Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

TA ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
• Ο θάνατος ενός νεαρού από σφαίρες αστυνομικού στην Ελλάδα, προκάλεσε τις χειρότερες ταραχές από το 1991. Σε Αθήνα, Θεσ/νίκη, Γιάννενα, Πάτρα και Κρήτη σημειώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή εκτεταμένα επεισόδια στους δρόμους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 34 ατόμων, τη σύλληψη 13 άλλων και την πλήρη καταστροφή τουλάχιστον 30 καταστημάτων και πολλών σταθμευμένων οχημάτων, στο κέντρο της πρωτεύουσας, με τις ζημιές ν’ ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ. «Χάος στην Ελλάδα», ξεκινά το Δελτίο Ειδήσεων του «CNN», ενώ το «BBC» σχολιάζει: «Οι βίαιες διαδηλώσεις δεν είναι καινούργιο φαινόμενο», στη χώρα.

• Συνάντηση Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., στο τέλος της εβδομάδας, στις Βρυξέλλες, με κύριο θέμα της «ατζέντας» την οικονομική ύφεση. Σήμερα, ωστόσο, συναντώνται στο Λονδίνο οι: Βρετανός Πρωθυπουργός, G. BROWN, Γάλλος Πρόεδρος, N. SARKOZY και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, J. M. BARROSO.

• Η ινδική Αστυνομία δημοσιοποιεί και άλλα «βίντεο» από τις επιθέσεις στη Βομβάη, σε μία προσπάθεια να υπεραμυνθεί των ενεργειών της. Την ίδια στιγμή η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, C. RICE, είναι κατηγορηματική ως προς το ότι για τις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκε και το πακιστανικό έδαφος και καλεί το Πακιστάν ν’ αναλάβει τις ευθύνες του.

• Η αφγανική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι οι Taliban ελέγχουν τα ¾ του Αφγανιστάν και επιδιώκει συνομιλίες μαζί τους, για την επίτευξη ειρήνευσης, στη χώρα.

• Την Τρίτη (09/12) αναμένεται η τελική, θετική, κατά πάσα πιθανότητα, απόφαση για την οικονομική τόνωση των αυτοκινητοβιομηχανιών, στις ΗΠΑ, με την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων εκ μέρους των βιομηχάνων.
ΚΥΡΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

1. ΤΟΥΡΚΙΑ


• Με αφορμή τη θρησκευτική «Εορτή των Θυσιών» (Kurban), μηνύματα ενότητας και αλληλεγγύης απηύθυναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, A. GUL, ο Πρωθυπουργός, R. T. ERDOGAN, και ο Πρόεδρος της Βουλής, K. TOPTAN. Το ΓΕΕΘΑ επέτρεψε σε δημοσιογράφους να επισκεφθούν Μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων που βρίσκονται στους Νομούς Siirt και Sirnak, με 6 Ε/Π του Στρατού.

• Σε ένοπλη σύγκρουση που σημειώθηκε μεταξύ Δυνάμεων Ασφαλείας και ανταρτών του «ΡΚΚ», σε ορεινή περιοχή του Νομού Sirnak, σκοτώθηκαν 2 μέλη της οργάνωσης, ενώ άλλα 4 παραδόθηκαν στις Αρχές της Επαρχίας Silopi του ίδιου Νομού. Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του «ΡΚΚ», AHMED DENIZ, ανακοίνωσε τη μονομερή κατάπαυση πυρός, από σήμερα και για 9 ημέρες, σε ένδειξη καλής θέλησης, ενόψει του εορτασμού της ισλαμικής «Εορτής των Θυσιών».

• Σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους τουρκικά α/φη βομβάρδισαν χθες βράδυ, τις περιοχές Zap και Lolan του Β. Ιράκ, χωρίς να υπάρξουν θύματα.
2
2. ΒΑΛΚΑΝΙΑ
􀂉 ΣΕΡΒΙΑ

􀂾 ΚΟΣΟΒΟ


• «Οι Δυνάμεις της “KFOR” ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, λίγες ημέρες πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της η ευρωπαϊκή Αποστολή», δήλωσε ο Γάλλος Στγος M. YAKOVLEFF, ο οποίος υπηρετεί στην περιοχή στο πλαίσιο των Δυνάμεων της «KFOR».

• «Κανένας Αστυνομικός της “UNMIK” δεν θα βρίσκεται στο Κόσοβο, στις 9 ΔΕΚ, δεδομένου ότι το έργο της αστυνόμευσης αναλαμβάνουν επίσημα τα μέλη της “EULEX”», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της «UNMIK», A. IVANKO.

• Συνεδριάζουν, σήμερα στις Βρυξέλλες, οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε., με αντικείμενο συζήτησης την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο Κόσοβο σε όλους τους τομείς.

􀂉 ΑΛΒΑΝΙΑ
• Ο Πρόεδρος του «Κοινωνικού Δημοκρατικού Κόμματος» (PDS), P. MILO, δήλωσε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει από κοινού με το «PS» στις επόμενες Βουλευτικές Εκλογές.

• Ο Πρόεδρος του «Κινήματος Σοσιαλιστικής Ολοκλήρωσης» (LSI), I. META, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο του «PS», E. RAMA, προκειμένου να συζητήσει μαζί του το θέμα του Εκλογικού Νόμου.

􀂉 ΠΓΔΜ
• Η Πολωνία θα στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΠΓΔΜ για την ένταξή της στις ευρω-ατλαντικές δομές, δήλωσε ο Πολωνός Πρόεδρος, D. TUSK, κατά τη συνάντησή του (06/12) με το Σκοπιανό Πρωθυπουργό, N. GRUEVSKI, στην πολωνική πόλη Gdansk.

􀂉 ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
• Με το Δντή της «Γενικής Δνσης Διεύρυνσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, M. LEIGH, συναντάται, σήμερα στη Σόφια, η αρμόδια για θέματα ευρωπαϊκών κονδυλίων Αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, M. PLUGCHIEVA.

• Γενικός Γραμματέας του κόμματος της «Βουλγαρικής Αγροτικής Λαϊκής Ένωσης» («BZNS») επανεξελέγη (07/12) ο G. PINCHEV.
3. ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
􀂉 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
• Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει, από την ερχόμενη Τρίτη (09/12), στην απελευθέρωση 230 Παλαιστινίων, σε ένδειξη καλή θέλησης, ενόψει της ισλαμικής «Εορτής των Θυσιών», αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις πολιτών, μετά τη δημοσίευση του καταλόγου των ονομάτων τους, στο Διαδίκτυο.

􀂉 ΙΡΑΝ
• Συγκρούσεις, χθες, στην Τεχεράνη μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών που διαδήλωναν κατά της κυβέρνησης του Προέδρου AHMADINEJAD.
4. ΕΥΡΩΠΗ
􀂉 ΓΑΛΛΙΑ

• Διαδήλωση διαμαρτυρίας εκατοντάδων Γάλλων και Αράβων, χθες στο Παρίσι, με αίτημα την άμεση άρση του ισραηλινού αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας.
3
􀂉 ΓΑΛΛΙΑ - ΚΙΝΑ

• Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου, N. SARKOZY, με τον DALAI LAMA, στο Gdansk της Πολωνίας, το περασμένο Σάββατο, η Κίνα προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς το Γάλλο Πρέσβη, στο Πεκίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ.
5. ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
􀂉 ΡΩΣΙΑ

• Μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, χρέη προσωρινού Πατριάρχη «Μόσχας και Πασών των Ρωσιών», αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης ΚΥΡΙΛΛΟΣ, μέχρις ότου εκλεγεί νέος Πατριάρχης.

• Η Πρόεδρος της Αργεντινής, CRISTINA FERNANDEZ DE KIRCHNER, ανέβαλε για τις 09/12 την προγραμματισμένη επίσκεψή της στη Μόσχα, λόγω του πένθους για το θάνατο του Πατριάρχη, ενώ θα συναντηθεί (10/12), τελικά, και με το Ρώσο ομόλογό της, D. MEDVEDEV.

