Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: ΠΑΝΑΚΕΙΑ? ΟΛΕΘΡΟΣ?, ή ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ?

ΓΡΑΦΕΙ Ο: "ΙΑΣΩΝ"

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2008 ο πρωθυπουργός της γειτονικής Βουλγαρίας έθεσε τον θεμέλιο λίθο του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας στο Μπέλενε, έπειτα από τη διακοπή της λειτουργίας τμήματος του σταθμού του Κοζλοντούι.
Όπως δήλωσε ο κ. Στανίσεφ «Η πυρηνική ενέργεια και η ανάπτυξη θα εγγυηθούν την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας».Και τούτο διότι ο πυρηνικός σταθμός του Μπέλενε θα διαθέτει δύο αντιδραστήρες νέας γενιάς, ισχύος 1.000 ΜW έκαστος. Εξ ων ο πρώτος θα αρχίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ ο δεύτερος τον Ιούνιο του 2014.
Ταυτόχρονα στο Λονδίνο οργανώνεται και ξεκινά αυτές τις ημέρες, το 33o ετήσιο συμπόσιο του Παγκόσμιου Πυρηνικού Οργανισμού με την συμμετοχή τουλάχιστον 700 ειδικών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία (Ιούλιος 2007) του Παγκόσμιου Πυρηνικού Οργανισμού (WNA) 439 αντιδραστήρες είναι ενεργοί, 36 είναι υπό κατασκευή, 93 έχουν ήδη δρομολογηθεί (έχουν «παραγγελθεί» ή σχεδιαστεί) και 219 μονάδες (περίπου το ήμισυ των υπαρχόντων) έχουν προταθεί για λειτουργία. Συγκεκριμένα η Ευρώπη καλύπτει το 35% των ενεργειακών αναγκών της από Πυρηνικούς σταθμούς.Ενω , παγκοσμίως οι πυρηνικοί σταθμοί από 221 το 1979, σήμερα έχουν διπλασιασθεί στους 441 (Π.χ στην Ευρώπη, Βέλγιο 7, Βουλγαρία 4, Γερμανία 18, Ισπανία 9, Φινλανδία 4, Γαλλία 59, Μεγάλη Βρετανία 23, Λιθουανία 2, Ολλανδία 1,Ουκρανία 19, Ουγγαρία 4, Ρουμανία 1+1, Ρωσία 31+2, Σουηδία 11, Σλοβακία 6, Σλοβενία 1, Τσεχία 6). Ενώ μέχρι το τέλος του 2020, θα έχουν υπερβή τους 500.
Ο Λεωνίδας Δρόλλας, διευθυντής του Παγκοσμίου Κέντρου Ενεργειακών Μελετών που εδρεύει στο Λονδίνο.σε πρόσφατη συνέντευξι του τον περασμένο Απρίλιο ηταν πολύ κατηγορηματικός.
«Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας ζήτησης ενεργείας αφορά στο πετρέλαιο. Αυτό θα συνεχιστεί. Το μερίδιο του πετρελαίου θα πέσει αλλά θα παραμείνει σημαντικό, ώσπου να βρούμε άλλες πηγές ενέργειας. Η μεγαλύτερη εναλλακτική πηγή ενέργειας αυτή τη στιγμή δεν είναι η αιολική ενέργεια, όπως νομίζουν πολλοί, αλλά η πυρηνική ενέργεια, η οποία πάντα ήταν ισχυρή, αλλά βέβαια μετά από τα δυστυχήματα στο Three Mile Island στην Αμερική και κυρίως στο Τσερνομπίλ ο κόσμος φοβήθηκε. Αλλά τώρα σιγά-σιγά ο κόσμος και οι κυβερνήσεις αρχίζουν και ξανασκέφτονται την πυρηνική ενέργεια. Η ελληνική κυβέρνηση βέβαια όχι και αυτό νομίζω είναι λάθος. Το έχω ξαναπεί δημοσίως και στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο δική μου γνώμη, είναι και πολλοί άλλοι που πιστεύουν το ίδιο.

