Ερώτηση
Προς τον αξιότιμο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Θέμα: «Στεγαστικά δάνεια πολυτέκνων».
Το 2006 δεκάδες πολύτεκνες οικογένειες επέλεξαν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο για την λήψη στεγαστικού δανείου Α’ κατοικίας λόγω του ειδικού επιτοκίου 4%, που άλλωστε ήταν το ισχύον επιτόκιο και για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Σήμερα, όμως, το επιτόκιο του πολυτεκνικού στεγαστικού δανείου, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βρίσκεται στο 5,15% και με την εισφορά του Ν. 128/75 (0,12%) φτάνει στο 5,27%, ενώ την ίδια στιγμή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το επιτόκιο για τους πολυτέκνους παραμένει στο 4%.
Η άνοδος αυτή του επιτοκίου έγινε σταδιακά, παράλληλα με τις αυξήσεις του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από τον Δεκέμβριο του 2006 μέχρι τον Νοέμβριο του 2008 και επιβάρυνε αρκετά την μηνιαία δόση που θα έπρεπε να καταβληθεί για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων από τους πολυτέκνους.
Όμως, από τον Νοέμβριο του 2008 μέχρι 31-12-2008 καμιά μείωση δεν έγινε στο πολυτεκνικό επιτόκιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, μολονότι σημειώθηκαν αλλεπάλληλες μειώσεις επιτοκίου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (0,50%+0,50%+0,75%=1,75%).
Συνεπώς, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Γιατί συνεχίζεται η οικονομική αφαίμαξη των πολυτέκνων από το υψηλό επιτόκιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, την στιγμή μάλιστα που η Ε.Κ.Τ. μειώνει τα επιτόκιά της;
2. Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει σε κινήσεις εναρμόνισης του πολυτεκνικού επιτοκίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με το αντίστοιχο επιτόκιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Ροντούλης Αστέριος
αναρτηθηκε απο αργυρη σιδερη πεμπτη 8/1/09
Αγαπητοί Πατριώτες, η ιστορία με τα στεγαστικά δάνεια πολυτέκνων στο Τ.Τ μας θυμίζει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο Τ.Τ μου πρότεινε κάποια υπάλληλος να μετατρέψω το πολυτεκνικό στεγαστικό μου δάνειο σε άλλης κατηγορίας για να ωφεληθώ (άκουσον, άκουσον).
Δηλαδή τα πολυτεκνικά στεγαστικά δάνεια έχουν πιθανόν υψηλότερο επιτόκιο από άλλα κοινά δάνεια;
Σας θυμίζω ότι και κατά τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία οι Κομνηνοί Αυτοκράτορες διά των έξυπνων συμβούλων τους, επέβαλαν στους Ακρίτες, (που φυλούσαν τα σύνορα της Αυτοκρατορίας) φόρους γης αλλά και έκοψαν τους μισθούς τους.
Τη φύλαξη δε των συνόρων την ανέθεσαν σε γειτονικούς λαούς για να φυλάνε τα σύνορα "καλύτερα".
Έτσι οι Ακρίτες αναγκάστηκαν να μετοικήσουν από την ύπαιθρο στις πόλεις και αργότερα η αυτοκρατορία αποτέλεσε παρελθόν.