Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

KΩΣ: ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΟΛΙΓΟΩΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ. ΔΕΙΤΕ ΑΡΘΡΑ, ΟΜΙΛΙΕΣ, ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ



ΑΠΟ ΤΟ:http://aegeanews24.gr/default.asp?id=27&lg_id=1&Records=Details&_id=385914

3,5 ώρες σύσκεψη για την Κω... Υποσχέσεις για ΚΥ (το Σεπτέμβριο)

ενίσχυση με Αστ. Δύναμη στο Αεροδρόμιο & "Μεγάλη η χάρη"

του Καΐσερλη πάλι για Συνεργατικές...



ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ η επίσκεψη Παπανδρέου στο Ρωμαΐκο Ωδείο (την παράσταση έκλεψε η κ. Ειρήνη Λέγγου που κατά την έξοδο από το χώρο και αφού ολοκληρώθηκε η ξενάγηση από την Αγγελική Γιαννικουρή Παυλίδη, τον άρχισε στα παράπονα... αλλά μόλις τον είδε να κατσουφιάζει του 'κανε και κανα δυο κοπλιμέντα...)


Ρεπορτάζ για το τι ειπώθηκε στην τρίωρη και πλέον σύσκεψη τι υποσχέθηκε ο Γ. Παπανδρέου και το Κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνόδευε (Γιάννης Μαγκριώτης Υφυπουργός Υποδομών, Μιχάλης Τιμοσίδης Υφυπουργός Υγείας, Μανώλης Όθωνας Υφ. Προστασίας του πολίτη και Νίκος Λίτινας Γενικός Γραμματέας Θαλασσίων Υποθέσεων)
























Στη σύσκεψη αμέσως μετά την ομιλία - εισήγηση Παπανδρέου (την παραθέτουμε ολόκληρη παρακάτω) -τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Γ. Νικητιάδης- χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ ο οποίος εκτός από τις ευχές του Οικομενικού Πατριάρχη επεσήμανε την ανάγκη να αλλάξουν οι δομές εκείνες που χρειάζονται για να αντεπεξέλθει η χώρα στην δύσκολη συγκυρία που διέρχεται.


Ο Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης ξεκίνησε λέγοντας "είμαστε στο πλευρό σας και στηρίζουμε το έργο σας για τη σωτηρία της χώρας..." Εκτός από τα θέματα του τουρισμού (40% των εσόδων προέρχονται από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, επιτακτικά έθεσε το θέμα της εξαίρεσης των περιοχών του στόχου 2 σε ότι αφορά το ΕΣΠΑ μιας και αυτό σημαίνει όπως είπε ότι όλο το πρόγραμμα των  έργων σταματά... (Για την Κω το πρόγραμμα αυτό είναι ύψους 60 εκ. ευρώ) Μάλιστα ο κ. Μαχαιρίδης "συγκρούστηκε" με τον Υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη για το θέμα του νέου Νοσοκομείου όταν ο τελευταίος διαβεβαίωνε ότι θα γίνει από το ΕΣΠΑ... (αφού επέκρινε την προηγούμενη Κυβέρνηση για τις εξαγγελίες πέρι ΣΔΙΤ...)
Τελικά αφού ο Γ. Μαχαιρίδης επέμεινε ανεβάζοντας τους τόνους ότι δεν μπορεί να γίνει μέσω ΕΣΠΑ ο Υφ. Υγείας τα "μάζεψε" λέγοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση του Δκτη του Νοσοκομείου με τη ΔΕΠΑΝΟΜ για τις μελέτες και αφού καταλήξει το θέμα του οικοπέδου σε συνεργασία με τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη θα αναζητηθεί λύση χρηματοδότησης... (Σε ότι αφορά τους επί μήνες απλήρωτους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Κω -οι οποίοι έχουν αναρτήσει εδώ και πόσο καιρό μαύρες σημαίες στην είσοδο-η διαβεβαίωση που μας έδωσε είναι ότι θα πληρωθούν μέχρι την Τετάρτη...)
Πιο κάτω βέβαια που ο άλλος Υφυπουργός Προστασίας του πολίτη, Μανώλης Όθωνας μίλησε για το πρόγραμμα που σχεδιάζει ο Δήμος με την κατασκευή κτηρίων της Αστυνομίας και Πυροσβεστικής από το Δήμο ο Κ. Καΐσερλης δεν έχασε την ευκαιρία και τους είπε ότι ο Δήμος μπορεί να αναλάβει την κατασκευή και του Νέου Νοσοκομείου (Δικαστηρίων κλπ υπηρεσιών, με τον όρο να εισπράτει τα ενοίκια τους για 35-40 χρόνια...)
Σε ότι αφορά την έλλειψη σε προσωπικό κυρίως για τις αυξημένες ανάγκες σε Αεροδρόμιο και λιμάνι όπου η κατάσταση είναι τραγική, η υπόσχεση που έδωσε ο Υφ. Μ. Όθωνας είναι ότι "θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να υπάρξει ενίσχυση το επόμενο διάστημα".
Σε ότι αφορά τα έργα που χρειάζονται να γίνουν (επέκταση Αεροδρομίου, εμπορικό λιμάνι, μόλος κρουαζιεροπλοίων) ο Υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης ήταν περισσότερο περιγραφικός ότι ΘΑ γίνουν ( καθώς είναι έτοιμες οι μελέτες )σε συνεργασία με ιδιώτη... Με όρους όμως (επειδή υπήρξε αντίλογος πως στο Ε. Βενιζέλος δεν αφήνουν να μπουν εταιρείες χαμηλού κόστους...) ότι οι όροι μπορεί να τύχουν της κατάλληλης διαπραγμάτευσης.
Στο ίδιο πλαίσιο μίλησε και για τη θετική προοπτική να κατασκευαστεί ο μόλος κρουαζιεροπλοίων σε συνεργασία με ιδιώτη (που θα εξασφαλίζει προσεγγίσεις τονίζοντας ότι θα πρέπει να διαχέεται ο κόσμος στην τοπική αγορά). Ενώ γραφειοκρατικά τόνισε ότι η πρόταση για κατασκευή του μόλου στη Μαρίνα θα πάρει μερικούς μήνες παραπάνω στην υλοποίηση λόγω πρόσθετων γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Ο Νίκος Ζωίδης αφού έπλεξε το εγκώμιο στον Πρωθυπουργό για τις προσπάθειες του για τη σωτηρία της χώρας "που μας εμπνέουν" όπως είπε μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει νομοθετικά η επεξεργασία που έχουν κάνει ο ίδιος και ο Τάσος Αλιφέρης για το μεταφορικό ισοδύναμο, κάτι που ο Πρωθυπουργός υιοθέτησε στην τελική ομιλία του.
(Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γιώργος Κασσάρας που έφυγε πιο νωρίς για να πάρει μέρος στην κομματική προσυνεδριακή συνδιάσκεψη στη Ρόδο)
 
Περήφανος δήλωσε από την Κω όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας.

«Είμαι περήφανος για την Ελλάδα, την Ελλάδα που δίνει τη μάχη παντού, όπως κι εδώ, στην Κω, όπου με συλλογική προσπάθεια, με κοινή προσπάθεια, αναδεικνύουμε τον πολιτισμό μας και τον συνδέουμε με την ανάπτυξη, με δουλειές, με τον ποιοτικό τουρισμό. Αυτή είναι η Ελλάδα που δίνει τη μάχη παντού. Στην Ευρώπη, για μια σίγουρη πορεία.Στην Ελλάδα, σε κάθε γωνιά, για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, για μια παραγωγική και δημιουργική χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν έχει μόνο προβλήματα, αλλά έχει και θετικά παραδείγματα. «Είναι η Ελλάδα, που μας κάνει όλους περήφανους. Η Ελλάδα της αισιοδοξίας, η Ελλάδα που τα καταφέρνει, και τα καταφέρνει με αξιοπρέπεια» κατέληξε στην δήλωσή του.
´Αφιξη στο Κυπριώτης (ανθοδέσμη από ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ηρακλειδών και χαιρετισμός όλων των παρισταμένων στην αίθουσα)

Ομιλία Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στη σύσκεψη για θέματα τουρισμού στην Κω

