχημα του νέου υπουργού θα είναι να εμφανισθεί αρκετά πειστικός μέσα στους επόμενους μήνες προς τους επενδυτές, ώστε να καταφέρει να «ξεκλειδώσει» τη διεθνή αγορά ομολόγων. «Οι εκδόσεις εντόκων είναι ένα καλό προσωρινό “μπάλωμα”», τονίζει στέλεχος dealing room μεγάλης τράπεζας, «αλλά αργά ή γρήγορα είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε την ψήφο εμπιστοσύνης και τα κεφάλαια της διεθνούς αγοράς ομολόγων, η οποία έχει ανεβάσει αρκετά ψηλά τον πήχη των αξιολογήσεων»…
αναρτηθηκε απο αργυρη σιδερη πεμπτη 8/1/09
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.