Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Επτά νεκροί στη Χαλκιδική που μετρά τις πληγές της από τη φονική κακοκαιρία. Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται δεκάδες ενήλικες και παιδιά - Η βασική αίτια για την απώλεια ανθρώπινων ζωών

Επτά νεκροί στη Χαλκιδική που μετρά τις πληγές της από τη φονική κακοκαιρία
Μια εφιαλτική νύχτα έζησε η Χαλκιδική που μετρά επτά νεκρούς από τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή. Μια σορός εντοπίστηκε στις 13:35 από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού 6,8 ναυτικά μίλια του αλιευτικού καταφυγίου στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής....
Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, δεν είναι ακόμα γνωστό αν η συγκεκριμένη σορός ανήκει στον 62χρονο αλιέα που αγνοείται από χθες το απόγευμα όταν βγήκε με τη βάρκα του για ψάρεμα.

Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Πολυγύρου Χαλκιδικής και «Γεννηματάς» και «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης δεκάδες άνθρωποι, ενήλικες και παιδιά, που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των χτεσινοβραδινών καιρικών φαινομένων στη Χαλκιδική.
Συνολικά 49 τραυματίες μεταφέρθηκαν χτες βράδυ στο νοσοκομείο του Πολύγυρου, στη Χαλκιδική. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διοικήτρια του νοσοκομείου, Λαμπρινή Στεφανίδου, εξ αυτών έγιναν 13 εισαγωγές, εκ των οποίων οι οκτώ στη Χειρουργική Κλινική και πέντε στην Ορθοπεδική, ενώ ένα κορίτσι 13 ετών και μια τριαντάχρονη γυναίκα διακομίστηκαν στα νοσοκομεία «Γεννηματάς» και «Παπανικολάου» αντίστοιχα.
Επίσης, στο νοσοκομείο διακομίστηκε και μια γυναίκα, η οποία δυστυχώς ήταν ήδη νεκρή και διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Σύμφωνα με τη διοικήτρια του Νοσοκομείου, η κατάσταση των τραυματιών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Χαλκιδικής είναι ελεγχόμενη.
Εξάλλου πέντε παιδιά, τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι, ηλικίας από 3,5 έως 13 ετών, που τραυματίστηκαν από αιωρούμενα αντικείμενα λόγω της θεομηνίας στη Χαλκιδική νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης από τις περιοχές Φλογητών και Νέων Πλαγίων Χαλκιδικής.
«Είναι τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι που έχουν θλαστικά τραύματα και είναι όλα εκτός κινδύνου. Μόνο το ένα που είχε θλαστικά τραύματα στο κεφάλι χρειάστηκε να χειρουργηθεί και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Είναι παιδιά οικογενειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που βρίσκονταν εκεί για τουρισμό. Το ένα κορίτσι, ηλικίας 13 ετών είναι Σερβίδα, ενώ τα υπόλοιπα είναι παιδιά Ελλήνων. Επίσης, άλλα τρία παιδιά που προσήλθαν το πρωί συνοδευόμενα από τους γονείς ή τους παππούδες τους υποβάλλονται σε εξετάσεις» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του νοσοκομείου «Γ.Γεννηματάς», Μελπομένη Τσούγκα. Παράλληλα, ανέφερε ότι έξι ενήλικες από τις περιοχές της Ποτίδαιας και της Επανωμής προσήλθαν στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.
Ένα άτομο νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, λόγω τραυμάτων που υπέστη στη διάρκεια της θεομηνίας στη Χαλκιδική. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας προσήλθαν συνολικά στο «Παπανικολάου» 22 περιστατικά, εκ των οποίων εισήχθησαν και νοσηλεύονται εννέα. Όπως ανέφερε η διοικήτρια του νοσοκομείου του νοσοκομείου, Μαρία Γιογκατζή, ένα άτομο νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση ενώ τέσσερις νοσηλεύονται στην Ορθοπεδική Κλινική με κατάγματα, τρεις στη Δ΄ Χειρουργική κλινική και ένας στη Νευροχειρουργική.
Αμέσως κινητοποιήθηκαν χτες βράδυ γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο Χαλκιδικής, καθώς και στα Κέντρα Υγείας Κασσανδρείας και Μουδανιών, ενώ προσήλθαν στις υπηρεσίες τους ακόμη και όσοι δεν εφημέρευαν, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Στρατής Πλωμαρίτης, επισημαίνοντας ότι υπήρξε αξιοπρεπής αντιμετώπιση των περιστατικών.
Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, συνολικά 21 ασθενοφόρα και μία κινητή μονάδα κινητοποιήθηκαν χτες βράδυ για τις διακομιδές των τραυματιών. Στο νοσοκομείο Πολυγύρου διακομίστηκαν με ασθενοφόρα 35 τραυματίες, επίσης τέσσερις στο «Παπανικολάου» και ένας στο «Γεννηματάς». Έξι άνθρωποι ήταν ήδη νεκροί όταν τους παρέλαβαν τα ασθενοφόρα και διακομίστηκαν στα νοσοκομεία Πολυγύρου και στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών.