Τη στιγμή που η Τουρκία βαίνει προς την πυρηνική ενέργεια με έναν αντιδραστήρα που ετοιμάζονται να αρχίσουν να κτίζουν μες στα επόμενα 2-3 χρόνια, που η Γαλλία έχει πάρα πολλούς αντιδραστήρες, η Γερμανία που ήθελε να τους κλείσει το ξανασκέφτεται, η Αγγλία σκέφτεται να αντικαταστήσει τους παλιούς αντιδραστήρες που «θα βγουν στη σύνταξη».

Ο κόσμος βλέπει ξανά την πυρηνική ενέργεια με άλλο μάτι, εκτός από την Ελλάδα. Πρέπει αυτό το θέμα η Ελλάδα να το σκεφτεί σοβαρά. Είμαστε μικρή χώρα αλλά έχουμε πολλή θάλασσα γύρω το οποίο ευνοεί την πυρηνική ενέργεια, αφού χρειάζεται νερό για τους αντιδραστήρες».
Ακόμη και η Ρωσία μια χώρα με υπέρ-επάρκεια πετρελαίου και φυσικού αερίου αντέδρασε βίαια στο ενδεχόμενο διακοπής εξαγωγής ουρανίου από την Αυστραλία.
«Να μην τολμήσει η Αυστραλία να αναθεωρήσει την απόφασή της για εξαγωγή ουρανίου στη Ρωσία γιατί θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες».

Ήταν το «φιλικό» μήνυμα της Μόσχας πρός την Καμπέρα, μετά τις πληροφορίες ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση θα εξετάσει και τις εξελίξεις στη Γεωργία πριν η βουλή επικυρώσει τη συμφωνία για εξαγωγή αυστραλιανού ουρανίου στη Ρωσία, ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.Η συμφωνία προέβλεπε ότι το ουράνιο θα χρησιμοποιηθεί καθαρά για πυρηνική ενέργεια.
Ενώ ο πρόεδρος της εταιρείας BHP Billiton, Ντον Άργκους, προέβλεψε ότι σύντομα η πυρηνική ενέργεια της Κίνας σε ένα ποσοστό 70% θα εξαρτάται από το αυστραλιανό ουράνιο.
Εδώ στην Βαλκανοταλιμπανια, την χώρα που παράγει σε υπέρ-αφθονία Πολιτικούς, Συνδικαλιστές και Δημοσιογράφους ( μακάρι να κάναμε και εξαγωγές σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα):
Ουδείς τολμά να θέση θέμα ενεργειακού προγραμματισμού. Ουδέ κάν στο αρμόδιο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, δεν επιτρέπει το «ηρωικό» ΠΑΜΕ να συνεδριάσει.
Οι οικολόγοι αδιάφοροι στη βρώμα και το αίσχος της συγκομιδής και της αποθηκεύσεως των απορριμάτων, που δεν έχει λύσει καμμιά δημοτική αρχή και καμμιά κυβέρνησι λόγω λαϊκισμού και πολιτικού κόστους, δεν επιτρέπουν την παραμικρή συζήτησι για πυρηνική ενέργεια.

Ενώ ο «τεχνικός» σύμβουλος του κράτους, το ΤΕΕ, στα περιοδικά, στο ενημερωτικό περιοδικό των Μηχανικών, ουσιαστικώς απηχεί θέσεις μεταξύ Ριζοσπάστη και σύριζα.
Πολλές φορές όταν βλέπω πινακίδες ψευδο-οικολόγων βρωμιαρέων δημάρχων -που οι κάδοι απορριμάτων ξεχειλίζουν- με κείμενο όπως :
«Δήμος Καλοπετεινίτσας Αποπυρηνικοποιημένη Ζώνη»
όταν στά σύνορα μας κτίζονται τόσοι πυρηνικοί σταθμοί, με πιανουν νευρικά γέλια.
Είμαστε αληθεια τοσο άχρηστοι ?

ΙΑΣΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive