Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

ΜΙΑ ''ΚΟΥΛΗ'' ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΑΦΑΣΙΑ......Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ......ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ''ΖΟΥΜΙ''.....

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία. 
Για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και το άλμα του πληθωρισμού τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καταφεύγουν στις αποταμιεύσεις τους. Τον Ιανουάριο «σήκωσαν» από τις τράπεζες 2,2 δισ. ευρώ! Τον Φεβρουάριο ροκάνισαν ακόμα 260.000.000 ευρώ. Σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις εξαϋλώθηκαν μέσα σε μόλις ένα δίμηνο.... Κι όλα αυτά πριν καν αγγίξουν τη χώρα μας οι επιπτώσεις των κυρώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Κατά τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, «οι αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί μπορούν να βγάλουν ένα νοικοκυριό ή μία επιχείρηση από μια δύσκολη θέση. Για μεγάλο χρονικό διάστημα». Αυτή είναι και η τακτική της κυβέρνησης, όπως αποδεικνύεται πλέον καθημερινά. Μιας κυβέρνησης σε αφασία, που απλά αφήνει τις αυξήσεις να… περνούν δίχως να κάνει τίποτα, έχοντας πετάξει λευκή πετσέτα στο όργιο κερδοσκοπίας.
Κάθε ευρώ, όμως, που χάνεται από τις καταθέσεις κάποιοι το κερδίζουν. Ο πλούτος δεν… εξαερώνεται. Απλά αλλάζει τσέπες. Ποιοι κερδίζουν, λοιπόν; Και πού έχουν πάει εν τέλει αυτά τα 2,5 δισ. των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων;
1. Κερδισμένο το κράτος
Πρώτο απ’ όλους κερδίζει το ίδιο το κράτος που εξακολουθεί να υπερφορολογεί τους πολίτες, αν και η Ν.Δ. έκανε… λάβαρο για την εκλογή της τη μείωση φόρων. Η κυβέρνηση αρνείται με εμμονή να παρέμβει στον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, παρά το πράσινο φως από την Ε.Ε.
Έτσι, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 887.000.000 ευρώ. Δηλαδή, πάνω από 11% έναντι του στόχου στον Προϋπολογισμό του 2022. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πλεονάσματος εσόδων οφείλεται στην έκρηξη τιμών, που κατ’ επέκταση αποδίδουν και αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ και τον Φόρο Ειδικής Κατανάλωσης.
Ενα απλό παράδειγμα: Για κάθε λίτρο βενζίνης που κοστίζει π.χ. 1 ευρώ ο συνολικός φόρος είναι 0,63 λεπτά, δηλαδή το 63%. Οταν ένας πολίτης για να γεμίσει το ρεζερβουάρ του με 50 λίτρα ξόδευε το ποσό των 50 ευρώ, το κράτος κέρδιζε 31,5 ευρώ. Όμως με 2 ευρώ τη βενζίνη, όπως τώρα, ο πολίτης δαπανά πλέον 100 ευρώ για τα 50 λίτρα. Αυτό σημαίνει ότι στα δημόσια ταμεία καταλήγουν 63 ευρώ! Τα διπλάσια!
Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση πετάει με βαριά καρδιά ένα ξεροκόμματο, με την επιδότηση-παρωδία λίγων σεντ ανά λίτρο, και δεν μειώνει δραστικά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στα καύσιμα. Αναλογικά, τα ίδια οφέλη έχει και από τον ΦΠΑ στους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και από την αύξηση στα βασικά αγαθά των σούπερ μάρκετ.
2.Οι εταιρίες ενέργειας και οι «μεγάλοι»
Η κυβέρνηση και η ΡΑΕ μαδούν τη μαργαρίτα στους έξι μήνες ενεργειακής κρίσης και δίχως ιδιαίτερο κέφι αναμένουν από τις εταιρίες ενέργειας να ανακοινώσουν οι… ίδιες τα υπερκέρδη τους. Προκειμένου μετά ο κ. Μητσοτάκης να τις φορολογήσει «με 90%», όπως υποσχέθηκε στη Βουλή, δίχως να γίνει ιδιαίτερα πειστικός για τις προθέσεις του, αφού είναι φανερό πως δεν πιστεύει στο συγκεκριμένο μέτρο.
Μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες ο κ. Μητσοτάκης αδυνατούσε να δεχτεί ότι οι εταιρίες ενέργειας έχουν υπερκέρδη. Στις 23 Μαρτίου, όμως, έκανε πρώτη φορά λόγο με την ομιλία του στη Βουλή για φορολόγηση των πιθανών υπερκερδών. Κάτι που, όμως, ήταν ακόμα ενα επικοινωνιακό τρικ του πρωθυπουργού.
Στην πραγματικότητα, αυτό που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης ήταν ήδη προαποφασισμένο από την Κομισιόν.
Από τις 22 Μαρτίου, και ενδεχομένως και νωρίτερα, όλοι οι ηγέτες της Ε.Ε. γνώριζαν το προσχέδιο ανακοίνωσης για τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου. Το Bloomberg, μάλιστα, αποκάλυψε το προσχέδιο στις 22 Μαρτίου, κάνοντας λόγο για το νέο πλαίσιο φορολόγησης, σύμφωνα με το οποίο «η προσωρινή φορολόγηση ή οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις στα υπερβολικά κέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας μπορεί να είναι χρήσιμη πηγή εθνικής χρηματοδότησης». Κάτι που πράγματι ανακοινώθηκε και επίσημα μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Η ΔΕΗ ήδη ανακοίνωσε κέρδη 643.000.000 ευρώ, που η ίδια θεωρεί ότι έχει επιστρέψει στους καταναλωτές μέσω εκπτώσεων στους λογαριασμούς, αν και τα έσοδά της από τη ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Αναμένοντας, όμως, και τα επίσημα αποτελέσματα των άλλων κερδοφόρων εταιριών, η κυβέρνηση και η ΡΑΕ θα μπορούσαν να πάρουν ήδη μια ιδέα για όσα συμβαίνουν τόσο από τις ανακοινώσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας όσο και από τις εισηγμένες του ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, «στις σημερινές συνθήκες της αγοράς τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιριών μπορεί να ανέλθουν στα 200 δισ. ευρώ στην Ε.Ε. το 2022 από αέριο, άνθρακα, πυρηνική ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια και άλλες ΑΠΕ». Από τα 200 δισ. ευρώ υπερκερδών δεν είναι λογικό να αντιστοιχεί και ένα σεβαστό ποσό στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα;
Στο ελληνικό Χρηματιστήριο, εξάλλου, από τις 39 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι περισσότερες ενεργειακές, οι 33 ήταν ήδη κερδοφόρες στο α΄ εξάμηνο 2021, δηλαδή πριν καν αρχίσει η ενεργειακή κρίση. Μάλιστα, οι 25 εξ αυτών αύξησαν τα κέρδη τους σε σχέση με το 2020.
3. Το κόλπο με τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Ενας από τους λόγους των αυξημένων εσόδων των εταιριών ενέργειας είναι η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής. Πρακτικά, η ρήτρα αναπροσαρμογής συνδέει απευθείας τα τιμολόγια της ΔΕΗ με την εξέλιξη της αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Αρα, όλες οι αυξήσεις περνούν σε ποσοστό 100% στις τσέπες των καταναλωτών. Διόλου τυχαία η ρήτρα αναπροσαρμογής εισήχθη στις ζωές μας από τις 5 Αυγούστου 2021, όταν άρχιζε η ενεργειακή κρίση.
Η ρήτρα αναπροσαρμογής μπορεί να είναι ένα τέχνασμα που έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης, κάνοντας τις επικοινωνιακές… επιδοτήσεις και τις αόρατες… εκπτώσεις να ακούγονται ως κακόγουστο ανέκδοτο, όμως η χρησιμότητά της είναι πολλαπλή:
Αυξάνει τα έσοδα των εταιριών ενέργειας. Περιορίζει όποιες ζημίες θα μπορούσαν να έχουν από τις άγριες διακυμάνσεις τιμών στην αρένα των διεθνών αγορών. Εξασφαλίζει την υψηλή τους κερδοφορία. Ταυτόχρονα γεμίζει και τα δημόσια ταμεία από τον όλο και πιο προσοδοφόρο ΦΠΑ λόγω των εξοντωτικών οικιακών λογαριασμών.
Οι εταιρίες ενέργειας, δηλαδή, είναι απόλυτα θωρακισμένες απέναντι στη λαίλαπα των αυξήσεων χονδρεμπορικής, το ίδιο και τα δημόσια έσοδα. Σε αντίθεση, φυσικά, με τους πολίτες.
4. Σούπερ μάρκετ
Πληθωρισμός είναι η συνεχής αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών, κάτι που προκαλεί πτώση στην αγοραστική δύναμη. Κάθε ευρώ αγοράζει λιγότερα αγαθά όσο ο πληθωρισμός ανεβαίνει. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, όμως, λειτουργεί μονομερώς. Χάνουν μόνο οι πολίτες, με την κυβέρνηση απαθή.
