Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΡΟΣ "ΙΑΣΩΝΑ" :"ΘΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΤΑΙ Ο MARX??"

Το θέμα είναι πως πριν από τα γεγονότα θα πρέπει να κρίνουμε τις ιδέες.

ΓΡΑΦΕΙ Ο : "ΒΑΣΙΛΗΣ"

Σας αρέσει η ιδέα του σοσιαλιστικού κόσμου?
Μη μου πείτε πάλι το πώς εφαρμόστηκε και το τι πιστεύετε ότι έγινε.
Ο σοσιαλιστικός κόσμος, όπως τον ευαγγελίζεται ο Marx σας αρέσει?

Γιατί εκεί είναι η ουσία.

1. Ασχολίαστο
2. Τι σχέση έχει ο χριστιανισμός, ένα δόγμα με ένα οικονομικοκοινωνικό σύστημα?
-Οι απόψεις τον ανθρώπων δεν είναι αποδείξεις.
3.Για το εμπάργκο της Κούβας δε λέτε τίποτα.Στην Κολομβία υπάρχουν ανθρωποι με μεροκάματο 1$ τη μέρα, αλλά εκεί έχουν το θαύμα της αστικής δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου.
4. Οχι πάντως σταλινική
5. Γιατί μου λέτε τη γνώμη του Λαζαρίδη, εσείς δεν μπορείτε να υποστηρίξετε τον καπιταλισμό?
Δεν μπορείτε γιατί είναι ένα σύστημα που γεννάει φτώχια στους φτωχούς και πλούτο στους πλούσιους.
ι). Διαφωνώ κάθετα με τη σημασία της φιλικής συμμετοχής των ΗΠΑ (εσύ που βγάζεις τα καλύτερα παιδιά).
Η ΕΣΣΔ είχε προξενήσει τεράστιες καταστροφές στις επίλεκτες στρατιές της Γερμανίας και την περίοδο της απόβασης πλησίαζε τα πολωνικά σύννορα, στις 6/1/1945 - που ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έστειλε ένα αγωνιώδες μήνυμα προς τον Στάλιν, εκλιπαρώντας ουσιαστικά για βοήθεια.
«Θα Σας είμαι υπόχρεος - έγραφε μεταξύ άλλων ο Τσόρτσιλ - αν με πληροφορήσετε κατά πόσον ημπορούμε να υπολογίζομεν επί μεγάλης ρωσικής επιθέσεως εις το μέτωπον του Βίσλα ή εις κάθε άλλον τόπον κατά τη διάρκειαν του Ιανουαρίου ή εις κάθε άλλην στιγμήν που Σεις θα δεχθείτε ενδεχομένως να ανακοινώσετε... Το ζήτημα τούτο το θεωρώ κατεπείγον».στις 12/1/1945 τα σοβιετικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια επίθεση τεραστίας εκτάσεως, που διέλυσε τη ναζιστική στρατιωτική μηχανή και κατέληξε στη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών, της 9ης Μάη του ίδιου έτους.
- Αλλά αυτό το ότι η Αμερική θα συνέχιζε να ζούσε σε ευημερία είναι εντελώς άστοχο. Αν είχε επικρατήσει η Γερμανία στην Ευρώπη, η Γερμανία είχε σχεδόν έτοιμη και την ατομική βόμβα και τον διηπειρωτικό πύραυλο V2.
Ολα θα είχαν τελειώσει. Πως είναι δυνατό να λέτε ότι θα ζούσε ειρηνικά?
ιι) Προκειμένου να ανορθωθεί η δικιά της και η καπιταλιστική οικονομία γενικότερα.ιιι) Αυτό περί επίθεσης του Στάλιν στην υπόλοιπη Ευρώπη από πού προκύπτει?Γιατί η ΕΣΣΔ ζητούσε αργότερα μείωση των πυρηνικών η Αμερική έλεγε όχι? Κι όταν έκανε η ίδια μονομερή μείωση, η Αμερική ακολούθησε?
Οοοοχι βέβαια.Απλό είναι. Η Αμερική δεν ήθελε να δώσει μια ευκαιρία στο σοσιαλισμό.
iv) Μεγάλος πολιτικός ο Τρούμαν. Ευεργέτησε τους Ιάπωνες καταλληλως και 2 φορές. (Δημοκρατικά πάντα έτσι? Και με πολύ ελευθερία λόγου)Το Δόγμα χρησιμοποιήθηκε για την επέμβαση του ιμπεριαλισμού στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών, την εξαπόλυση του "ψυχρού πολέμου" και την αύξηση της διεθνούς έντασης.
Εθεσε τις βάσεις για τη χορήγηση στις διάφορες χώρες ευρείας στρατιωτικής "βοήθειας" που συνοδευόταν από τη δημιουργία δικτύου πολεμικών βάσεων στα ξένα εδάφη και εφαρμόστηκε από τις ΗΠΑ στα πλαίσια άλλων προγραμμάτων.
Ηταν ένα εργαλείο επιβολής της κυριαρχίας των αμερικανών.
- Πως εννοείτε ότι συμπεριφέρονται σαν πλειοψηφία? Και τι προσπαθεί να σας απαγορεύσει?
Η ελευθερία, η ισονομία, ο σεβασμός στην άλλη άποψη άρχισαν να εφαρμόζονται για τους κομμουνιστές πιο αργά στην ελλάδα αφου για πολλά χρόνια ήταν παράνομοι και πολλές φορές χρησιμοποιούσαν και πιστοποιητικά φρονημάτων για να αποδείξεις ότι δεν είσαι κομμουνιστής.
Εξορίες και φυλακές και εκτελέσεις επι "δημοκρατίας" (οχι επι εμφυλιου πολεμου)
Και αυτή η δημοκρατία, πόσο δημοκρατία είναι?
Επειδή κάθε 4 χρόνια επιλέγουμε τον δικτάτορά μας?
Πόσο κυβερνάει ο λαός στα θέματα που προκύπτουν?
Κ α θ ό λ ο υ.
Οι πολιτικοί λέγονται λαοπλάνοι επειδή ο λαός πλανάται.
Δεν κάθονται να κοιτάξουν τι πολιτική έχει το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ,ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑΟΣ, το ΚΚΕ. Εχουν στερεότυπα εικόνων κι αυτά εμπιστεύονται.
Εμπιστεύονται την εξουσία στους υπηρέτες του μεγάλου παγκοσμιοποιημπενου κεφαλαίου.
Θα χειροτερέψει η κατάσταση.
Και επίσης είναι εύκολο να κάνουμε κριτική στους άλλους χωρίς να προτείνουμε εμείς κατι..
Βασίλης
Σημ. ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ πραγματικά γι αυτούς τους "Δημοσθενικούς" διαλόγους. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι, νικητές και ηττημένοι. Κερδισμένοι είμαστε ΟΛΟΙ εμείς που παρακολουθούμε ή συμμετέχουμε σ` αυτούς τους διαλόγους. ΑΥΤΟ θα πεί ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! δώστε ΟΠΟΙΟ όνομα θέλετε, χρωματίστε την ΟΠΩΣ θέλετε. Όμως, ΑΥΤΗ είναι η ΑΛΗΘΙΝΗ Δημοκρατία. Αποτέλεσμα? ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΚΟΜΗ!!
αναρτηθηκε απο αργυρης τριτη 12.8.08 ωρα 11:30 πμ

1 σχόλιο:

  1. Με ενδιαφέρον παρατηρώ την πολύ ωραία από άποψη διαλόγου και ευπρέπειας αντιπαράθεση του Ιάσονα με τον Βασίλη. Κι η συζήτηση αυτή είναι τόσο παλιά όσο ο άνθρωπος. Δύο συστήματα που συγκρούονται (παλαιότερα μπορεί να ήταν η δημοκρατία της Αθήνας κι η ολιγαρχία της Σπάρτης) σήμερα ο κουμουνισμός κι ο καπιταλισμός, ήταν πάντοτε ενδιαφέρον θέμα διαλόγων και debates.
    Συγκρούονται που; Σε θεωρητικό επίπεδο; Σε επίπεδο εφαρμογής; Ως προς τους ηγέτες που ανέδειξαν; Ως προς το καλό (ή το κακό) που έκαναν στους λαούς στους οποίους εφαρμόστηκαν; Ως προς το πόσο ωφέλησαν κι οφελούν την ανθρωπότητα στο σύνολό της;
    Είναι δεδομένο πως η κάθε πλευρά σε μια τέτοια κουβέντα θα επιλέξει από όλους αυτούς τους τομείς τα στοιχεία εκείνα που θα της δώσουν ένα πλεονέκτημα στη συζήτηση και θα αποδυναμώσουν τον αντίπαλο. Ο κουμουνισμός για παράδειγμα θα σταθεί στη θεωρία των εμπνευστών του που μιλουν για ένα ιδανικό κόσμο, χωρίς τάξεις, μίση, πολέμους αντιπαρεθέσεις, όπου όλοι οι ανθρωποι θα ζουν αρμονικά. Θα κάνει γαργάρα όμως (κατά το κοινώς λεγόμενο) ότι αυτός ο παράδεισος ουδέποτε εφαρμόστηκε στην πράξη κι αν κανείς γνωρίζει ελάχιστα στοιχεία για την ανθρώπινη φύση είναι απολύτως βέβαιος ότι ποτέ δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί. Διαβάστε τη «φάρμα των ζώων» του Όργουελ για να κατανοήσετε ποιο είναι το τέλος μιας επανάστασης (τότε που αλήθεια δεν μπορείς να ξεχωρήσεις τους ανθρώπους από τα γουρούνια). Η Κούβα είναι μια αμφιλεγόμενη πιθανή εξαίρεση στον κανόνα, όπου πάντως το καθεστώς είναι «λαϊκή μοναρχία», αν μου επιτρέπεται ο όρος. Και μπορεί κάποτε ο λαός να επαναστάτησε, αλλά από τότε ποτέ δεν ερωτήθηκε σοβαρά αν θέλει να παραμείνει επαναστατημένος. Ο νέος κουβανός γενιόταν επαναστάτης. Και σ’ όλη τη ζωή του δεν μαθαίνει τίποτε άλλο από το γεγονός ότι ζει σε έναν παράδεισο. Μοιάζει λιγάκι με την σπηλιά του πλατωνα…
    Στην άλλη πλευρά, ο καπιταλισμός δεν είναι καθόλου αθώος. Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, όπου το ένα σύστημα ανταγωνιζόταν ελεύθερα το άλλο υπήρξαν ευθείες παρεμβάσεις στα εσωτερικά χωρών από τις ΗΠΑ κυρίως κι εγκαθίδρυση στυγνών δικτατοριών σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στη δική μας. Καπιταλιστικές δικτατορίες αυτή τη φορά, με φυλακίσεις, εξορίες, εκτελέσεις, φίμωση της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Κι αυτά, φίλε Ιάσων, δεν τα έκανε μόνο ο Στάλιν, αλλά κι οι δημοκρατες δυτικοί. Βέβαια τα νούμερα όσον αφορά στον αριθμό των θυμάτων είναι συντριπτικά μεγαλύτερα για το ανατολικό μπλοκ, αλλά, αλήθεια, είναι θέμα αριθμών ή νοοτροπίας;
    Για να μη μακρυγορώ, η ουσία είναι η εξής: Νόμος είναι το δίκιο του ισχυρού. Η ισχύς είναι αυτή που κυβερνά τον πλανήτη και τους λαούς. Η ισχύς (οικονομική ή / και στρατιωτική) είναι αυτή που κυβερνά ακόμη και μια μικρή κοινωνία. Κανείς Σοβιετικός δεν ήταν ίσος με τον Στάλιν ή με τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Κανείς Κουβανός δεν είναι ίσος με τον Κάστρο. Κανείς Έλληνας δεν είναι ίσος με τον Βαρδινογιάννη, τον Λάτση και τους λοιπούς. Καμιά χώρα δεν είναι ίση με την Αμερική ή τη Ρωσία και τις υπόλοιπες υπερδυνάμεις του πλανήτη. Αυτό ισχύει σήμερα, αυτό ίσχυε πάντα και θα ισχύει και στο μέλλον.
    Ο άνθρωπος διψάει για χρήματα, εξουσία και δόξα. Όταν δεν τα έχει, όταν φτάσει στο έσχατο σημείο επαναστατεί (τι άλλο να κάνει;). Η επανάσταση δεν γίνεται για την επανάσταση. Δεν επαναστατεί ο βολεμένος. Δεν πρόκειται να επαναστατήσουν οι άρχοντες του περισσού. Επαναστατεί αυτός που δεν έχει πια άλλο να χάσει. Και μέτα; Μετα, αν επικρατήσει ο επαναστατών σε μια μέρα ξεχνάει τα όνειρα και τα ιδανικά για μια κοινωνία ισότητας, ειρήνης και ευημερίας. Πήρε την εξουσία, έγινε ισχυρός και θα χρησιμοποιήσει την ισχύ του.
    Από καιρού εις καιρόν εμφανίζονται και ηθικοί, άνθρωποι, ηγέτες που νοιάζονται πραγματικά για την δικαιοσύνη, που επιδιώκουν την ευημερία του λαού τους. Αλλά αυτοί δε μένουν για πολύ, τους αποβάλει το ίδιο το σύστημα, γιατί κατά μία έννοια αντιβαίνουν την ίδια την ανθρώπινη φύση. Σαν εκείνο τον Αθηναίο, που τον είδε ο Αριστείδης να χαράσει πάνω στο όστρακο το όνομά του, χωρίς να τον γνωρίζει. Όταν τον ρωτησε τι σου έκανε αυτό ο Αριστείδης και θέλεις να τον εξοστρακίσεις, η απάντηση ήταν «με ενοχλεί που τον λένε δίκαιο».
    Τα συμπεράσματα δικά σας!

    ΓΑΛΗΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive