Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Προδομένη ΑΟΖ: Γιατί η Αθήνα δεν οριοθέτησε με Αίγυπτο (ανάλυση). Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης

Εδώ και 39 χρόνια προσπαθώ να πείσω τους συμπατριώτες μου για την αξία αυτής της τόσο ζωτικής για τα εθνικά μας συμφέροντα έννοιας της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη). Ξεκίνησα, λοιπόν, έναν ανηφορικό δρόμο, δημοσιεύοντας βιβλία και άρθρα στα ελληνικά και αγγλικά, προφανώς εις ώτα μη ακουόντων. 

Πέρασαν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες....

και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1982 αγνοούσαν, επιδεικτικά, την ΑΟΖ μέχρι το 2019, όταν ανήλθε στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία.

Ήταν η πρώτη κυβέρνηση που ασχολήθηκε σοβαρά με την ΑΟΖ, προχωρώντας σε πρακτικά βήματα. Οριοθέτησε ΑΟΖ με την Ιταλία και μετά προέβη σε μια προβληματική, μερική οριοθέτηση με την Αίγυπτο. Τώρα, πολύ σωστά, θέλει να προσφύγει στη Χάγη για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αλβανία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η μοναδική μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας και τίποτε άλλο. Μερικές φορές βέβαια προκαλούν σύγχυση οι δηλώσεις του ότι η μοναδική μας διαφορά είναι οι «θαλάσσιες ζώνες», διότι στις θαλάσσιες ζώνες περιλαμβάνεται και η αιγιαλίτιδα ζώνη.

Τέλος, στο κάδρο εμφανίζεται και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, που κτύπησε το χέρι του κα ύψωσε την φωνή του (big deal, όπως θα έλεγαν οι Αμερικανοί) στον Τσαβούσογλου και έτσι έγινε το αγαπημένο παιδί κάποιων διεθνολόγων.

Αλλά ξαφνικά όλα άλλαξαν. Ο Νίκος Δένδιας αποφάσισε ότι πρέπει να σταματήσουμε τις έρευνες στις θάλασσές μας για τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου. Μέσα στην τραγωδία της πανδημίας και των πυρκαγιών, η ελληνική κοινωνία δεν έχει συνειδητοποιήσει την τραγωδία της ΑΟΖ.

Έχω μια απορία και θα εκτιμούσα εάν ο κύριος Δένδιας μπορούσε να μου την απαντήσει. Ποιος ήταν ο λόγος που οριοθετήσαμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Ποιος είναι ο λόγος που θέλουμε να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με τη Λιβύη και την Αλβανία; Μόνο για να υπονομεύσουμε το τουρκολιβυκό μνημόνιο;

Η οριοθέτηση με τη Λιβύη είναι κρίσιμη, διότι η πληθώρα των υδρογονανθράκων μας βρίσκεται νότια της Κρήτης! Αλλά εμείς ξαφνικά δεν θέλουμε υδρογονάνθρακες. Σε συνέντευξή του στο Arab News ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε με στόμφο: «Το Αιγαίο είναι ένας παράδεισος στη γη. Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε Κόλπο του Μεξικού.»

Άραγε δεν γνωρίζει, ότι οι Αμερικανοί μας έχουν από μακρού ενημερώσει ότι το Αιγαίο δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες; Ακόμη και οι Τούρκοι το γνωρίζουν και για αυτό έχουν μεταφέρει το ενδιαφέρον τους στην Ανατολική Μεσόγειο υιοθετώντας το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η ιστορία του Ελληνισμού είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα. Μας έχουν περικυκλώσει οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και εμείς χαζεύουμε τους Κύπριους, τους Αιγύπτιους και τους Ισραηλινούς που τους εκμεταλλεύονται και τους Τούρκους που τους ονειρεύονται.

Το φάντασμα της ΑΟΖ θα στοιχειώσει, εάν δεν ξυπνήσουμε σύντομα. Ακούγεται μονότονα ότι η παγκόσμια κοινότητα ασχολείται, με αυξανόμενο ενδιαφέρον, με το θέμα της ΑΟΖ, ενώ εμείς συνεχίζουμε να κοιμόμαστε τον “ύπνο του δικαίου”.

Ο Αντώνης Φώσκολος και ο Ηλίας Κονοφάγος, ειδήμονες σε θέματα υδρογονανθράκων, είχαν επισκεφτεί το Μέγαρο Μαξίμου την εποχή που ήταν πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς και τον ενημέρωσαν για τον ορυκτό μας πλούτο, αλλά ο Σαμαράς έβαλε στο συρτάρι τα στοιχεία που του έδωσαν οι δύο επιστήμονες. Αυτοί, βέβαια, συνεχίζουν μέχρι σήμερα να γράφουν για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες αλλά όλες οι κυβερνήσεις τους αγνοούν.

Σε ένα από τα άρθρα του ο Αντώνης Φώσκολος αναφέρει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου είναι τεράστια. Ο Ηλίας Κονοφάγος σε μία από τις μελέτες του παραθέτει παρόμοια στοιχεία.

Σήμερα, το Δέλτα του Νείλου, η Λεκάνη της Λεβαντίνης, η Λεκάνη του Ηροδότου και η περιοχή της Νότιας Κρήτης αποτελούν κομβικά σημεία ενεργειακού πλούτου, καθότι κρύβουν τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων. Αυτά τα κοιτάσματα ήταν γνωστά στους Αμερικανούς από έρευνες που έγιναν την περίοδο 1955-1957 στο τρίγωνο Μάλτας-Ελλάδας-Αιγύπτου, αλλά αποφάσισαν τότε να μη δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών.

Κύριοι Φώσκολε και Κονοφάγο, τα κοιτάσματα των οικοπέδων νοτιοδυτικά της Κρήτης που έχει αναλάβει να εξερευνήσει η κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ δεν πρόκειται να βγουν ποτέ στην επιφάνεια. Έτσι, σταματήστε να κουράζεστε αναδεικνύοντας τη σημασία τους για την Ελλάδα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι καμία κυβέρνηση, σήμερα, στον πλανήτη Γη δεν έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει πρόωρα τις έρευνες υδρογονανθράκων. Ήδη η Κύπρος ανακοίνωσε ότι στο τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου αρχίζει η επανέναρξη των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum. Ελπίζω ο κ. Δένδιας να μην τηλεφώνησε στον κ. Χριστοδουλίδη και να τον επιπλήξει για αυτή του την ενέργεια.

Ανακήρυξη ΑΟΖ

Έίναι ενδιαφέρον ότι διάφοροι διεθνολόγοι ζητούν η Ελλάδα να ανακηρύξει την ΑΟΖ χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι το έχει ήδη πράξει, πρώτα με την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και μετά με την οριοθέτηση με την Αίγυπτο.

Όλοι γνωρίζουν ότι το Ισραήλ και η Βενεζουέλα διαθέτουν ΑΟΖ χωρίς να την έχουν ανακηρύξει. Συγκεκριμένα και τα δύο κράτη είναι από τα τέσσερα που ψήφισαν κατά της UNCLOS το 1982. (Τα αλλά δύο ήταν οι ΗΠΑ και η Τουρκία).

Το Ισραήλ και η Βενεζουέλα όμως οριοθέτησαν ΑΟΖ με τα γειτονικά τους κράτη και δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να υποστηρίζει ότι τα δύο αυτά κράτη δεν διαθέτουν ΑΟΖ.

Κοιτάξτε την οριοθετημένη ΑΟΖ της Βενεζουέλας. Δύο από τα κράτη με τα οποία οριοθέτησαν ΑΟΖ είναι η Αμερική και η Γαλλία, διότι κάποια από τα νησιά της περιοχής ανήκουν σ’ αυτές τις χώρες.

Αξίζει τον κόπο να μελετήσετε τον χάρτη για να δείτε ότι η Βενεζουέλα έχασε ένα μεγάλο μέρος της ΑΟΖ της λόγω αυτών των νησιών. Αλλά δεν έχει ποτέ διατυπώσει την τουρκική θέση ότι τα νησιά δεν διαθέτουν ΑΟΖ!