Η Χαλκιδική μετράει τις πληγές της

Τις πληγές της μετρά η Χαλκιδική μετά τη φονική κακοκαιρία. Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας στη Χαλκιδική, Μαγδαληνή Συρδάρη, επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να ανοίξουν τα σημεία του οδικού δικτύου όπου έχουν πέσει δέντρα και δεν υπάρχει πρόσβαση.
«Όλη τη νύχτα τα μηχανήματα είναι έξω και κάνουν αυτή τη δουλειά. Έχουν βγει συνεργεία από την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενότητα για να καταγράψουν ζημιές σε υποδομές. Παράλληλα θα ζητήσουμε από τους πολίτες να πάνε στους κατά τόπους δήμους και να κάνουν αιτήσεις για αποζημιώσεις στις κατοικίες ή τις επιχειρήσεις τους, ώστε να μεταβούν επί τόπου οι επιτροπές να ελέγξουν τις ζημιές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα καταγράφονται στον Δήμο Νέας Προποντίδας, που βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου, Ανδρέα Λέλεκα, οι προσπάθειες που καταβάλλονται αυτή τη στιγμή εστιάζονται στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. «Υπάρχει πρόβλημα γύρω από την περιοχή της Νέας Καλλικράτειας και στην περιοχή της Κασσανδρείας» σημείωσε, καθώς, όπως ανέφερε, το ρεύμα κόπηκε από χθες το βράδυ.
Στα Μουδανιά, πάντως, το πρωί αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση. «Υπάρχει το κλιμάκιο της κυβέρνησης που συντονίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Εκτός από το ρεύμα, προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε σιγά-σιγά και το οδικό δίκτυο. Σε ένα σημαντικό μέρος έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία» πρόσθεσε ο κ. Λέλεκας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, τα συνεργεία ξεκινούν ελέγχους για τις πρώτες καταγραφές. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα σε όλο τον δήμο και σε όλο το παραλιακό μέτωπο όπου μεγάλες είναι οι ζημιές σε υποδομές και έχουν πέσει πολλά δέντρα.
Στον δήμο Πολυγύρου καταγράφονται μόνο υλικές ζημιές. «Δεν υπήρξαν νεκροί ή αγνοούμενοι στο δήμο μας» επισήμανε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ύδρευσης και Συντήρησης αγροτικών δρόμων Δημήτρης Ζαγγίλας. «Προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφονται στα Ψακούδια και την Μεταμόρφωση, όχι όμως σε όλες τις περιοχές. Υλικές ζημιές σημειώθηκαν σε μαγαζιά, καταστήματα και χώρους αναψυχής, ενώ η κακοκαιρία συμπαρέσυρε ομπρέλες και ξαπλώστρες στο παραλιακό μέτωπο, έφυγαν από τον αέρα κουφώματα και κατασκευές από τα σπίτια. Επιπλέον έγιναν εκκενώσεις σε ορισμένες ιδιωτικές κατασκηνώσεις και σε κάμπινγκ για προληπτικούς λόγους ενώ οι υπηρεσίες του δήμου καταγράφουν τις ζημιές. Από το βράδυ ήμασταν έξω και ανοίξαμε τους κεντρικούς δρόμους. Δέντρα έχουν καταπλακώσει αυτοκίνητα» υπογράμμισε.
«Σάρτη και Μαρμαράς θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Τζίτζιος, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη μέρα για τη Χαλκιδική.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Κυρίτσης, τόνισε πως τα καιρικά φαινόμενα ήταν «καταιγιστικά» και οι ζημιές προκλήθηκαν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Από το πρωί απομακρύνονται τα πεσμένα δέντρα, το περιφερειακό οδικό δίκτυο της Κασσάνδρας είναι σε λειτουργία, ενώ πολλά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τη διακοπή ρεύματος.
«Η κατάσταση είναι σχετικά ελεγχόμενη», πρόσθεσε ο κ.Κυρίτσης τονίζοντας πως οι όποιες καταστροφές σε υποδομές θα φανούν από τη στιγμή που θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και μετά, καθώς το πρώτο πόδι είναι από χθες βράδυ χωρίς ρεύμα. Προς το παρόν, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κασσάνδρας, έχουν καταγραφεί ζημιές σε επιχειρήσεις, σε υπόστεγα και διάφορες εγκαταστάσεις σε όλο τον δήμο.
Καλύτερη είναι η εικόνα στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, όπου αποκαταστάθηκε το πρωί η ηλεκτροδότηση στις περιοχές Ουρανούπολης, Ιερισσού και Νέων Ρόδων, που έμειναν στο σκοτάδι από χθες βράδυ. Ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως «σε γενικές γραμμές δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στη δική μας περιοχή, πέρα από τη διακοπή στην ηλεκτροδότηση. Είναι δύσκολες ώρες αυτές για τη Χαλκιδική. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και η αυτοδιοίκηση θα συνδράμει στους πληγέντες».

Η βασική αίτια για την απώλεια ανθρώπινων ζωών

Μια πρώτη αποτίμηση των φονικών καταιγίδων της Τετάρτης 10 Ιουλίου στη Χαλκιδική κάνει η υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μετά την εφιαλτική νύχτα με τουλάχιστον νεκρούς, δεκάδες τραυματίες, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.
Όπως αναφέρει το meteo, τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019 και πιο συγκεκριμένα κατά το διάστημα 21:00-00:00 καταιγίδες ιδιαίτερης σφοδρότητας, συνοδευόμενες στις περισσότερες περιοχές από σφοδρούς ανέμους και σε ορισμένες περιπτώσεις από χαλάζι μεγάλων διαστάσεων, έπληξαν περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Τα ισχυρότερα φαινόμενα εντοπίστηκαν στο νομό Χαλκιδικής, όπου έχασαν τη ζωή τους 6 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων τουρίστες που παραθέριζαν στην περιοχή. Παράλληλα, αγνοείται ακόμα ένας συνάνθρωπός μας, ενώ έχουν καταγραφεί σχεδόν 100 τραυματίες.
Η σφοδρότητα των ανέμων, που αποτέλεσε και το βασικό αίτιο για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, οφείλεται τόσο στους πολύ ενισχυμένους ανέμους που έπονταν της βίαιης εισβολής του ψυχρού μετώπου στη Β. Ελλάδα, όσο και στα πολύ έντονα καθοδικά ρεύματα που συνοδεύουν τα κύτταρα των καταιγίδων.
Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται: η έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα καταγράφηκε από το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr «ZEUS» στη Β. Ελλάδα, οι περιοχές όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και οι μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου στους πλησιέστερους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

«Δεν έχουμε τόσο μεγάλα ύψη βροχής, όσο πάρα πολύ ισχυρούς ανέμους»

Συνδυασμός μετεωρολογικών φαινομένων ήταν η αιτία της καταστροφής, που έλαβε χώρα σε τμήμα της Χαλκιδικής και δη στην περιοχή της Κασσανδρείας, σύμφωνα με τον φυσικό-μετεωρολόγο Σάκη Καραγιαννίδη, επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Δεν έχουμε τόσο μεγάλα ύψη βροχής, όσο πάρα πολύ ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι και δημιούργησαν τα προβλήματα σε ό,τι αφορά τα ατυχή γεγονότα που είχαμε, με τους θανάτους των συνανθρώπων μας δυστυχώς, είχαμε βίαια φαινόμενα αλλά όχι με πολύ μεγάλα ύψη βροχής», τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9FM» και συμπλήρωσε: «ήδη μέσα από τη νύχτα η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη». Σύμφωνα με τον κ. Καραγιαννίδη επρόκειτο για ένα κύμα που σάρωσε όλη την Κεντρική Μακεδονία, δημιουργώντας προβλήματα κατά περιοχές, με αποκορύφωμα την περιοχή της Χαλκιδικής.
Κατά τον επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να έχουν πληρέστερη εικόνα για τα χαρακτηριστικά των φαινομένων, αφού δουν τα στοιχεία και μπορέσουν να έχουν μια «εκτίμηση της κατάστασης» ενώ το γεγονός της εμφάνισης των φαινομένων στο συγκεκριμένο γεωγραφικό τμήμα δεν ήταν κάτι τόσο πρωτοφανές ή ιδιαίτερο.
«Υπάρχουν κατά περιόδους ευρύτερες περιοχές, οι οποίες σαρώνονται από ένα ευρύτερο μέτωπο κακοκαιρίας, όπως μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει δεν έχουν όμως παντού τα ίδια φαινόμενα (σ.σ να εμφανίζονται σε αυτές) και αυτό είναι κάτι, που εκ των προτέρων είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί» τόνισε ο επιστήμονας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Το αν θα έχουμε για παράδειγμα τόσο ισχυρούς ανέμους στην Κασσανδρεία και όχι στη Σιθωνία δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να προβλεφθεί, είναι κάτι το οποίο μπορούμε να μελετήσουμε εκ των υστέρων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιαννίδης.
«Ακόμη και αν τα στοιχεία πολλές φορές δείχνουν ότι μάλλον σε συγκεκριμένο σημείο θα έχουμε τον μεγαλύτερο όγκο των φαινομένων, ακόμη και αυτά μερικές φορές είμαστε διστακτικοί να τα δώσουμε (γνωστοποιήσουμε), καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου παρότι το έχουμε "δει" (σ.σ στα επιστημονικά δεδομένα που προσλαμβάνουν οι επιστήμονες), τελικά το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο ισχυρό, οπότε ο πανικός (από μια προειδοποίηση), ίσως δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα είχαμε σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση» αναφέρει, ερωτηθείς για τις δυνατότητες και το εύρος έγκαιρης ενημέρωσης, που μπορούν να λάβουν σε αυτές τις περιπτώσεις οι αρμόδιες υπηρεσίες από τους ειδικούς επιστήμονες ο ειδικός φυσικός μετεωρολόγος.
Εντυπωσιακό αν και «σε καμία περίπτωση πρωτοφανές» ήταν και το σημαντικό πλήθος των κεραυνών που κατεγράφησαν από τους επιστήμονες. «Τις τελευταίες 24 ώρες, με την αναφορά να γίνεται περισσότερο για τις έξι με επτά ώρες του μεσημεριού και του απογεύματος της Τετάρτης 10 Ιουλίου, πράγματι σε όλη την επικράτεια και σύμφωνα με μια καταμέτρηση και άθροιση των κεραυνικών χτυπημάτων, που έγινε από το σύστημα ΖΕΥΣ του Αστεροσκοπείου Αθηνών στις 11 το βράδυ, είχαμε πάνω από 5000 κεραυνούς. Είναι πολλοί μεν, αλλά όχι πρωτοφανής αριθμός.
Επρόκειτο για κεραυνικά χτυπήματα, τα οποία ήταν εστιασμένα κυρίως σε Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και ανατολικά της ηπειρωτικής και νότιας χώρας, δηλαδή Θεσσαλία κι Ανατολική Πελοπόννησο, τα περισσότερα όμως ήταν όντως στην περιοχή της Θράκης και στην Κεντρική Μακεδονία, εστιασμένα στα δύο πόδια της Χαλκιδικής με πολύ μεγάλη πυκνότητα κεραυνών να αποτυπώνεται και στην ειδική χαρτογράφηση που έχει γίνει», τόνισε ο φυσικός, μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ερωτηθείς δε για τη διάχυση της πληροφόρησης που δίδεται ως έγκαιρη, προ τέτοιων φαινομένων, από τους επιστήμονες, επισήμανε πως σημαντικός παράγοντας είναι «να υπάρχει και δεκτικότητα από τους πολίτες και τις υπηρεσίες που τυχόν θα πάρουν αυτές τις ενημερώσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.