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη, αγαπητέ Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των φορέων, φίλες και  φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι Βουλευτές, έρχομαι σήμερα σ’ αυτό το πανέμορφο νησί, το δικό σας νησί, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, για την πατρίδα. Ίσως απορήσουν ορισμένοι γιατί βρίσκομαι εδώ, σε μια στιγμή τόσο κρίσιμη για τη χώρα μας, αλλά εμείς δίνουμε τη μάχη παντού, όπως τη δίνετε κι εσείς.
Μια μάχη αξιοπρέπειας και περηφάνιας, για να πάει ο τόπος μπροστά. Δίνουμε τη μάχη στην Ευρώπη για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Έχουμε δώσει και δίνουμε μάχες για να σταθούμε όρθιοι και να μην ζήσουμε τα χειρότερα ως χώρα. Και σταθήκαμε όρθιοι. Σταθήκαμε όρθιοι έως σήμερα, δίνοντας αυτή τη μάχη και πείθοντας για την αξιοπιστία μας, χάρη στη σοβαρότητα που έδειξε η χώρα μας, χάρη στις δύσκολες αποφάσεις που λάβαμε, τελικά, χάρη στις προσπάθειες και τις θυσίες του Ελληνικού λαού.
Αυτά αναγνωρίζονται, αυτά αθροίζονται και αυτά είναι η παρακαταθήκη μας, για να μπορούμε να διαπραγματευθούμε καλύτερους όρους, καλύτερες μέρες για τη χώρα μας και, βεβαίως, και για την Ευρώπη.
Συνεχίζουμε αυτή τη μάχη, με όπλο την αξιοπιστία και τη βούλησή μας να βάλουμε εμείς οι ίδιοι τάξη στα του οίκου μας. Η μάχη αυτή δεν είναι μόνο για να πετύχουμε να στηριχθεί η Ελλάδα σε μια δύσκολη φάση για τα επόμενα χρόνια, για να εξασφαλίσουμε δηλαδή τις δανειακές ανάγκες που δεν μπορούσαμε αλλιώς να εξασφαλίσουμε από τις αγορές. Είναι και μια μάχη, για να ελαφρύνουμε το βάρος του χρέους που κληρονομήσαμε, εξαιτίας σφαλμάτων του παρελθόντος.
Κι έτσι όπως καταφέραμε πριν από λίγους μήνες, το Μάρτιο, να βελτιώσουμε τους όρους του δανείου των 110 δις ευρώ, αυτή τη μάχη δίνουμε και σήμερα, με σοβαρότητα, με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία, με πείσμα και με επιμονή.
Πράγματι, οι στιγμές  που ζούμε είναι και κρίσιμες και ιστορικές. Σήμερα, δεν κρίνεται μόνο το μέλλον της Ελλάδας, κρίνεται και το μέλλον της Ευρώπης. Κι έχω επισημάνει και πρόσφατα, σε επιστολή μου προς τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι αυτές τις δύσκολες στιγμές, πρέπει να αναλογιστούν όλοι το βάρος και την ευθύνη των αποφάσεων.
Είναι αποφάσεις που  θα κρίνουν το μέλλον της Ευρώπης. Είναι αποφάσεις που καλούμαστε όλοι να πάρουμε, συλλογικά. Μια ευθύνη, κατ’ αρχήν απέναντι στον πολίτη της Ευρώπης, που πίστεψε και πιστεύει σ’ αυτή την ευρωπαϊκή οικογένεια, στις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Ευρώπη –και έχει τεράστιες δυνατότητες, τις οποίες, πολλές φορές, μια συντηρητική και φοβική Ευρώπη δεν αξιοποιεί.
Εμείς έχουμε καταθέσει  πολλές προτάσεις και δίνουμε τη μάχη και σ’ αυτό το μέτωπο για μια Ευρώπη πολύ διαφορετική, αναπτυξιακή, με στροφή στην ποιότητα, στην εκπαίδευση, στις δουλειές, στις μεγάλες υποδομές – ενεργειακές, πληροφορικής, συγκοινωνιών – για να μπορέσουμε να είμαστε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, να μην έχουμε φοβικά σύνδρομα απέναντι στις αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας ή άλλων χωρών, αλλά και για να μπορέσουμε πραγματικά, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, να αποκτήσουμε μια βιώσιμη οικονομία.