Η ιστορία του Καστελλόριζου

Για πολλές δεκαετίες οι ελληνικοί χάρτες έδειχναν τα γεωγραφικά όρια της ελληνικής επικράτειας, χωρίς να συμπεριλαμβάνουν το Καστελλόριζο. Ο λόγος ήταν πολύ απλός. Για να συμπεριλάβουν το Καστελλόριζο έπρεπε να δείχνουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της Τουρκίας.

Έτσι για να το αποφύγουν αυτό, είχαν περικόψει τον χάρτη, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζεται το Καστελλόριζο. Το ίδιο συνέβαινε, καθημερινά, με τους χάρτες στα δελτία καιρού, που κατέγραφαν τις καιρικές συνθήκες στην ελληνική επικράτεια.

Προσπαθώ από τη δεκαετία του 1980, να αναδείξω την αξία και τη σημασία του συμπλέγματος του Καστελλόριζου (Ρω, Στρογγύλη, Μεγίστη), διότι με το νέο Σύνταγμα των Θαλασσών (UNCLOS 1982) η ΑΟΖ της Ελλάδας εφάπτεται με την ΑΟΖ της Κύπρου και έτσι η Τουρκία δεν διαθέτει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο!

ΜΕΓΑΛΗ ΝΤΡΟΠΗ 

Η Κύπρος τελικά κείται μακριά για πολλούς Ελλαδίτες. Η άρνηση όμως να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Κύπρο θα καταγραφεί ως μια από τις μεγαλύτερες ντροπές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Σίγουρα ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα μελαγχολούσε ακούγοντας τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να αναφέρει στην ελληνική Βουλή ότι ο επόμενος προορισμός του για την ΑΟΖ θα είναι τα Τίρανα και όχι η Λευκωσία. Βέβαια, η Κύπρος αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, διότι όταν ένα κράτος οριοθετεί την ΑΟΖ του, πρέπει να προβλέπει και τις παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν και να είναι έτοιμο να την υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα.

Ας μη μας διαφεύγει τέλος, ότι οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου είναι συγχρόνως και ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να ζητήσει από την Ελλάδα και την Κύπρο να οριοθετήσουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους. Εάν όντως συμφωνηθεί οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και την Αίγυπτο, τελικά χαμένη θα βγει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού και αυτή θα χάσει ένα τμήμα της ΑΟΖ της.

Η τραγωδία της κυπριακής ΑΟΖ

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την περίοδο που ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος προσπαθούσε να ανακηρύξει την ΑΟΖ της Κύπρου και οι καλαμαράδες τον πολεμούσαν. Πρώτα ο Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου και μετά η Ντόρα Μπακογιάννη, προσπάθησαν να τον αποτρέψουν από το να δημιουργήσει ΑΟΖ στο μαρτυρικό νησί και κανείς από αυτούς δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη. Επίσης, η «πρώτη φορά αριστερά» ουδέποτε υπήρξε οπαδός της ΑΟΖ και έφυγε από την εξουσία χωρίς να κάνει κάτι ουσιαστικό για το ζήτημα αυτό. Πάντα θα θυμόμαστε τη δήλωση του τότε πρωθυπουργού  Αλέξη Τσίπρα «Έχει η Ελλάδα θαλάσσια σύνορα;»

Αξίζει να υπενθυμίσουμε επίσης ότι μόνο ο Τάσσος Παπαδόπουλος όρθωσε το ανάστημά του δηλώνοντας ουσιαστικά «εμείς ομιλούμε για ΑΟΖ και τίποτε άλλο», χωρίς ο Ερντογάν να αντιληφθεί τη σημασία της ιδιοφυούς κίνησής του το 2004. Έχει επίσης μεγάλη αξία το γεγονός ότι όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, έχουν αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Κύπρου.

Μέχρι σήμερα, 139 χώρες έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ 200 ν.μ. μιλίων ή έχουν δημιουργήσει μια Αποκλειστική Αλιευτική Ζώνη (ΑΑΖ) 200 ν.μ. Μόνο δύο κράτη παραβιάζουν την ΑΟΖ άλλων κρατών: η Κίνα και η Τουρκία!

ΠΗΓΗ:https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1294363/prodomeni-aoz-gati-i-athina-den-oriothetise-me-aigpto-analysi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.