Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Τους τάκανε μπ@υρδέλο ο χοιροβοσκός Πολάκης, δεν άφησε τίποτα όρθιο και χάλασε την… φιέστα του Τσίπρα

Οταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέβαινε χθες στο βήμα της εκδήλωσης στο Ζάππειο για να παρουσιάσει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ –χωρίς αναφορές αυτή τη φορά στο «μαξιλάρι» ασφαλείας και με σαφώς μικρότερο τον «λογαριασμό» από την πρώτη εκδοχή που μάλλον είχε γραφτεί στο… πόδι- βασικό πολιτικό θέμα στις ιστοσελίδες ήταν η αποκάλυψη του Παύλου Πολάκη ότι το άνοιγμα των θυρίδων το 2015 δεν ήταν μία φήμη, αλλά ένα σχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν προχώρησε...

Εκών ή άκων, ο «πολύς» Παύλος Πολάκης, με αυτήν την επιβεβαίωση, είχε τραβήξει για άλλη μία φορά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, την ημέρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να βάλει τη δική του υπογραφή στην ατζέντα της ημέρας.
Με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο ακροατήριο του αιθρίου στο Ζάππειο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει διευκρινίσεις ή να διορθώσει τον στενό του συνεργάτη. Τελικά, στη δίνη του 2015, τότε που – κατά τον κ. Πολάκη – η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε να εφαρμόσει τον νόμο για διατίμηση στην αγορά των φαρμάκων επειδή γινόταν… χαμός, σχεδίαζε να ανοίξει και τις θυρίδες, όπως είχε πει δημοσίως η κ. Βαλαβάνη – που την προηγουμένη των capital controls είχε «σηκώσει» δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τον λογαριασμό της αλλά για την μάνα της – και την είχαν διαψεύσει.
Με το αυτογκόλ Πολάκη από τα… αποδυτήρια, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε χθες στο Ζάππειο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ύψους 13,4 δισ. ευρώ και διάρκειας τεσσάρων μηνών. Αμεσος σκοπός του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δείξει ότι η κυβέρνηση δεν «παίζει» μόνη της στο γήπεδο της οικονομίας, αλλά υπάρχει και εναλλακτική πρόταση και απώτερος να πείσει τους Ελληνες ότι η ύφεση που έρχεται δεν οφείλεται στον COVID 19 και το παγκόσμιο lock down αλλά στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που – όπως είπε – προσπαθεί «να μη διαταραχθεί το σχέδιο των συντηρητικών αλλαγών που είχε σχεδιάσει στις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία και την οικονομία».
Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι αυτό που ζουν σήμερα οι Ελληνες είναι εικονική πραγματικότητα (virtual reality), καθώς «θα βλέπουν τα χρόνια να περνούν, ζαλισμένοι ανάμεσα σε τόνους προπαγάνδας, ψεμάτων και παραδοξολογίας», «όταν το βλέμμα φύγει από την οθόνη, να ξεκινά το άγχος και η απόγνωση».
«Δεν θέλουμε να χαϊδέψουμε τα αυτιά κανενός. Οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία θα είναι δύσκολες παντού», είπε ο κ. Τσίπρας, σε μία ατάκα στιγμιαίου ρεαλισμού, αρκετού για να γράψουν τα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ για «στροφή στον ρεαλισμό», αλλά και μικρή για να ξεχαστεί γρήγορα.
Οπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη – ανάμεσα σε άλλα – «επειδή αντί να πρωταγωνιστεί σε αυτή τη πανευρωπαϊκή συζήτηση, αντί να κάνει το παν για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους που θα πέσουν άμεσα στην αγορά, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Να εμφανίζεται τακτικά και να παριστάνει τον μάντη κακών», ενώ συνόψισε στο τρίπτυχο «οι επιχειρήσεις δεν μπορούν, η κυβέρνηση δεν θέλει, οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν» τη σημερινή κατάσταση.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «έχουμε ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο» και χαρακτήρισε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ», ως παράθυρο ευκαιρίας, προτείνοντας την πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος όσων επιχειρήσεων μένουν κλειστές για τέσσερις μήνες, την πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος όσων επιχειρήσεων έχουν πληγεί αλλά επανεκκινούν και την κάλυψη επίσης για τέσσερις μήνες και την κάλυψη του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος για τις υπόλοιπες.
Ο κ. Τσίπρας πρότεινε ακόμα «Εισόδημα Εκτακτης Ανάγκης», δηλαδή 400 ευρώ μηνιαίως σε κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ σε κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί για ανέργους ή επισφαλώς εργαζομένους, ΑΜΕΑ, αγρότες, καλλιτέχνες και εργαζομένους στον πολιτισμό, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Για τις επιχειρήσεις που, όπως είπε, η πρόσβασή τους στο τραπεζικό σύστημα είναι δύσκολη έως αδύνατη πρότεινε πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2.000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί, ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ισχυρό πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται – όπως υποστήριξε – ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις που σήμερα «δεν μπορούν να περάσουν ούτε από τον προθάλαμο των τραπεζών» και μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.
Για τον τουρισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, με στόχο – όπως είπε – «τρία εκατομμύρια πολίτες να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος», κατάργηση του φόρου διαμονής και μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση και τον τουρισμό στο 6%.
Για αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς ο κ. Τσίπρας πρότεινε την πλήρη κάλυψη των άμεσων αναγκών τους από τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση και την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και από το Εισόδημα Εκτακτης Ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.