Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Η τριμερής Γερμανίας-Ελλάδας-Τουρκίας και οι παγίδες. Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Ευγενίδης

tsipras_erdogan_web-thumb-largeΟι ηγέτες της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας «έχουν συνεννοηθεί ότι θέλουν να συναντηθούν, διότι η προσφυγική κατάσταση αφορά τις τρεις χώρες ιδιαίτερα», δήλωνε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γερμανός αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, αναφερόμενος στην «τριμερή» συνάντηση την οποία είπε προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο κ. Στράιτερ πρόσθεσε...
ότι η συνάντηση δεν θα αργήσει να πραγματοποιηθεί, αλλά διευκρίνισε ότι δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει ημερομηνία και τόπο. Μπορεί ορισμένοι να μην αντιλαμβάνονται τη σημασία μιας τέτοιας συνάντησης, πλην όμως στο διεθνές παίγνιο που εξελίσσεται, αυτή μπορεί να αναχθεί σε καταλύτη. Ούτως ή άλλως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για τα ζητήματα που τους αφορούν, με πρώτο και κυριότερο το προσφυγικό, για τις 29/11. Είναι πολύ σαφές, όπως έχουμε ξαναγράψει πολλάκις, πως η Ευρώπη πιέζεται από τις εξελίξεις και χρειάζεται την Τουρκία On board, πλην όμωςη Τουρκία θα πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι της, για να το πούμε απλά.
Η ελληνική πλευρά θέλει hotspots και σε τουρκικό έδαφος. Στην προηγούμενη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Νταβούτογλου στην Άγκυρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε μεν το θέμα, πλην όμως με μια ντρίμπλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός το απέφυγε. Είναι ακόμα άδηλο, αν η Ευρώπη ζητά από την Τουρκία να εγκαταστήσει hotspots στο έδαφός της, όπως κάνει μετ’ επιτάσεως στην περίπτωση της Ελλάδας. Αυτό είναι ένα ζήτημα απευθείας διαβούλευσης, το οποίο θα μπορούσε να τεθεί και στην τριμερή Σύνοδο, όποτε και αν αυτή γίνει.
Πάντως, ενδιαφέρον έχει η έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch που αναφέρει πως η Τουρκία εφαρμόζει αυστηρότερη συνοριακή πολιτική, περιορίζοντας τις εισροές προσφύγων από τη Συρία, κάτι που ακόμα δεν έχει καταστεί, πάντως εμφανές, από τις ροές προς την Ευρώπη.
Τέλος, στο τραπέζι, όπως γράφαμε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, θα βρεθεί και το θέμα της αποτελεσματικότερης φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο, κάτι το οποίο προϋποθέτει συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας. Το πώς θα γίνει αυτό, είναι επίσης άδηλο, παρά την πρόθεση Τσίπρα για συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο των ακτοφυλακών των δύο χωρών. Και θα πρέπει να δούμε, αν στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Τουρκία, όταν (με την χρονικοϋποθετική έννοια) αυτή υπάρξει, θα υπάρξουν και προβλέψεις για το ζήτημα που μπορεί να καταστήσουν τη χώρα μας…παράπλευρη απώλεια.
Υ.Γ. Παρά την κατάσταση αυξημένης επιφυλακής που επικρατεί σε Βρυξέλλες και Παρίσι, τα πράγματα στο Βερολίνο είναι πολύ πιο ήρεμα. Παρά το ότι σε συγκεκριμένα σημεία υπάρχει αστυνομική παρουσία, αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο πρόδηλη, όπως στη Γαλλία και ιδίως στο Βέλγιο. Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει πως οι γερμανικές αρχές δεν βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.