Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Γέμισαν σκατά οι σουϊτες & οι παραλίες της Μυκόνου και σηκώθηκε κόκκινη σημαία: Άδειασαν οι πλαζ. ΒΙΝΤΕΟ

Εικόνες που μόνο διαφήμιση δεν αποτελούν για το νησί της Μυκόνου με λύματα να γεμίζουν τον Πλατύ Γυαλό. 

Για ακόμα μία φορά φέτος, η Μύκονος δυσφημείται παγκοσμίως, καθώς η εικόνες που έρχονται από διάσημες παραλίες του νησιού, μόνο θετικές δεν είναι.... Και αυτό γιατί, όπως και τον Ιούλιο, έτσι και τώρα ξεχείλισε το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΜ φέρνοντας στην επιφάνεια λύματα που κατέληξαν στην θάλασσα του Πλατύ Γυαλό.

Όπως αναφέρει το mykonoslive.tv: «Σύμφωνα με υπάλληλο εστιατορίου της περιοχής, η πλαζ ήταν γεμάτη από κόσμο και άδειασε. Διαρροή μη επεξεργασμένων λυμάτων σημειώθηκε πριν από λίγες μέρες και στο Γλυφάδι Αλεομάνδρας από σπάσιμο αγωγών αποχέτευσης με αποτέλεσμα να γεμίσουν απόβλητα βίλλες και η θάλασσα στην περιοχή Κόστα Ήλιος».

https://video.mykonoslive.tv/videos/encoded/OUTPUT_platisgialosskata720.mp4

Όπως τονίζεται, «Λόγω της υπερβολικής και σε πολλές περιπτώσεις αυθαίρετης- δόμησης σε συνδυασμό με την αυξημένη τουριστική κίνηση του καλοκαιριού το αποχετευτικό δίκτυο δέχεται μεγάλο φορτίο, με αποτέλεσμα να φτάνει στα όριά του».  Άνευ προηγουμένου είναι η καταστροφή για το νησί της Μυκόνου, για τη φήμη του και τους επαγγελματίες της περιοχής, μετά από αυτό που συμβαίνει εδώ και δύο ημέρες, όταν έσπασε αρχικά ο αγωγός στον Ορνό με τη διαρροή λυμάτων στη θάλασσα και στη συνέχεια την επόμενη μέρα, παρουσιάστηκε το ίδιο πρόβλημα στο δίκτυο στη Μεγάλη Άμμο, όπου υπέστη βλάβη το αντλιοστάσιο λυμάτων του δικτύου αποχέτευσης, ενώ έσπασε και ο αγωγός στον Πλατύ Γιαλό και τότε έπαθε βλάβη το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης.

platys gialos mykonos lymata
Αποτέλεσμα ήταν να βγαίνουν τα βοθρολύματα στις κοσμικές παραλίες και από κει να χύνονται στη θάλασσα.

Στον Ορνό μάλιστα, πλημμύρισαν ορισμένα δωμάτια γνωστού πολυτελούς ξενοδοχείου και έβγαιναν οι κυρίες με τις πανάκριβες τουαλέτες στα χέρια μούσκεμα από τα βοθρολύματα. 

Και οι τρεις παραλίες, Ορνός, Μεγάλη Άμμος και Πλατύς Γιαλός, είναι από τις πολύ κοσμικές του νησιού, που δέχονται μεγάλο όγκο τουριστών.

Η δυσοσμία είναι αφόρητη από τα λύματα που βγήκαν στην παραλία, παρ’ όλα αυτά φαίνονται ορισμένοι τουρίστες να μην πτοούνται και να συνεχίζουν ανενόχλητοι την ηλιοθεραπεία τους, δίπλα στα λύματα.platys gialos lymata bouldozes touristes

Από την πρώτη στιγμή ο λιμενάρχης Μυκόνου, έδωσε εντολή να σηκώσουν οι ναυαγοσώστες κόκκινη σημαία μονάχα στην παραλία Πλατύς Γιαλός και να απαγορευτεί το κολύμπι μόνο στη συγκεκριμένη πλαζ.

Το θέμα όμως δεν περιορίζεται μόνο στον Πλατύ Γιαλό. Τα λύματα, τα οποία ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να χύνονται στη θάλασσα, έχουν φτάσει μέχρι τη Δήλο, όπως λένε κάτοικοι του νησιού. Φανταστείτε τι γίνεται στις όμορες παραλίες όπως του Ορνού και της Ψαρούς.

Οι ξενοδόχοι προσπάθησαν να βρουν προσωρινές λύσεις, διοχετεύοντας τους πελάτες τους σε ξενοδοχεία άλλων περιοχών του νησιού, προκειμένου να μη δυσφημιστούν από την καταστροφή που τους έπληξε.

Η αιτιολογία των αρμοδίων για τη ζημιά που έγινε, είναι ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από την υπερφόρτωση του δικτύου αποχέτευσης του νησιού, λόγω υπερβολικής δόμησης.

Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος δεν έχει κάνει έργα συντήρησης και επέκτασης του δικτύου αποχέτευσης, από την εποχή του Χρήστου Βερώνη, όπου επί δικής του θητείας στα μέσα της δεκαετίας του 1990, φτιάχτηκε το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης του νησιού. 

Από τη στιγμή που το νησί γνωρίζει τόσο ραγδαία ανάπτυξη, θα έπρεπε να έχει γίνει μελέτη για τις επόμενες δεκαετίες, επέκτασης του δικτύου, αλλά κυρίως συντήρησης του ήδη υπάρχοντος δικτύου. Αντ’ αυτού, όπως λένε όσοι γνωρίζουν τα πράγματα από μέσα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα να φτάσει η κατάσταση σ’ αυτό το πρωτοφανές χάλι.

Ο πρόεδρος του ΔΕΥΑΜ (Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Μυκόνου) παραδόθηκε οικειοθελώς στις λιμενικές Αρχές προκειμένου να γίνει η σύλληψή του εντός του χρόνου του αυτοφώρου και να οδηγηθεί στον εισαγγελέα της Σύρου για τα περαιτέρω.

Εν των μεταξύ, συνεργεία του δήμου παλεύουν με το χρόνο, για να αποκαταστήσουν τη μεγάλη βλάβη, που ρίχνει τα αστικά μη επεξεργασμένα απόβλητα στην παραλία κι από κει στη θάλασσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το πιο δημοφιλές νησί της Ευρώπης, καταγράφει μια από τις μελανότερες σελίδες της ιστορίας του. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει, στον πιο ακριβό τουριστικό προορισμό της χώρας, να πνίγονται οι λουόμενοι από βοθρολύματα. 

Οι επαγγελματίες στις παραλίες που επλήγησαν, μιλούν για μεγάλη οικονομική ζημιά που θα υποστούν, αφού αυτό το περιστατικό έγινε πάνω στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και κανείς δεν γνωρίζει ακόμα ποιές θα είναι οι συνέπειες για τις επιχειρήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.