Την πρώτη χρονιά της πανδημίας τα σούπερ μάρκετ μέτρησαν κέρδη 868.000.000 ευρώ. Το… μαξιλάρι τους, όμως, παραμένει ανέγγιχτο, ενώ συνεχίζουν να μετακυλίουν όλες τις αυξήσεις λόγω ενεργειακής κρίσης και Ουκρανίας στον καταναλωτή. Βασικά αγαθά έχουν ανατιμηθεί, όπως το γάλα που από 1 ευρώ το λίτρο το φθινόπωρο έχει αυξηθεί κατά 50%, ξεπερνώντας το 1,5 ευρώ. Αναλογικά αυξάνονται και τα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ.
Σε αυτό το διάστημα των διαδοχικών αυξήσεων η κυβέρνηση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης απλά… παρακολουθούν όλη την αλυσίδα, από τους χονδρέμπορους μέχρι τα καταστήματα. Κάτι που φαίνεται και μόνο από το γεγονός ότι οι τιμές εξακολουθούν να κάνουν άλματα επί καθημερινής βάσης πλέον.
Ακόμα και για το πολυδιαφημισμένο πρόστιμο-ρεκόρ των 647.000 ευρώ που επιβλήθηκε για αισχροκέρδεια σε πολυεθνική σούπερ μάρκετ, δεν υπήρξε καμία περαιτέρω ενημέρωση της κοινής γνώμης για το είδος της παράβασης αλλά και για το ποσό που καρπωνόταν η συγκεκριμένη αλυσίδα. Δηλαδή αν είχε πολλαπλάσια κέρδη αναλογικά με το πρόστιμο…
Φιάσκο με τον λιγνίτη! Επικοινωνιακό βατερλό και επίδειξη ασχετοσύνης
Στις 8 Δεκεμβρίου ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε ακόμα μία βαρύγδουπη τοποθέτηση στη Διαρκή Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής για το νομοσχέδιο περί «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης». Ενώ ήδη η ενεργειακή κρίση δηλητηρίαζε τους οικιακούς λογαριασμούς, ο υπουργός Ανάπτυξης έλεγε μεταξύ άλλων:
■ «Οι λιγνιτικές μονάδες είναι εξαιρετικά ζημιογόνες. Μόνο ένας παλαβός θα συνέχιζε να παράγει ρεύμα από λιγνίτη στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Για ποιον λόγο, επαναλαμβάνω: Πρώτον, διότι οι μονάδες είναι εξαιρετικά παλιές και χρειάζονταν όλες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να ανανεωθούν. Μόνο για τις μονάδες στην Καρδιά η μελέτη έλεγε ότι χρειάζονταν 130.000.000 ευρώ για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Συν τους ρύπους φυσικού αερίου. Για να καταλάβετε, γιατί δεν είχε κανένα οικονομικό νόημα η συνέχεια καύσης λιγνίτη στην Ελλάδα».
■ «Όλα αυτά τα πράγματα, αντί να τα εξηγούμε με θάρρος στον κόσμο της δυτικής Μακεδονίας και να του εξηγούμε για ποιο λόγο ο λιγνίτης πια είναι οικονομικά ασύμφορος -αφού δεν καις λιγνίτη, ευρώ καις όταν παράγεις από λιγνίτη-, καθόμαστε και ξεσηκώνουμε τον κόσμο και λέμε ένα κάρο ανοησίες».
■ «Άρα ο λιγνίτης είναι ασύμφορος. Επρεπε να ληφθεί η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση και μόνο έπαινος αξίζει για τον πρωθυπουργό που έλαβε αυτή την ανακουφιστική και για τη ΔΕΗ και για την ελληνική οικονομία απόφαση».
Από το φθινόπωρο μέχρι και λίγες μέρες πριν ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας επέμενε μονότονα ότι ο λιγνίτης είναι ακριβότερος από το φυσικό αέριο, αλλά και ασύμφορος γενικά. «Ακόμη και μέσα στο περιβάλλον της ενεργειακής κρίσης το κόστος των λιγνιτικών μονάδων παραμένει απαγορευτικό για τη ΔΕΗ, κάτι που σημαίνει ότι η ίδια η αγορά είναι αυτή που τις θέτει εκτός παιχνιδιού» έλεγε στις 30 Μαρτίου σε συνέδριο, και ενώ ήδη ο Πούτιν απειλούσε με κλείσιμο της στρόφιγγας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ακόμη κι αν καθοριστεί διοικητικά η διατήρηση των λιγνιτικών μονάδων και μετά το 2023, αυτό θα αποβεί εις βάρος των οικονομικών μεγεθών της εταιρίας.
