Τρίτη 12 Απριλίου 2022

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΙΤ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΠΩΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΑΓΚΑΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κουστούμι

Οι κυρώσεις της Δύσης σπρώχνουν τους Ρώσους προς τον Πούτιν: «Ήταν η μόνη λύση για να μας προστατεύσει» Ανοιξα τα μάτια». Για καιρό αντίθετη στον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως και πολλοί άλλοι εύποροι Μοσχοβίτες, η Ρίτα Γκέρμαν λέει πως υποστηρίζει σήμερα τον άρχοντα του Κρεμλίνου, ο οποίος «υπερασπίζεται τη Ρωσία απέναντι στο ΝΑΤΟ»....
Αυτή η κομψή μελαχρινή 42χρονη αντιλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον της χώρας της τις πολλαπλές δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία: τραπεζικές υπηρεσίες που σταματούν, ξένες εταιρείες που αποσύρονται, αεροπορικές συνδέσεις προς την Ευρώπη που διακόπτονται...
Όπως αυτή η παραγωγός, πολλά μέλη της μεσαίας τάξης της Μόσχας αισθάνονται «προδομένα» από τη Δύση. Μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου και την είσοδο των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, η Ρίτα, η οποία αυτοχαρακτηριζόταν «φιλελεύθερη και αντι-Πούτιν», δούλευε μια διαφήμιση για μια επιχείρηση με έδρα το Κίεβο.
Στην αρχή, σοκαρισμένη, ήθελε να παραχωρήσει «την αμοιβή της στον ουκρανικό στρατό». Στη συνέχεια, έπειτα από δύο εβδομάδες σκέψης, λέει πως «άνοιξε τα μάτια».
«Περικυκλωμένοι και αποκλεισμένοι (...), εμείς οι Ρώσοι προδοθήκαμε από τη Δύση», διαβεβαιώνει αυτή η παραγωγός, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν σταματήσει να επαναλαμβάνουν πως η Δύση έχει εμπλακεί σε έναν οικονομικό πόλεμο, έναν ρωσοφοβικό «πόλεμο αστραπή».
«Είναι η Coca-Cola και τα iPhones και μετά είναι οι υπαρξιακές αξίες. Αναθεώρησα τις αξίες μου», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο αναφερόμενη στα προϊόντα που πρόκειται να εξαφανιστούν από τη Ρωσία.
«Οι μάσκες έπεσαν. Το να μπει στην Ουκρανία ήταν η μόνη λύση για τον Πούτιν για να μας προστατεύσει από τους Αγγλοσάξονες», καταλήγει.
Συλλογική τιμωρία
Στα τέλη Μαρτίου, το ποσοστό έγκρισης του ρώσου προέδρου ξεπερνούσε το 80%, καταγράφοντας άνοδο κατά σχεδόν 20 μονάδες από το Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αν και σ' ένα πλαίσιο πολιτικής καταπίεσης είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η ακρίβειά τους.
Η «μεσαία τάξη», την οποία η κοινωνιολόγος Νατάλια Τιχόνοβα ορίζει ως τα νοικοκυριά των οποίων τα μέλη λαμβάνουν καθένα περισσότερα από 35.000 ρούβλια το μήνα (390 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία), έχει επιλέξει το στρατόπεδό της.
«Αυτοί οι εύποροι Ρώσοι, που είναι συχνά επιφυλακτικοί σε σχέση με την εξουσία, υποστηρίζουν πλέον τον Πούτιν απέναντι στη Δύση, ενώ το 60% εξ αυτών έλεγαν στις δημοσκοπήσεις πως πρόσκεινται στους Ευρωπαίους» πριν από τη στρατιωτική επίθεση, διαπιστώνει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτή η ειδικός της ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Αυτή η κοινωνική τάξη θεωρεί πως είναι άδικο να υφίσταται «μια συλλογική τιμωρία», όταν «δεν έχει καν ψηφίσει τον Πούτιν», υπογραμμίζει η κοινωνιολόγος.
Αν και δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους από τα τέλη Φεβρουαρίου, διαφεύγοντας από την επικείμενη οικονομική κρίση και την καταστολή κάθε μορφής επίκρισης του Κρεμλίνου, αυτοί που παραμένουν έχουν αποδεχθεί μια νέα πραγματικότητα.
«Είναι ένα τετελεσμένο γεγονός με το οποίο πρέπει τώρα να ζήσουν», εκτιμά η Τιχόνοβα. Κατά συνέπεια, το αίσθημα «δαιμονοποίησης των Ρώσων από τους Ευρωπαίους το μόνο που κάνει είναι να τους συσπειρώνει ακόμη περισσότερο πίσω από τη σημαία τους».
Για τον Αλεξάντρ Νικόνοφ, έναν 37χρονο οικογενειάρχη, «δεν είναι ώρα για διαφωνίες, όταν μια αντιρωσική υστερία μαστίζει τον κόσμο».
Αυτός ο υπάλληλος της πολεοδομίας της Μόσχας λέει εξάλλου πως οι συνάδελφοί του, που ήταν αντίθετοι στο καθεστώς, «έχουν ηρεμήσει».
Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, που συνάντησε τον Νικόνοφ σε ένα βιβλιοπωλείο της μόδας στη Μόσχα, λέει πως ο πατριωτισμός του τελευταίου μπορεί να διαπιστωθεί από τις αγορές του. Κρατώντας στα χέρια του μια συλλογή ρωσικών διηγημάτων, διαβεβαιώνει: «είναι πιο καλοπροαίρετα και ειρωνικά από τα ευρωπαϊκά διηγήματα».
Προνομιούχοι Ρώσοι, συνηθισμένοι σε διακοπές στην Κυανή Ακτή και σε αγορές από μπουτίκ πολυτελείας, αφήνουν κι αυτοί να ξεσπάσει ο θυμός τους για τις κυρώσεις, τις οποίες χαρακτηρίζουν ρωσοφοβικές.
Αντιδυτικοί
Στο Instagram, που είναι εντούτοις μπλοκαρισμένο στη Ρωσία, η influencer Μαρίνα Γερμόσκινα, κόβει με μια ψαλίδα την τσάντα της, για την οποία λέει πως είναι προϊόν της Chanel, επειδή η γιγάντια γαλλική εταιρεία αρνείται να πωλεί τα προϊόντα της στους Ρώσους.
«Αυτοί οι νέοι ρώσοι αστοί ήταν το πιο φιλελεύθερο τμήμα της κοινωνίας, το μόνο ικανό να αντιταχθεί στον Πούτιν», λέει εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό ο πολιτικός μπλόγκλερ Μαξίμ Σεβτσένκο.
«Το να καταστρέφεις τις οικονομικές βάσεις τους σημαίνει πως ενισχύεις το αυταρχικό καθεστώς», συνεχίζει αυτός ο επικριτής του Κρεμλίνου, τον οποίο ακολουθούν 789.000 χρήστες στο Youtube.
Ο ίδιος έχασε την κύρια πηγή εισοδημάτων του, καθώς η εν λόγω αμερικανική πλατφόρμα για βίντεο ανέστειλε στα μέσα Μαρτίου την καταβολή διαφημιστικών εσόδων στους χρήστες της στη Ρωσία.
«Ο οικονομικός πόλεμος που κηρύχθηκε από τη Δύση εναντίον των Ρώσων, ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις τους, τους ένωσε περισσότερο απ' όλη την προπαγάνδα που κάνει εδώ και χρόνια το Κρεμλίνο», λέει ο πολιτειολόγος Γκεόργκι Μποφτ.
«Επειδή δεν διαχωρίζει το έθνος από τον αρχηγό του, η Ευρώπη θα δει να εμφανίζεται στα σύνορά της ένα νέο κράτος: η 'Αντιδύση'», προλέγει. ΜΑΙΡΗ ΚΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.