Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ: ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΚΡΙΝΕΤΕ. Γράφει ο Ευριπίδης Μπίλλης

ΑΡΧ ΑΘ 3jpgΜπορείτε να θυμηθείτε  κατωτέρω ιστορικά στοιχεία περί του νυν προκαθήμενου της εκκλησίας της Ελλάδας.
Ευριπίδης Μπίλλης
Α. ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΕΡΝΙΤΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΗΒΩΝ...

Αρχίζουν ανακρίσεις Η έκθεση του Μητροπολίτη Αττικής.  Παραπομπή Αγίων για απιστία 4 δισ.
Μπαΐλης Πάνος 8 Ιουνίου 1999 | 00:00

ΛΕΤΕ;;

Προσωπικά δεν μπορώ να πω τίποτε παρά μόνον να επισημάνω την πολλάκις επισημανθείσα επιεικέστατα περίεργη στάση του Ιερώνυμου, όλα αυτά τα χρόνια δολοφονίας και ληστείας του ελληνισμού.

Με επιστέγασμα ΤΩΡΑ το «λαυράκι» της εκκλησιαστικής περιουσίας. Έναντι προσωρινής κατά τη γνώμη μου (το δόλωμα δηλαδή) μερικής διατήρησης άρθρου του Συντάγματος!!

Ούτε μπορώ να πω ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.
Ούτε ότι υπάρχει ανάμειξη της γερμανικής δήθεν «Διεθνούς» Διαφάνειας.

Χρέος όμως είναι και λόγω της εκκλησιαστικής περιουσίας κτλ, να αναφερθούν τα υπάρχοντα, και δυσεύρετα στοιχεία.   Κρίνετε μόνοι σας.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ όμως πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Ιερώνυμος, είχε προωθηθεί ως ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ του πατριώτη μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Μην ρωτάτε από ποιους, βρείτε το μόνοι σας. Όμως υπενθυμίζω τα υβριστικά για τον πατριώτη μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο πχ ως Αγιατολάχ Αθηνών κτλ, ενδεικτικά από τους:

Σηφουνάκη, Κωστή Χατζηδάκη, Νίκο Δήμου, Νάσο Αλευρά, Μανώλη Βασιλάκη, Αντώνης Μανιτάκη, Νίκο Μπίστη (ξαναεμφανίστηκε το «πουλάκι» τους), Γιάννη Μπουτάρη, Λεωνίδα Κύρκο, Μιχάλη Σταθόπουλο, Στέφανο Μάνο, Νίκο Σηφουνάκη, Ριχάρδο Σωμερίτης κτλ. Δείτε τους περισσότερους στο το υπ αριθμ.  22 του συνημμένου. 

Υπενθυμίζω  ότι τότε όλη η νυν κατοχή θρηνούσε σπαραξικάρδια για την μη τότε εκλογή του Ιερώνυμου «της».  Και εξύβριζε καθημερινά τον Χριστόδουλο.

Και είναι απόλυτα προφανές ότι μετά τον περίεργο θάνατο του Χριστόδουλου (πολλοί ομιλούν με στοιχεία για δολοφονία), απεδείχθη ένας πολύ άξιος νεοταξικός (Λέσβος, με Πάπα κτλ) , κατοχικός αρχιεπίσκοπος.

Τέλος «χαρακτηριστική» και η «έξυπνη»  στάση, του όχι «λαϊκιστή» και του όχι στα όρια του «ναζισμού» ως ο Χριστόδουλος, κ. Κούλη.

Β. ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Κλεμμένα» δισεκατομμύρια

Ο κατηγορούμενος που έγινε προκαθήμενος
10.02.2008,. Του «γνωστού» Ν. Παπαχρηστου
…………………………………….

Η υπόθεση που επέδρασε καταλυτικά στην αρχιεπισκοπική εκλογή του 1998 είχε ξεκινήσει μερικούς μήνες νωρίτερα. Στους διαδρόμους του Συνοδικού Μεγάρου κληρικοί μιλούσαν για «κλεμμένα» πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών. «Τα έφαγαν τα λεφτά. Είναι όλοι υπεύθυνοι. Πρέπει να πάνε μέσα», έλεγαν.

Το θέμα έφτασε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ορίσθηκε τριμελής εξ αρχιερέων εξεταστική επιτροπή αποτελούμενη από τους μητροπολίτες Καρυστίας Σεραφείμ, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο και Νικοπόλεως Μελέτιο προκειμένου να διερευνήσουν τα καταγγελλόμενα. Στην περίπλοκη υπόθεση παρενέβη και ο εισαγγελέας. Ξεκίνησαν έρευνες σε θολό τοπίο. Κουβάρι μπερδεμένο. Η άκρη του νήματος θαμμένη σε σωρό καταγγελιών.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν ο Θηβών Ιερώνυμος, οι επίσκοποι Κερνίτσης Λεόντιος και Διαυλείας Δαμασκηνός, τρεις κληρικοί και ένας λαϊκός.

Όλοι μέλη μιας επιτροπής που συνεστήθη το 1995 με πρωτοβουλία του μακαριστού Σεραφείμ για την επισκευή και αναστήλωση παλαιών μονών και εκκλησιών. Με την παρέμβαση του αρχιεπισκόπου το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε και εκταμίευσε κονδύλι ύψους 4 δισ. δραχμών.

Χρήματα που προορίζονταν για τις μελέτες και τις επισκευαστικές εργασίες στα μνημεία.
Χρήματα που σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, γιατί χάθηκαν κάπου στη διαδρομή.

«Ο τρόπος που μεθοδεύτηκε αυτή η ιστορία ήταν να ανακινηθεί ένα δήθεν οικονομικό σκάνδαλο και αυτοί που τη μεθόδευσαν είχαν δύο στόχους», θα δηλώσει το 2002 ο ποινικολόγος κ. Αλέξης Κούγιας στην εκπομπή «Φάκελοι», για να προσθέσει:

«Κατά την άποψή μου, τον Ιερώνυμο, ο οποίος ήταν ο βασικός αντίπαλος, αλλά εμμέσως ήθελαν να εξουδετερώσουν και τον δεύτερο αντίπαλο του αρχιεπισκόπου, που ήταν ο Ανθιμος Αλεξανδρουπόλεως, γιατί μάλλον δεν το αντελήφθη ο καλοκάγαθος αυτός άνθρωπος ότι και τον ίδιο εξουδετερώνουν, όταν του ανάθεσαν να είναι αυτός που θα διερευνήσει αυτό το οικονομικό σκάνδαλο».

Χάνει την εκλογή

Οι κατηγορούμενοι φώναζαν ότι είναι αθώοι. Η επιτροπή αρχιερέων αναζητούσε στοιχεία. Ο χρόνος περνούσε. Η ατμόσφαιρα γινόταν εκρηκτική, την ώρα μάλιστα που η Εκκλησία βρισκόταν σε ανεπίσημη και παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Αρχές του '98 οι φήμες διογκώνονται. Τον Απρίλιο, ο αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ πεθαίνει. Το σκάνδαλο απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης και μέσω αυτών ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Ο Ιερώνυμος χάνει την αρχιεπισκοπική εκλογή και κάνει λόγο για στημένη υπόθεση.

«Έκαμε τον γύρο όλης της Ελλάδος αυτή η είδηση, αυτή η πληροφορία, και, θα έλεγα, και τον γύρο του κόσμου, ότι εγώ διαχειρίστηκα, έτσι, με τον τρόπο που εγώ θέλω, τα 4 δισεκατομμύρια, τα διένειμα, τα μοίρασα, κατά τον δικό μου τον τρόπο. Είχα πει ότι είναι ένας μύθος, αν θυμάστε, και το ονόμασα ότι είναι το χρυσόμαλλο δέρας.

Βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών. Με δικαίωσε. Επομένως από αυτήν την πλευρά το δικαστήριο έχει μιλήσει και είπε ότι δεν έχω καμία ανάμειξη στο θέμα της διαχειρίσεως των 4 δισεκατομμυρίων», θα πει τότε ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος.

Αναγνώριση του λάθους

Το 2002 κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ο κ. Ιερώνυμος παρέστη ως μάρτυρας υπερασπίσεως των κατηγορουμένων. Η απόφαση ήταν αθωωτική για όλους. Ο κ. Κούγιας είχε κάνει λόγο για υπόθεση που πίσω της υπήρχε μια τεράστια διαπλοκή.

«Είναι μια μικρογραφία αυτή η διαπλοκή, της διαπλοκής που βλέπουμε στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Νιώθεις δέος όταν βλέπεις μητροπολίτες να αρνούνται τα ίδια τα οποία κατέθεσαν στον ανακριτή. Είναι τρομερό να βλέπεις μητροπολίτες να αρνούνται ότι κατάλαβαν -μητροπολίτες που έχουν μόρφωση με δύο και τρία πανεπιστημιακά πτυχία-, να σου δηλώνουν ότι παραπλανήθηκαν οι ίδιοι και δεν μπορούσαν να διαβάσουν προτάσεις που μπορεί να διαβάσει ένα παιδί της Α΄ τάξης του Δημοτικού», σχολίαζε ο ίδιος.

Αναφερόταν στην εμπλοκή μητροπολιτών του αρχιεπισκοπικού περιβάλλοντος που πίστεψαν τις καταγγελίες και συνέπραξαν ουσιαστικά στην εμπλοκή του ονόματος του Θηβών στην υπόθεση. Σήμερα οι πρωταγωνιστές εκείνης της υπόθεσης βρίσκονται κοντά στον κ. Ιερώνυμο. Τον στήριξαν και τον ψήφισαν για προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αναγνώρισαν ίσως με τον τρόπο αυτόν το λάθος που έκαναν πριν από μια δεκαετία. Έδειξαν ότι μια αδικία πρέπει πάντοτε να αποκαθίσταται.

Ο κ. Ιερώνυμος από κατηγορούμενος κάποτε σήμερα κάθεται στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών.
Έχοντας πρώτα βιώσει την ταπείνωση και τον διασυρμό. Είναι βέβαιο πως η υπόθεση αυτή τον σημάδεψε βαθύτατα.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια δίπλα του στάθηκε το ποίμνιό του. «Εμειναν σταθεροί και αυτό με κάνει περισσότερο να νιώθω αυτήν την ευγνωμοσύνη απέναντί τους, αλλά και το χρέος να τους πω ότι αδικήθηκα, από πλευράς συμπεριφοράς. Το ξέρουν οι πιστοί μου, γι' αυτό και στάθηκαν, τόσα χρόνια, κοντά μου, και τους ευγνωμονώ, και τους λέω ότι στο τέλος θα δούνε ότι είχανε δίκιο».

Σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος λειτουργεί για τελευταία φορά στην επαρχία του που διακόνησε επί 27 χρόνια. Έτσι αποχαιρετά και το ποίμνιο που τον πίστεψε και τον στήριξε στη δύσκολη πορεία μέχρι την τελική του δικαίωση.

                                                           ΑΡΧ ΑΘ 3jpg
ΑΡΧ ΑΘ 2.jpg ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΛΛ 1 upl582b6933e25fe ΑΣΠΑΣΜΟΣ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΣ ΥΦΟΣ ΑΠΟ κ. ΤΣΙΠΡΑ,  ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΡΧ ΑΘ 12  download

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.