Και οι δύο υπουργοί ήταν πλήρως εναρμονισμένοι στο δόγμα Μητσοτάκη για απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2023 και όχι μέχρι το 2028, όπως βιάστηκε να εξαγγείλει από τη Σύνοδο του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο 2019. Πρωθυπουργός και υπουργοί αγνοούσαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι και την περασμένη Τετάρτη την πραγματικότητα. Κάνοντας επίδειξη ασχετοσύνης, αρνούνταν πεισματικά να δεχτούν ακόμα και ότι ο λιγνίτης είναι πλέον πιο οικονομικός από το εισαγόμενο αέριο. Κάτι που μπορεί να αποδείξει ακόμα κι ένα παιδί δημοτικού προσθέτοντας απλά τους αριθμούς από τα χρηματιστήρια ενέργειας.
Αν και καμία χώρα δεν αυτοακυρώνει τον ορυκτό της πλούτο, ειδικά όταν έχει απόθεμα για 45 χρόνια ακόμα, όπως η Ελλάδα, η κυβέρνηση προσκολλήθηκε σε ένα «πράσινο» μοντέλο, που λόγω ενεργειακής κρίσης και Ουκρανίας εγκαταλείπει προσωρινά ακόμα και η Ε.Ε.
Κάπως έτσι ο πρωθυπουργός σύρθηκε την Τετάρτη στην ανακοίνωση από την Κοζάνη για αύξηση κατά 50% της παραγωγής λιγνίτη στη χώρα μας, σε ένα επικοινωνιακό βατερλό δίχως προηγούμενο.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η χώρα μας, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δεν έχει κάνει ακόμα κανένα ουσιαστικό βήμα για άμεση ενεργειακή θωράκιση και παραμένει εξαρτημένη μόνο από εξωγενείς παράγοντες. Κοινώς, αν κλείσει αύριο τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου ο Πούτιν, δεν υπάρχει καμία εναλλακτική έτοιμη. Ακόμα και η εξόρυξη περισσότερου λιγνίτη παραμένει αμφίβολη, με την κυβέρνηση να έχει εγκαταλείψει επί σχεδόν τρία χρόνια τα ορυχεία.
ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΧΡΗΣΤΟΥ ΗΓΕΜΩΝΑ ΚΟΥΛΗ ......
«Τελειώνει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτή ήταν η φράση που είπε παλιός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ευάγγελο Αντώναρος, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο τελευταίος.
Ο ίδιος διεμήνυσε ότι η συντριβή που θα υποστεί η ΝΔ στις εκλογές θα είναι μεγαλύτερη απ’ αυτή του 2012, όταν η «γαλάζια» παράταξη με τον Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία είχε πάρει μόλις 18,85%.
Κάτι που ομολογούν και οι δημοσκόποι, οι οποίοι παρομοιάζουν την κατάρρευση της ΝΔ με αυτή του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου το 2012.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Ε.Αντώναρου
«”Τελειώνει.” Με μια λέξη αντί για καλησπέρα με χαιρέτισε από το άλλο άκρο της τηλεφωνικής γραμμής ο φίλος από τα παλια.
Είχε καιρό να μου τηλεφωνήσει. Πάνω από ένα χρόνο.
Τον λόγο τον φανταζόμουνα. Παλιός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκείνος, όχι και πολύ μητσοτακικός βέβαια. αλλά ήθελε να φυλάγεται. “Αντάρτης” εγώ — έτσι με αποκάλεσε πριν τρεις τέσσερις μήνες ένας πρώην υπουργός που σούταρε ο άρχοντας το Μαξίμου.
Έβαλα τα γέλια και τον καλησπέρισα: “Τώρα το κατάλαβες;” τον ρώτησα.
Εννοούσε φυσικά την ασυγκράτητη πτώση του Μητσοτάκη και του συστήματος του.
“Δεν μπορείς να φανταστείς την κατρακύλα. Χιονοστιβάδα μέσα στην άνοιξη”, μου διευκρίνισε. “Στην περιφέρεια μου ούτε ένας από αυτούς που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία το 19 δεν θα την ξαναψηφίσουν.”
Του υπενθύμισα το αποτέλεσμα του Μάη 2012 που είχα χαρακτηρίσει δημόσια “απόλυτο πάτο” με αποτέλεσμα να θυμώσει ο τότε πρόεδρος Σαμαράς (και όχι μόνο): 18,85%. “Και βάλε”, συμπλήρωσε ο συνομιλητής μου.
