Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Θα εξαλειφθούν οι ουρές της ντροπής από τον επόμενο μήνα; Με σαμποτάζ απειλούν οι φαρμακοποιοί της Αθήνας. ΦΩΤΟ

Καρκινοπαθείς στις ουρές της ντροπής: Η μεγάλη κόντρα κυβέρνησης - φαρμακοποιών
Ένας μήνας ακριβώς – τόση είναι η διορία για να εξαλειφθούν οι «ουρές της ντροπής» έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (10 σήμερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής και 27 στην υπόλοιπη χώρα) σύμφωνα με την υπόσχεση του Βασίλη Κικίλια. Η δέσμευση του Υπουργού Υγείας είναι πως από τον Ιανουάριο του 2020, 44 σκευάσματα υψηλού κόστους (ΦΥΚ)...
θα είναι διαθέσιμα στους καρκινοπαθείς σε όλα τα φαρμακεία της γειτονιάς. Στόχος, να περάσει οριστικά στη λήθη μια εικόνα «ταυτόσημη» με τα χρόνια της κρίσης και την κατάρρευση του συστήματος δημόσιας υγείας: η ατελείωτη αναμονή καρκινοπαθών κι άλλων ασθενών με σοβαρά νοσήματα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας στις ατελείωτες ουρές έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο 89 σύλλογοι- μέλη του «Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου», ψήφισαν «υπέρ» της κυβερνητικής πρότασης για διάθεση 59 σκευασμάτων υψηλού κόστους (τα οποία στην πορεία έγιναν 44) χωρίς επιστημονική αμοιβή. Παρ’ όλα αυτά ένα ηχηρό «όχι» ακούστηκε από τους φαρμακοποιούς της Αθήνας οι οποίοι προειδοποίησαν από τότε πως δεν θα εφαρμόσουν το μνημόνιο συνεργασίας.
Στην ουσία, οι βαριά πάσχοντες, μεταξύ των οποίων και οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι προμηθεύονται τα φάρμακά τους είτε από τα νοσοκομεία είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και πρόσφατα και από τις ιδιωτικές κλινικές, δεν έχουν μόνο το άχθος της συλλογής των φαρμάκων αλλά και τις ειδικές διαδικασίες έγκρισης όπως η γνωμοδότηση ειδικής επιτροπής και η έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει πως οι καθυστερήσεις, τα πλαφόν, ακόμα και οι απορρίψεις εξακολουθούν να υφίστανται. Το ίδιο και οι συμμετοχές τους σε εξετάσεις ή οι πληρωμές που τους επιβαρύνουν για εξετάσεις που δεν καλύπτονται. Παρ’ όλα αυτά, πριν από λίγες μόλις ημέρες ακούστηκε ξανά από τα χείλη του κ. υπουργού ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 τα φάρμακα (ΦΥΚ) των ογκολογικών ασθενών και άλλων ευπαθών ομάδων θα διανέμονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς, κατόπιν σχετικού αιτήματος των ασθενών στον ΕΟΠΥY.
OURAFARMAKEIO2
Πόσο εύκολο όμως είναι να συμβεί αυτό στην πράξη; Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διάθεση αυτών των φαρμάκων, αποσαφηνίζουν οι φαρμακοποιοί, είναι να έχει ολοκληρωθεί το μηχανογραφικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ που θα υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία. O κ. Κικίλιας ξεκαθάρισε πάντως έγκαιρα στους φαρμακοποιούς ότι για αυτή την διαδικασία δεν θα πληρώνονται καθόλου οι ίδιοι μέχρι τον Αύγουστο του 2020 λόγω έλλειψης κονδυλιών. Σημειώνεται επίσης ότι στη χώρα μας, για τα φάρμακα που κοστίζουν έως και 3.000 ευρώ, ο φαρμακοποιός έχει ποσοστό κέρδους 3-4% από τις πωλήσεις τους.