􀂉 ΓΕΩΡΓΙΑ – ΡΩΣΙΑ
• Σύμφωνα με τα γεωργιανά ΜΜΕ, ρωσικές παραβιάσεις σημειώθηκαν, χθες, τόσο με Ε/Π στον εναέριο χώρο της Γεωργίας, όσο και με πολεμικά πλοία στα χωρικά της ύδατα, ανοικτά του Ganmuhuri.

􀂉 ΓΕΩΡΓΙΑ
• Στην κυβέρνηση της Γεωργίας διορίσθηκαν (05/12) 4 νέοι Υπουργοί στα Υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών, Πολιτισμού και Παιδείας. Ο νέος ΥΠΕΞ, GRIGOL VASHADZE, που διαθέτει και τη ρωσική υπηκοότητα, κάλεσε στην Τιφλίδα όλους τους Πρέσβεις της χώρας, στο εξωτερικό, για διαβουλεύσεις με το νέο Πρωθυπουργό, G. MGALOBLISHVILI.
6. ΑΣΙΑ
􀂉 ΠΑΚΙΣΤΑΝ


• Επιδρομή των πακιστανικών Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε (07/12) σε στρατόπεδο που χρησιμοποιείται από την οργάνωση «LASHKAR-e-TAIBA», στα περίχωρα της Muzaffarabad, πρωτεύουσας του πακιστανικού Κασμίρ, με αποτέλεσμα την κατάληψή του.

􀂉 ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
• Ο ηγέτης των Taliban, Μουλάς OMAR, προειδοποίησε (07/12) τις Δυτικές Δυνάμεις Ασφαλείας να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, προτού χάσουν την ζωή τους χιλιάδες στρατιώτες τους, από τα πυρά των μελών του κινήματος.

􀂉 Ν. - Β. ΚΟΡΕΑ
• Σήμερα, μετά από 5μηνη διακοπή και σε μια προσπάθεια ν’ αναζητηθούν τρόποι ελέγχου των ισχυρισμών της Β. Κορέας, ξεκινούν στο Πεκίνο οι συνομιλίες των «Έξι» αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας.
7. ΑΦΡΙΚΗ
􀂉 ΓΚΑΝΑ

• Χωρίς προβλήματα διεξήχθησαν, χθες, οι Εκλογές στην Γκάνα, για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας και 230 Βουλευτών στο εθνικό κοινοβούλιο. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μετά από 72 ώρες.
4
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: ΛΟΙΠΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
• Βομβιστική επίθεση, χθες, στην αγορά της Ba’aquba στο Ιράκ, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του Δημάρχου της πόλης, ενός Στγού του ιρακινού Στρατού και 32 πολιτών.

• Ένοπλοι έπληξαν, χθες, με ρουκέτες, σε εμπορευματικό σταθμό κοντά στην πόλη Peshawar του Πακιστάν, 160 φορτηγά οχήματα, τα οποία μετέφεραν εφόδια στις ΝΑΤΟϊκές Δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

• Επίθεση με 2 πυραύλους δέχθηκε το στρατόπεδο των γερμανικών Δυνάμεων που βρίσκεται στην περιοχή της Kunduz στο Αφγανιστάν, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν τραυματισμοί, παρά μόνον ελάχιστες υλικές ζημίες.

• Σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στα νησιά Basilan και Jolo των Φιλιππίνων, μεταξύ κυβερνητικών Δυνάμεων και Ισλαμιστών ανταρτών, σκοτώθηκαν, χθες, 5 στρατιώτες, ενώ άλλοι 24 τραυματίσθηκαν.

• Οι ιταλικές Αρχές περισυνέλεξαν, χθες, στις ακτές της Νήσου Lampedusa, 257 λαθρομετανάστες.

αναρτηθηκε απο αργυρη σιδερη τριτη 9/12/08

1 σχόλιο:

  1. ΑΡΓΥΡΗ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΙΟ.
    Μάλλον κομπίνα έκανες για να τους ξεμπροστιάεις.
    ΓΟΥΣΤΑΡΩ Φίλε
    ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΝΟ.
    Για τον ΑΛΕΞΗ γράψανε για το ΔΙΑΜΑΝΤΗ κουβέντα.
    ΤΟΠΙΑΣΑ ΤΟ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΟ
    ΜΑΓΚΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive