Ανοικτή Επιστολή
Προς τον αξιότιμο Υπουργό Ανάπτυξης
Θέμα: «Πρόγραμμα τραπεζικής δανειοδότησης μέσω ΤΕΜΠΜΕ».
Ως γνωστόν, το νέο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ αφορά στη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες για κεφάλαια κίνησης. Η εγγύηση του Ταμείου καλύπτει το 80% των δανείων μέχρι ποσού 350.000 €, ενώ η διάρκεια της εγγύησης και της κατά 100% επιδότησης επιτοκίου θα είναι τριετής.
Δυστυχώς, όμως, το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα, που δημιούργησε υψηλές προσδοκίες στους επιχειρηματίες, κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί ως ατελέσφορο λόγω πολλαπλών ενστάσεων, προερχομένων από την πραγματική αγορά και ιδιαίτερα από τις τράπεζες.
Πράγματι, για να ενταχθούν οι επιχειρήσεις στο πρόγραμμα, πρέπει να έχουν εμφανίσει κερδοφορία –προ αποσβέσεων- τα τρία τελευταία έτη, ο τζίρος τους να μην ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ, να είναι εκτός «Τειρεσία» και να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Έτσι, όπως αναφέρεται από την πλευρά των ίδιων των επιχειρηματιών, το πρόγραμμα απλά αποδεικνύεται χωρίς ουσία για αυτούς που το έχουν ανάγκη, εφόσον δεν μπορούν να ενταχθούν σ’ αυτό «προβληματικές» επιχειρήσεις, μολονότι αυτές είναι που έχουν πράγματι ανάγκη τον δανεισμό για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και να καταστούν βιώσιμες, διασώζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Επιπροσθέτως, η αισιοδοξία για την πραγματική ανταπόκριση των Τραπεζών, όταν κληθούν δηλαδή να εγκρίνουν και να εκταμιεύσουν τα δάνεια, δεν είναι μεγάλη. Όπως αναφέρουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει αρκετά σημεία που καθιστούν την συμμετοχή των Τραπεζών ασύμφορη.
Συγκεκριμένα, οι τράπεζες επικαλούνται πέντε ουσιαστικά προσκόμματα:
α) Το ΤΕΜΠΜΕ εγγυάται το 80% και όχι το 100% του δανείου.
β) Η τράπεζα δεν επιτρέπεται να λάβει καμία προσωπική εγγύηση από τον δανειολήπτη για το 20% του δανείου.
γ) Το επιτόκιο χορηγήσεων είναι προκαθορισμένο από το Υπουργείο (euribor+2,1%=5,5-5,6%), μολονότι οι τράπεζες αγοράζουν το χρήμα με επιτόκιο καταθέσεων κοντά στο 7%.
δ) Το ΤΕΜΠΜΕ έχει το δικαίωμα να αποσύρει την εγγύησή του για το σύνολο των δανείων που έχει χορηγήσει η Τράπεζα, αν το ποσοστό των καταπτώσεων υπερβεί το 12%.
ε) Κάποιοι επιχειρηματίες ίσως τοποθετήσουν το δάνειο σε επαναλαμβανόμενες προθεσμιακές καταθέσεις προς απόκτηση άμεσου οφέλους και όχι υπέρ της ενίσχυσης της ρευστότητας.
Συνεπώς, κ. Υπουργέ, όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία σημαίνουν ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως στις αναγκαίες ρυθμίσεις, διευκρινίσεις και μέτρα, ώστε και οι επιφυλάξεις των Τραπεζών να αρθούν και οι «προβληματικές» επιχειρήσεις να ενισχυθούν αποτελεσματικά, εάν θέλουμε φυσικά να μην μείνει στα χαρτιά η λειτουργία του νέου προγράμματος στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από το ΤΕΜΠΜΕ.
Ευελπιστώ στην έγκαιρη δράση και ενημέρωση του ΥΠΑΝ, προκειμένου να διαχυθεί στην αγορά ένα ισχυρό ρεύμα αισιοδοξίας, πράγμα που είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της σημερινής οικονομικής συγκυρίας.
Αστέριος Γ. Ροντούλης
Κοιν. Εκπρόσ. ΛΑ.Ο.Σ.
Βουλευτής Λάρισας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.