Επιχείρησα να του πω ότι ίσως είναι υπερβολικός. “Δεν ξέρεις τι γίνεται έξω”, επέμεινε. “Κανείς δεν τον θέλει.” Εννοούσε τον Μητσοτάκη.
Ξέρω — καλώς η κακώς. Γιατί μιλάω με πολύ κόσμο από όλες τις ηλικίες και όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές τάξεις. Η Νέα Δημοκρατία είναι σε ελεύθερη πτώση.
Κι ας λένε ότι θέλουν οι δημοσκόποι. Τουλάχιστον στο δημόσιο λόγο τους. Γιατί σε ιδιωτικές συζητήσεις ομολογούν κι οι ίδιοι ότι τέτοιο φαινόμενο δεν το έχουν ξαναδεί. Ίσως με εξαίρεση την κατάρρευση ΠΑΣΟΚ/Παπανδρέου το 2012. “Ο Μητσοτάκης έχει γίνει το βαρίδι της ΝΔ”, μου είπε προχτές ένας από αυτούς. “Ότι κάνει, ο, τι λέει γυρνάει μπούμερανγκ.”
Ο κόσμος είναι απλά οργισμένος. Αυτή η λέξη τα λέει όλα. Αισθάνεται ότι κυβέρνηση και πρωθυπουργός τον έχουν εγκαταλείψει στη τύχη του. Πολλά “θα” και λίγη ουσία, ενώ η ακρίβεια θεριεύει, τα χρήματα λιγοστεύουν και δεν φτάνουν πέρα από το μέσο του μήνα, οι θέσεις που δήθεν μειώνουν την ανεργία είναι κακοπληρωμένες και προσωρινές.
Τα έωλα — και σε μεγάλο βαθμό αστήρικτα επιχειρήματα — ότι η ακρίβεια (της οποίας οι κυβερνητικοί παράγοντες αμφισβητούσαν την ύπαρξη πριν λίγες εβδομάδες!) είναι εισαγόμενη η όχι, λίγο ενδιαφέρει τον Έλληνα στην Ορεστιάδα, στα Γιαννιτσα, στη Μεθώνη η στην Κάλυμνο. Τον νοιάζει ότι όλος ο οικογενειακός και επαγγελματικός σχεδιασμός καταρρέει. Ότι εδώ και δώδεκα χρόνια πέρασε μέσα από μνημόνια, περικοπές, πανδημία και τώρα πόλεμο. Κι ότι ο Μητσοτάκης, με αυταρέσκεια και κοινωνική αδιάφορα, απλά αδρανεί.
“Ο λογαριασμός που θα πάρουμε ως κόμμα θα είναι απίθανα μεγάλος”, συμπλήρωσε ο φίλος στο τηλέφωνο. “Θα αναστήσουμε τον Σύριζα”, φερετσι να είπε μάποιος άλλος σε κυριακάτικη εφημερίδα. Προσωπικά δεν ξέρω πόσο ωφελείται — μέχρι αυτή τη στιγμή — το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη διάβρωση της ΝΕΑΣ Δημοκρατίας, από την αποστροφή του κόσμου στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κάποιοι από τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της πάνε προς τα δεξιά, άκρα και μη. Άλλοι — οι περισσότεροι δυσαρεστημένοι που προέρχονται από το κοινωνικό κέντρο, αυτό που λέγαμε παλιά μεσαίο χώρο — στέκονται εκεί, πολιτικά ασκεπείς, και περιμένουν. Ίσως την εμφάνιση κάποιου νέου κεντρώου/κεντροδεξιού σχηματισμού.
Πολλοί λένε ότι κάτι τέτοιο θέλουν να γίνει. Αυτό θα ξεκαθαρίσει ασφαλώς το επόμενο διάστημα. Γίνονται σημαντικές διεργασίες στο παρασκήνιό — όχι βέβαια οι αστείες συνάξεις για τις οποίες υπάρχουν μικροδιαρροές. Και στην ουσία θα κρίνει πως θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό. Ασφαλώς με μια κατά πολύ μικρότερη Νέα Δημοκρατία. Ειδικά όσο ο Μητσοτάκης επιμένει να κρατάει στα χέρια του τα ηνία. Κι όσο πιο μακριά πάνε οι εκλογές, τόσο — δυστυχώς — θα μεγαλώνουν η οργή κι η ανασφάλεια του μέσου Έλληνα και θα συρρικνώνεται αντίστοιχα το πάλαι ποτέ μεγάλο κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Με απόλυτη ευθύνη του ΕΝΟΣ».
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΛΟΥΠΗΣ & ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.