Τι λένε όλοι οι εμπλεκόμενοι στο θέμα

Σε επικοινωνία του Dikaiologitika News με το Υπουργείο Υγείας μάς διαβεβαίωσαν πως η δέσμευση του κ. Κικίλια πράγματι θα υλοποιηθεί από Ιανουάριο του 2020 και πως αυτή τη στιγμή ο ΕΟΠΥΥ επεξεργάζεται το σύστημα μηχανογράφησης και προχωρά την διαδικασία.
Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος φαρμακοποιών Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος τόνισε κατηγορηματικά στο Dikaiologitika News ότι οι φαρμακοποιοί της Αττικής δεν θα συνεργαστούν με το Υπουργείο σε αυτό το θέμα και δεν εφαρμόσουν σχεδόν καθολικά το παραπάνω «μνημόνιο συνεργασίας» με βασικό λόγο ότι οι φαρμακοποιοί δεν θα κερδίζουν καθόλου χρήματα από αυτή την…
«άκρως σύνθετη, χρονοβόρα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης» (όπως την χαρακτήρισε) ο κύριος Λουράντος, διαδικασία.
lourantossosti
Ο πρόεδρος φαρμακοποιών Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής πρόσθεσε ακόμα πως στην πραγματικότητα πρόκειται για μια εξαγγελία με κομματικό- κυβερνητικό πρόσημο η οποία προορίζεται αποκλειστικά για την προβολή της κυβέρνησης. Ο ίδιος πιστεύει ότι όταν φτάσει η ώρα να δουλέψει το σύστημα, η πλειοψηφία των φαρμακοποιών δεν θα συνεργαστεί με το Υπουργείο (τίποτα δεν τους αναγκάζει άλλωστε, όπως είπε ο ίδιος) και αυτοί που θα συνεργαστούν θα είναι κατά τον ίδιο μόνο οι πολύ σκληρά προσκείμενοι στην κυβέρνηση. «Άλλωστε δεν υπήρξε ποτέ καμία πλειοψηφία- μιλάμε για 89 εκλέκτορες σε μια βάση με χιλιάδες φαρμακοποιούς στην Επικράτεια».
Η ιδιοκτήτρια φαρμακείου στο Κέντρο της Αθήνας είναι πάντως από αυτούς τους φαρμακοποιούς που θέλουν να συνεργαστούν στο παραπάνω εγχείρημα αλλά αυτό που την απασχολεί είναι πόσο εύκολο είναι να «ρολάρει» αυτό στην πράξη. « H αλήθεια είναι ότι τα φαρμακεία δεν θα κερδίζουν τίποτα από αυτή την υπόθεση, θα είμαστε απλώς το peak up point. Παρ’ όλα αυτά, για εμάς που θέλουμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας γνωρίζουμε ότι η διαδικασία είναι πολύ σύνθετη και τα ερωτήματα μας είναι πολλά- πόσο εύχρηστη θα είναι αυτή η πλατφόρμα;. Πόσα δικαιολογητικά θα χρειάζονται εκ μέρους του ασθενούς, πως θα έρχεται σε εμάς η συνταγή του γιατρού, πόσο άμεσα-εύκολα θα μας στέλνουν οι εταιρείες τα σκευάσματα, πόσο άμεσα θα τα μεταφέρει η εταιρεία κούριερ σε όλη την Επικράτεια;»
Υπάρχουν μάλιστα κι άλλα ζητήματα όπως: η επιστροφή του δελτίου αποστολής στην εταιρεία, η πληρωμή των τιμολόγιων των φαρμακευτικών εταιρειών χωρίς να έχει υπογράψει την παραλαβή τριμελής επιτροπή από υπαλλήλους ΕΟΠΥΥ, αλλά και η έκδοση μηδενικής απόδειξης από το ιδιωτικό φαρμακείο (εμπόρευμα τρίτου).
Όσον αφορά τώρα στους ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με τους καρκινοπαθείς κι ακούν τα αιτήματά τους και τις αγωνίες τους εδώ ακούγονται κι οι δύο απόψεις. Η Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) δεν ακούγεται πολύ αισιόδοξη για την έκβαση του εγχειρήματος.
APOSTOLIDOU SOSTI
Καίτη Αποστολίδου
«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ίδια με τα προηγούμενα χρόνια- δύσκολη δηλαδή για του καρκινοπαθείς που συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται στις ουρές. Πηγαίνω κι εγώ η ίδια σε αυτές τις ουρές δύο με τρεις φορές τον μήνα για να παραλάβω φάρμακα συγγενών μου καρκινοπαθών. Ακούμε χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις ότι το πρόβλημα θα λυθεί αλλά απ’ ο, τι φαίνεται δεν είναι και τόσο απλό».
Ο Αλεξάνδρος Αρδαβάνης διευθυντής της Παθολογικής – Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» και αντιπρόεδρος των Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας θεωρεί πως στην πραγματικότητα τα επιλεγμένα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι μια διαδικασία που ηθελημένα επιλέγουν και διατηρούν όλες οι κυβερνήσεις για να κρατούν σε ελεγχόμενο και «μαζεμένο» πλαίσιο τη συνταγογράφηση και διάθεση αυτών των πολύ ακριβών φαρμάκων. «Οι ουρές συνεχίζονται – πολλές φορές κόσμος πάει κι έρχεται άπραγος. Μπορεί το φάρμακο που αναζητά να έχει εξαντληθεί και να χρειαστεί να ξανάρθει» μας λέει ο ίδιος.
Η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του «Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών»- Κ.Ε.Φ.Ι θεωρεί ότι η υπόσχεση του κ. Κικίλια μπορεί να υλοποιηθεί και θα υλοποιηθεί.
grammatoglou
Ζωή Γραμματόγλου
Όπως μας λέει: «Πριν από λίγες ημέρες συναντήσαμε τον υπουργό και δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι θα πραγματοποιήσει την δέσμευσή του κι από Ιανουάριο του 2020 καρκινοπαθείς και βαριά πάσχοντες θα μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία της γειτονιάς. Μας είπε ότι είμαστε σε καλό δρόμο».

Αυτοψία σε ένα φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ

Σήμερα το πρωί επισκεφτήκαμε ένα από τα πιο κεντρικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ,  αυτό στην οδό Παράσχου πίσω από την λεωφόρο Αλεξάνδρας. Φτάσαμε στο συγκεκριμένο πολυσύχναστο φαρμακείο στις 08.45 και πήραμε το χαρτί προτεραιότητας με αριθμό 40 την ώρα που εξυπηρετούνταν ο αριθμός με σειρά προτεραιότητας 2 και στον γκισέ εξυπηρέτησης υπήρχε μια υπάλληλος. Υπήρχε κόσμος τόσο στο σαλόνι αναμονής όσο κι έξω από το φαρμακείο.
OURAFARMAKEIOPARASXOU
Η ουρά στο φαρμακείο της οδού Παράσχου σήμερα το πρωί
Στον προαύλιο χώρο έξω από το φαρμακείο γνωρίσαμε τους Μαρία και Αλέξανδρο Ξαφέλη. Ο τελευταίος, διαγνώστηκε με καρκίνο του φάρυγγα πριν από ενάμιση χρόνο κι έκτοτε και μετά από τις εγχειρήσεις και τις χημειοθεραπείες που έκανε έρχεται σε αυτό το φαρμακείο για να παραλαμβάνει τα φάρμακά του. Όταν τον ρωτήσαμε πόσην ώρα περιμένει κάθε φορά που έρχεται εδώ, μας είπε πως σε λιγότερο από 1 ώρα δεν έχει ξεμπερδέψει ποτέ.
SINENTEYKSIAZOMENOIKIKILIAS
Αλέξανδρος και Μαρία Ξαφέλη
« Έχουμε φτάσει να περιμένουμε και 2 και 3 ώρες. Με τους φαρμακοποιούς στην γειτονιά μας που μιλάμε εμείς, δεν τους βλέπουμε πρόθυμους να ακολουθήσουν – τα φάρμακα είναι πολύ ακριβά κι η ευθύνη τους μεγάλη. Άσε που δεν θα κερδίζουν τίποτα».
Επικοινωνώντας αργότερα ξανά με τον κ. Ξαφέλη μας είπε πώς και σήμερα η αναμονή δεν πήγε καλά- για να πάρει τα φάρμακά του περίμενε μιάμιση ώρα.

1 σχόλιο:

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.