Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Στο φως μέρος των πρακτικών συνεδρίασης λοιμωξιολόγων – «Αποφασίζουν» επί προειλημμένων αποφάσεων της κυβέρνησης. ΦΩΤΟ

Στον Κυριακάτικο Τύπο διέρρευσε μέρος των πρακτικών της επιτροπής λοιμωξιολόγων από τα οποία, μεταξύ άλλων,
προκύπτουν οι διαφωνίες των ειδικών αλλά και το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ κυβέρνησης και Σωτήρη Τσιόδρα...   Τα πρακτικά, που αρνείται να παραδώσει η κυβέρνηση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Κυριακάτικη Δημοκρατία».  Η εφημερίδα τονίζει πως από τα πρακτικά της 176ης και της 180ης συνεδρίασης, οι αποφάσεις και τα μέτρα δεν έχουν ληφθεί από τους ειδικούς, αλλά από τη «γραμμή» που έδωσαν συνεργάτες του πρωθυπουργού και καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:   
Ότι τηρούνται πρακτικά με γραμματείς, με προεδρεύοντα, με σφραγίδες και υπογραφές. Ότι ορισμένοι επιστήμονες διαφωνούν με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση. Ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπουργοί που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις κατευθύνουν τα μέλη της επιτροπής στις τελικές τους αποφάσεις.

Αποκαλυπτικό είναι το πρακτικό της 176ης συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων από Λοιμογόνους Παράγοντες, της 19ης Μαρτίου 2021, όπου ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ουσιαστικά δίνει την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούν οι εισηγήσεις των επιστημόνων και οι ανακοινώσεις τους. «Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε στα μέλη της επιτροπής ότι κρίνεται απαραίτητη η αναπροσαρμογή των εφαρμοσμένων μέτρων, ώστε να υπάρξει εκτόνωση των πολιτών και να επαναλειτουργήσουν δραστηριότητες που έχουν τη μικρότερη δυνατή επίπτωση στην επιδημιολογική εικόνα, η οποία εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη» αναφέρεται στο έγγραφο ενώ εν συνεχεία ο Γιώργος Γεραπετρίτητας τονίζει στην επιτροπή ότι για τις επόμενες δράσεις θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τόσο η δημόσια υγεία όσο και η ψυχολογική αποσυμπίεση της κοινωνίας.

Στο έγγραφο της 176ης συνεδρίασης, κατά την οποία αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης νυχιών, η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων, των δημόσιων πάρκων, καθώς και η τέλεση περιορισμένου αριθμού λειτουργιών στους ιερούς ναούς με πιστούς και η δυνατότητα αλιείας από πλωτό σκάφος με κωδικό 6, φαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες από αρκετά μέλη της επιτροπής. Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Τσιόδρας διαφώνησε τόσο με το άνοιγμα κομμωτηρίων όσο και με την τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τμ και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25η Μαρτίου) και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Όσον αφορά στην επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης άκρων, η πλειοψηφία των ειδικών (Σύψας, Γαργαλιάνος, Παναγιωτόπουλος, Παρασκευής, Μποζίκας, Βατόπουλος, Τσιόδρας, Γκίκας, Τσολιά).

Οι διαφωνίες στους κόλπους της επιτροπής είχαν διαφανεί έντονα στην απόφαση επιστροφής των μαθητών του Λυκείου στα σχολεία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε παραδεχθεί σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε (STAR) πως οι ειδικοί δεν συμφωνούν πάντα και τους «επίπληξε» γιατί δημιουργούν μερικές φορές την «αίσθηση μιας πολυφωνίας».

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στις 29 Μαρτίου απάντησε στην Ολομέλεια της Βουλής σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή για τη μη δημοσιοποίηση των πρακτικών. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κοντοζαμάνης υποστήριξε: «Είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Όμως, η εμπιστευτικότητα των πρακτικών της επιτροπής αποτελεί την αναγκαία και ικανή συνθήκη για την ανεξαρτησία και ευθυκρισία των μελών της επιτροπής, ώστε να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, χωρίς να έχουν την αίσθηση του φόβου ότι θα ασκηθεί εξωτερική πίεση».

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τοποθετήθηκε σχετικά σε τηλεοπτική του παρουσία στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας πως δεν θα είχε αντίρρηση να δημοσιεύονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων και μάλιστα έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την Βρετανία όπου τα πρακτικά δημοσιεύονται την επόμενη ημέρα με σβησμένα τα ονόματα.

Στο ρεπορτάζ  της εφημερίδας που αφορά στα πρακτικά της 176ης και της 180ης συνεδρίασης, όπως φαίνεται, εισηγήσεις κάνει η κυβέρνηση και η επιτροπή αναλαμβάνει συμβουλευτικό ρόλο εισηγούμενη προτάσεις που δεν είναι δεδομένο πως θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση.

Ανακοίνωση εξέδωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 για το συγκεκριμένο ζήτημα, σχολιάζοντας επικριτικά τις πολιτικές της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας. «Η κυβέρνηση λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας και εκ των υστέρων ζητά την επικύρωσή τους από τους επιστήμονες, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τους ανακοίνωσε την απόφασή της για την προμήθεια self test, τους ανακοίνωσε ποια μέτρα θα εφαρμοστούν και απλά, κάθε φορά, πιέζει για να περάσει το δικό της», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ακόμα πως: «Επιβεβαιώνει όμως και κάτι άλλο: ότι την αποκλειστική ευθύνη για το εξάμηνο αποτυχημένο λοκντάουν  την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές του. Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει σήμερα όλα τα πρακτικά συνεδριάσεων της επιτροπής που κρύβει εδώ και έναν χρόνο».

Το ΜέΡΑ 25, σε ανακοίνωσή του, τονίζει ότι «η διαρροή μέρους των πρακτικών της Επιτροπής Ειδικών και όσα αυτά αποκαλύπτουν για την εργαλειοποίηση της επιτροπής από την κυβέρνηση, ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της κυβερνητικής αξιοπιστίας. Η ιστορία θα καταγράψει τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν ένα μακάβριο σήριαλ ανευθυνότητας, αδιαφάνειας, διαφθοράς και απάθειας. Οι “συμπολίτες” που επικοινωνιακά επικαλείτο στα (λησμονημένα πια) διαγγέλματα ο πρωθυπουργός, δεν άξιζαν κάτι τέτοιο». Αξίζουν, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «διαφάνεια, καταλογισμό, επάρκεια, και ανιδιοτέλεια όταν αντιμετωπίζουμε τόσο υπεράνθρωπες προκλήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.