Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ψάχνοντας τον «τορναδόρο» νούμερο 2. Δείτε το επίμαχο e-mail και ΠΟΙΟΣ - ΠΟΙΟΙ το έστειλαν.

Τα σενάρια και τα δημοσιεύματα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι συνεχή και επαναλαμβανόμενα και ασκούν ιδιαίτερη πίεση τόσο στην οικονομία όσο και στο χρηματιστήριο. Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και ένα πλαστό mail χθες που «μιλούσε» για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στο Πάσχα! για να προκαλέσει κόκκινο συναγερμό στον ΥΠΟΙΚ και στην κεφαλαιαγορά.

Το εμφανέστατα ψευδές και κακοήθες μήνυμα θύμισε το προηγούμενο κρούσμα του «τορναδόρου» και βύθισε ακόμα περισσότερο το «νευρικό» λόγω των σεναρίων χρηματιστήριο.

Το επίμαχο email έφυγε από το iphone κάποιου υποτιθέμενου trader της Citigroup Global Market προς παραλήπτη «Χαράλαμπο Σαρρή» και περιλάμβανε ερώτημα προς την Citi Greece για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσα στο Σαββατοκύριακο . Συγκεκριμένα ανέφερε ότι κατά τα τελευταία 20 λεπτά, από τις 16:20, υπάρχει έντονος θόρυβος για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στο Πάσχα. Επίσης το μήνυμα αναφέρεται ότι κατά τις τελευταίες μέρες οι φήμες σχετικά με την αναδιάρθρωση έχουν ενταθεί παρά τις διαψεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση και τους ξένους επισήμους και καταλήγει ότι είναι σημαντικό κάποιος να δει κάποιους από τους όρους και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει κάποιο “haircut” σε μια σειρά ομολόγων και τίτλων .

Μάλιστα το πλαστό email επικαλείται την ραγδαία άνοδο των spreads και την πτώση των τραπεζικών μετοχών κατά 4-6% σε σχέση με την ανοδική τους κίνηση το πρωί.

Κατακόρυφη πτώση στο ΧΑ

Η χρονική στιγμή που κυκλοφόρησε το κερδοσκοπικό μήνυμα ήταν τέτοια που βύθισε ακόμα περισσότερο το χρηματιστήριο. Σε νέα χαμηλά 14ετων έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης που τερμάτισε με απώλειες 4,58%, με την εικόνα “διάλυσης” χαρακτηριστική στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στο -4,20% και στα 5,24 ευρώ ευρώ, σε απόσταση αναπνοής από την τιμή της πρόσφατης α.μ.κ. (είχε γίνει στα 5,20 ευρώ)με συνολικό όγκο 4,46 εκατ.τεμ. Κάθετη πτώση και γερές απώλειες της τάξεως του 8,5% για τις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank που έκλεισαν στα 3,58 ευρώ και 3,36 ευρώ αντίστοιχα με 1,7 εκατ.τεμ και 1,6 εκατ.τεμ αντίστοιχα συνολικές συναλλαγές.

Η Πειραιώς σημείωσε νέα ιστορικά χαμηλά στα 1,11 ευρώ χάνοντας 5,13% με συνολικό όγκο 2,3 εκατ.τεμ.

Συναγερμός και στο ΥΠΟΙΚ

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για το επίμαχο email και ζήτησε επείγουσα εισαγγελική έρευνα για τις φήμες περί αναδιάρθρωσης, οι οποίες επηρέασαν την κίνηση του Χ.Α.

"Το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε επειγόντως από την Εισαγγελία Αθηνών να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες που σχετίζονται με τη σημερινή κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στην αγορά ελληνικών ομολόγων.

Στην Εισαγγελία διαβιβάστηκε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προέρχεται από διαπραγματευτές διεθνούς επενδυτικής τράπεζας, στο οποίο γίνεται αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Παρόμοιες φημολογίες στερούνται προφανώς κάθε σοβαρότητας και καταντούν γελοίες. Επειδή όμως παρόμοια διακίνηση ψευδών ειδήσεων είναι ικανή να δημιουργήσει ανησυχία στο ευρύτερο κοινό, το Υπουργείο Οικονομικών θα ζητά εφεξής τον εντοπισμό και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο".
Επιπλέον ο κ. Παπακωνσταντίνου επικοινώνησε με την Citigroup και ζήτησε επίσημη διάψευση από τον όμιλο, ενώ κινητοποιήθηκε και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να εξακριβώσει τα στοιχεία του αποστολέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive