Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Η επόμενη ημέρα των εκλογών στον ΕΝΙΚΟ



Τα μηνύματα της κάλπης, η αποχή, οι προτεραιότητες και το στοίχημα της νέας κυβέρνησης βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της εκπομπής «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου.    Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα απευθύνει πρόσκληση ευρύτερης συνεργασίας. «Είναι ώρα να τελειώσουν οι πανηγυρισμοί...
Έχουμε μια μεγάλη νίκη αλλά αρκετοί μας ψήφισαν κριτικά και μας έδωσαν την εντολή και την ευκαιρία να παλέψουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και επομένως τη δέσμευση ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν το 2019», είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και συνέχισε: «Εμείς θα επιδιώξουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη στη βουλή μέσα και πέρα από τους 155. Θα διαμορφώσουμε θεσμούς που θα επιδιώκουν την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση όπου αυτό είναι αναγκαίο».



Επιπλέον τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει εντολή να υλοποιήσει μία δύσκολη και απαιτητική συμφωνία. «Έχουμε εντολή να υλοποιήσουμε μια συμφωνία και το ζητούμενο είναι ποιος μπορεί να υλοποιήσει αυτή τη συμφωνία που είναι δύσκολη απαιτητική με έναν τρόπο που θα κατανέμει δικαιότερα τα βάρη και θα αντιμετωπίζει ορισμένες συστημικές παθογένειες», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανέφερε ότι «ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο ώριμοι».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης σχολίασε το μεγάλο ποσοστό της αποχής και έκανε λόγο για «δομικό πρόβλημα της ελληνικής δημοκρατίας». «Μέχρι τώρα ο κ. Τσίπρας παρίστανε τον ζεν πρεμιέ. Τον βοηθάει και η εμφάνιση του. Έπαιζε τον ρόλο του. Τώρα ήρθε η ώρα, όμως, που πήρε από τον λαό αυτό που ζήτησε και πρέπει να κυβερνήσει. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα πρέπει τώρα να κυβερνήσουν», σημείωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης. 



Παράλληλα εξήγησε ότι η ΝΔ θα στηρίξει το μεταρρυθμιστικό κομμάτι της συμφωνίας αλλά όχι τα σημεία με τα οποία διαφωνούσε και προεκλογικά. «Εγώ είμαι σίγουρος ότι 7 μήνες δεν έφταναν για να εκτονωθεί η συσσωρευμένη οργή και θυμός των πολιτών. Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε το αποτέλεσμα. Κάναμε την πλήρη ανασυγκρότηση του κόμματος και διαφωνώ ότι εμείς θα κάνουμε δομική αντιπολίτευση. Εμείς θα στηρίξουμε το μεταρρυθμιστικό κομμάτι του μνημονίου», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης και συνέχισε: «Σε άλλα θέματα που προεκλογικά είπαμε ότι διαφωνούμε τι πιστεύουν ότι θα πάμε να τους σώσουμε; Να πάνε να τα ψηφίσουν με τους 155. Αν πιστεύουν ότι θα πάμε να τους σώσουν κάνουν λάθος». 

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και τέως υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σχολίασε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει πλέον να κυβερνήσει και ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε πρόταση συνεργασίας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. «Τα πράγματα είναι πολύ απλά για την κυβέρνηση. Εξελέγη και μάλλον με ισχυρή εντολή για να κυβερνήσει επιτέλους. Μετά από 8 μήνες ακυβερνησίας η κυβέρνηση πρέπει να κυβερνήσει. Οι εκλογές τελείωσαν. Εκεί που ο κ. Τσίπρας είπε ότι έκανε λάθη θα περίμενα μία αλλαγή στρατηγικής, μία αλλαγή πολιτικής. Φοβάμαι ότι αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι και η προηγούμενη: Απολύτως τίποτα», είπε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.



Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Μάκης Παπαδόπουλος τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και «εκφράζει συντηρητική αναδίπλωση του κόσμου». «Τα κόμματα που σχηματίζουν την κυβέρνηση και τα κόμματα που σχηματίζουν την κάλπικη αντιπολίτευση και τα ενδιάμεσα θα προχωρήσουν σε μία κυριολεκτική σφαγή λαϊκών δικαιωμάτων το επόμενο διάστημα», ανέφερε ο Μάκης Παπαδόπουλος.



Ο βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν ευχάριστο για το κόμμα του αλλά δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Σταύρου Θεοδωράκη. «Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η αύξηση της αποχής από τον Ιανουάριο και μετά έχει ουσιαστικά ονοματεπώνυμο και λέγεται Τσίπρας και Καμμένος. Ο σκοπός των εκλογών αυτών είναι η νομιμοποίηση της εξαέρωσης του ‘’όχι’’. Την επόμενη εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας πρόδωσε αυτό το ‘’όχι’’. Δεν μπόρεσε να σταθεί και αναγκάστηκε να πάει στις κάλπες λέγοντας το mea culpa”, ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης, ενώ για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι δεν θα γίνει «δεκανίκι» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι ΑΝΕΛ. 



Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη είπε ότι «οι ΑΝΕΛ δεν είναι δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μία ΚΟ απολύτως συμπαγής που συμπεριφέρθηκε με έναν τρόπο απολύτως έντιμο και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία της κυβέρνησης αυτούς τους 7 μήνες». Επανέλαβε ότι το κόμμα της συνεχίζει να έχει «κόκκινες γραμμές», οι οποίες γίνονται δεκτές από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οτιδήποτε παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές μας είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να το στηρίξουμε. Οι ΑΝΕΛ δεν παύουν να είναι ένα κόμμα που έχει τη δική του ταυτότητα και αρχές. Όταν θα έρθει η στιγμή θα υπάρχει ανάμεσα στους δύο αρχηγούς ανταλλαγή θέσεων και απόψεων και είμαι σίγουρη ότι θα βρεθεί λύση που και εμείς δεν θα χρειαστεί να παραβιάσουμε τις κόκκινες γραμμές μας», τόνισε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη. 



Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Καρράς δήλωσε ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό σε οποιαδήποτε συζήτηση αλλά δεν θα ακολουθήσει κανένα κόμμα. «Θα επιδιώξουμε μεταρρυθμιστικά μέτρα. Θεωρούμε ότι το μνημόνιο δεν περιλαμβάνει αναπτυξιακά μέτρα και δεν υπάρχουν ισοδύναμα. Είμαστε ανοιχτοί σε οιαδήποτε συζήτηση και λύση που μπορεί για να δοθεί ψήφος ανοχής αλλά ομαδόν δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε κανέναν», σημείωσε ο Γιώργος Καρράς. 



Το στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, Δημήτρης Στρατούλης προχώρησε σε αυτοκριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα που άφησε εκτός βουλής το κόμμα του. «Σεβόμαστε απόλυτα την λαϊκή βούληση. Είναι ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα διότι με τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων που δημιουργήθηκε η πλειοψηφία των πολιτών ενέκρινε το τρίτο μνημόνιο», είπε ο Δημήτρης Στρατούλης. «Φαίνεται ότι ο ίδιος ο λαός με τα δικά του χέρια έβαλε τη θηλιά στο λαιμό του για να την σφίξει ακόμη πιο πολύ. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είπε ότι δεν υπάρχει σήμερα εναλλακτική επιλογή κόντρα στα μνημόνια», είπε το στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.