Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τι συζήτησε τηλεφωνικά ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Αλ. Τσίπρα και τον Ν. Ανδρουλάκη για τη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντι­νούπολη

Σήμερα η επικοινωνία με Δ. Κουτσούμπα, Κ. Βελόπουλο και Γ. Βαρουφάκη ● Ο Ελληνας πρωθυπουργός συνομίλησε και με τον Ζελένσκι. Τον κύκλο των τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει... για τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε, χθες το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Η ενημέρωση έγινε τηλεφωνικά από τον πρωθυπουργό, ο οποίος ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε χθες το πρωί θετικός στον κορονοϊό, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να του εύχεται με ανάρτησή του «περαστικά και ταχεία ανάρρωση». Σύμφωνα με πληροφορίες από την αξιωματική αντιπολίτευση, η τηλεφωνική συζήτηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αλ. Τσίπρα διήρκεσε περίπου 20 λεπτά και έγινε σε καλό κλίμα. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής είχε ταχθεί υπέρ της συνεννόησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο και την είχε χαιρετίσει, ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας ρώτησε τον Κυρ. Μητσοτάκη αν έγινε συζήτηση για τα ενεργειακά και έλαβε αρνητική απάντηση.

Οσον αφορά τη συνομιλία με τον Ν. Ανδρουλάκη, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. διήρκεσε περίπου 15 λεπτά. Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και σημείωσε ότι είναι θετικό σε αυτή τη συγκυρία να υπάρχουν δίαυλοι συνεννόησης και αποκλιμάκωσης, χωρίς όμως να δίνεται περιθώριο στην Τουρκία να συνεχίζει το γαϊτανάκι των προκλήσεων, ενώ τάχθηκε υπέρ ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και ευχήθηκε περαστικά στον πρωθυπουργό που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη έκανε λόγο για «συναντίληψη για την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής», προσθέτοντας πως «στα μεγάλα προβλήματα, τις νέες προκλήσεις και το νέο τοπίο ασφαλείας που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι προς όφελος και των δυο πλευρών να υπάρξει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σε μια τέτοια περίοδο δεν χρειάζεται να προσθέτουμε ζητήματα και εντάσεις».

Ανέφερε ακόμα ότι «στο πλαίσιο αυτό δόθηκε έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας κυρίως στον τομέα της οικονομίας», καθώς και ότι «οι δυο πλευρές συνομίλησαν σαν δυο χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία». Στο ίδιο πλαίσιο είπε πως συμφωνήθηκε «αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της χθεσινής συνάντησης και εμπεδωθεί η θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δυο χώρες, να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δυο χωρών το φθινόπωρο», καθώς και «τον επόμενο μήνα να διεξαχθεί στην Αγκυρα η συνάντηση των δυο πλευρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης». Τέλος, αναφορικά με τα ενεργειακά ζητήματα, είπε ότι «δεν έγινε συγκεκριμένη και μεγαλύτερη κουβέντα και εκτενέστερη για τα ενεργειακά».

Σήμερα στις 10 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 10.30 με τον Κυριάκο Βελόπουλο και στις 11.30 με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Χθες, συνομίλησε και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της Ουκρανίας, όπου βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τρόποι αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων από τη 19η ημέρα της ρωσικής εισβολής στη χώρα και μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η δραματική κατάσταση στις περιοχές που διαμένει η ελληνική ομογένεια και η ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου για την ασφαλή έξοδο αλλά και την πρόσβαση στο ανθρωπιστικό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.