Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Πώς θα επιβιώσεις από την καραντίνα – Με τα παιδιά, τον σύντροφο, ή και μόνος σου

Η οικειοθελής καραντίνα αποτελεί το κλειδί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού. Πρόκειται για μια μικρή θυσία που καλούμαστε να κάνουμε όλοι μας για να διασφαλίσουμε πως θα παραμείνουμε, όσο αυτό είναι δυνατόν, υγιείς, τόσο εμείς όσο και οι γύρω μας...

Ωστόσο, σίγουρα δεν είναι κάτι απλό, καθώς εύκολα μπορεί να αισθανθούμε πως οι γύρω μας αποτελούν βάρος, ενώ ακόμα και η μοναχική καραντίνα μπορεί να δημιουργήσει το αίσθημα της εγκατάλειψης.
Πώς μπορούμε λοιπόν να διαχειριστούμε καλύτερα τις πρωτόγνωρες κοινωνικές συνθήκες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε;
Η Guardian μας δίνει κάποιες χρήσιμες οδηγίες.

«Κόλλησα» με τον/την συγκάτοικο μου

Το 2017, η μηχανικός Ansley Barnard πέρασε οκτώ μήνες ζώντας σε έναν απομονωμένο βιότοπο με άλλους πέντε επιστήμονες στο πλαίσιο του προγράμματος Hi-SEAS της NASA, το οποίο αναπτύχθηκε για να προσομοιώσει την εμπειρία του ταξιδιού στον Άρη.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έμαθε πολλά μαθήματα που ισχύουν για όσους ζουν με συγκάτοικους.
«Μιλώντας για μια πιθανή σύγκρουση, πριν αυτή συμβεί, αποτρέπει την επιδείνωση των πραγμάτων» λέει ηBarnard. «Η στρατηγική που ακολουθούσαμε είναι να είμαστε ανοιχτοί στα συναισθήματά μας και να αποφύγουμε την σύγκρουση».
Η Barnard και η ομάδα έτρωγαν δείπνο μαζί κάθε βράδυ, ενώ παράλληλα αντιμετώπιζαν όλα τα θέματα που αντιμετώπιζαν.
«Νομίζω ότι έχοντας μια θετική στάση και κοιτάζοντας την κατάστασή σας ως μια προσωρινή αντί για μια ‘’αναποδιά’’ μπορεί να βοηθήσει».

Τα παιδιά μου κι εγώ

«Ακριβώς όπως όταν παίρνετε τα παιδιά σε ένα αεροπλάνο και μπορούν να παρακολουθούν όση τηλεόραση θέλουν – είναι κάπως το ίδιο, τουλάχιστον για τώρα», λέει ο Joshua David Stein, συντάκτη του περιοδικού Fatherly, που απευθύνεται σε γονείς.
Το Fatherly έχει συντάξει μια λίστα με δραστηριότητες για μέσα στο σπίτι, το διαδίκτυο αφθονεί στα podcasts, μουσειακές εκδρομές και εκπαιδευτικά βίντεο.
Εάν τα παιδιά σας ανησυχούν για τους παππούδες που δεν είναι σε θέση να επισκεφθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Stein προτείνει: «χωρίς ψέματα, να το πλαισιώνετε με τρόπο που να αμβλύνει τις ανησυχίες τους όσο το δυνατόν περισσότερο».

Περνάω πολύ χρόνο με τον/την σύντροφό μου

«Αυτή είναι μια κατάσταση που λίγο πολύ γνωρίζετε τι θα συμβεί, οπότε έχετε χρόνο να καταλήξετε σε ένα σχέδιο», λέει η σεξολόγος Erin Davidson.
«Συζητήστε σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε σε στιγμές που τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται αγχωτικά – καταλάβετε ότι είναι «οκ» να εκνευρίσετε λίγο ο ένας τον άλλον και καθορίστε ένα «σύνθημα», όπως «εντάξει, πρέπει να περάσουμε λίγο χρόνο σε ξεχωριστά δωμάτια ή να βρούμε τρόπο να επικοινωνήσουμε καλύτερα».
Ακόμα, ίσως κάποιος από τους δυο σας να χρειαστεί μια απλή αγκαλιά ή να μιλήσει για τα συναισθήματα που νιώθει πως θέλει να εκφράσει.
Η επιστήμων λέει πως τα ζευγάρια πρέπει να νιώθουν άνετα όταν ζητούν ή τους ζητάτε χώρος.

Νιώθω μόνος στην τοποθεσία καραντίνα

Τα τελευταία τρία χρόνια, η συγγραφέας και μουσικός Κρίσταλ Τζάξ έχει κάνει ειρωνικά memes για την αντιμετώπιση ψυχικών ασθενειών, τραυμάτων και κοινωνικών προβλημάτων, τα οποία δημοσιεύει στο λογαριασμό της Instagram @Dyingbutfine.
Πολλές από τις πρόσφατες αναρτήσεις της έχουν θέμα τον κοροναϊό συνοδευόμενα από ένα «meme καραντίνας» καθώς και ένα ποστ στο οποίο αναφέρονται ιδέες για το πώς μπορείτε να απασχοληθείτε, όντας μόνοι στο σπίτι.
«Θεωρώ ότι το χιούμορ είναι ένας τρόπος να συνδεθείτε με τον εαυτό σας και να αφήσετε την πίεση που νιώσετε σας όταν είστε πραγματικά αναστατωμένοι ή ανήσυχοι – σαν ένα είδος κάθαρσης».
Επίσης, όπως αναφέρει και η ίδια, κάνοντας δραστηριότητες μέσα το σπίτι είναι ένας τρόπος να αισθανθείτε λιγότερο μόνοι.
«Πιστεύω ότι το να βοηθάς ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποια κρίση βοηθά στο να διαχειριστείς το άγχος, σκεπτόμενη πως ‘’α! έχω έναν σκοπό’’» λέει η Κρίσταλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.