Δίνουμε τη μάχη εκεί, αλλά να ξέρετε ότι κάνουμε ως Κυβέρνηση το καθήκον μας και εδώ, όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θα ήθελα να κλείσετε τα αυτιά σας στις σειρήνες της καταστροφολογίας, σε όσους ανεύθυνα θέλουν να σπείρουν τον πανικό, για όποιους λόγους. Αρκετά με την εκμετάλλευση της ανασφάλειας, που έχουν πράγματι οι πολίτες. Αρκετά με την πολιτική του φόβου.
Εμείς ξέρουμε ότι  η μάχη είναι δύσκολη, ναι. Είναι μια μάχη που δίνουμε σε δύσκολες στιγμές για το έθνος, με μεγάλες θυσίες, προκειμένου να λύσουμε μαζεμένα προβλήματα δεκαετιών. Αλλά θέλω να γνωρίζετε ότι ξέρουμε πού πάμε. Μπορεί η διαδρομή να είναι δύσκολη, μπορεί πολλές φορές να είναι και αχαρτογράφητα τα νερά στα οποία κινούμαστε, ξέρουμε όμως και πού πηγαίνουμε, και πώς να αντιμετωπίσουμε τα διάφορα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά μας.
Και στο τέλος, αυτή η προσπάθεια οδηγεί στην έξοδο από την κρίση, σε μια χώρα πολύ καλύτερη, απαλλαγμένη από στρεβλώσεις και παθογένειες δεκαετιών, τις οποίες όλοι γνωρίζουμε.
Όπως καταφέραμε μέχρι  τώρα να αποφύγουμε μια βέβαιη χρεοκοπία, έτσι θα ολοκληρώσουμε αυτή τη δύσκολη διαδρομή με επιτυχία. Μια διαδρομή με αξιοπρέπεια για όλους, για να είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες.
Αλλά τη μάχη για την  Ελλάδα, δεν τη δίνουμε μόνο στην Ευρώπη, όπως είπα. Τη δίνουμε και εδώ, σε κάθε γωνιά της χώρας. Δεν είναι μόνο η Αθήνα που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση. Γι’ αυτό, χρέος και δικό μου, και όλων μας, είναι η συνεχής επαφή και ο διάλογος με την ελληνική Περιφέρεια.
Οι κάτοικοι της Περιφέρειας  έχουν τα δικά τους προβλήματα, όπως και τις δικές τους δυνατότητες. Είμαι εδώ, συνοδεία ειδικού κλιμακίου, για να ακούσω τους δικούς σας προβληματισμούς, τις δικές σας αγωνίες, τις δικές σας προτάσεις.
Ξέρω ότι είναι μια εποχή με πολλή δουλειά και πολλές υποχρεώσεις, γι’ αυτό θέλω να είμαι σύντομος, προκειμένου να σας ακούσω. Θέλω όμως να διαβεβαιώσω τόσο εσάς, όσο και κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, από εδώ, από την πανέμορφη Κω, ότι θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από 21 μήνες. Όχι μόνο για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, αλλά και για να κάνουμε εκείνες τις μεγάλες αλλαγές, που θεραπεύουν τις μεγάλες και χρόνιες αδυναμίες.
Είναι μια κρίση, που μας δίνει και μια ευκαιρία για μια Ελλάδα δυνατή, μια Ελλάδα ευνομούμενη και δίκαιη, μια Ελλάδα της ανάπτυξης, της καινοτομίας, της αξιοκρατίας, της δημιουργίας και της παραγωγής. Αντί να παράγουμε ελλείμματα, να παράγουμε πλεονάσματα και να είμαστε ανταγωνιστικοί.
Αυτό που κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι ότι αυτή η Ελλάδα υπάρχει, αυτή η παραγωγική Ελλάδα υπάρχει. Και όχι μόνον υπάρχει, αλλά γίνεται ολοένα και πιο δυνατή. Και από εδώ, από την Κω, θέλω να στείλω ένα μήνυμα περηφάνιας και αξιοπρέπειας για την Ελλάδα, για τον Ελληνισμό, γιατί και εσείς αποτελείτε ένα παράδειγμα, ένα θετικό παράδειγμα.
Έχουμε ακούσει τόσα για τη χώρα μας και ξέρουμε ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν και αυτό κάνουμε. Όμως, είμαστε και πρέπει να είμαστε περήφανοι, να είμαστε περήφανοι όλοι, ως Έλληνες, διότι βλέπω τις τεράστιες δυνατότητες που έχουμε – όχι θεωρητικές, αλλά υπαρκτές δυνατότητες. Κάθε μέρα που περνάει, βλέπουμε γύρω μας – και εγώ, προσωπικά – πολλά παραδείγματα: αγρότες που στρέφονται σε βιολογικές καλλιέργειες, που αναδεικνύουν τα προϊόντα του τόπου μας και τον ξεχωριστό τοπικό πολιτισμό, εντός και εκτός συνόρων, νέους επιχειρηματίες με πρωτοπόρες ιδέες, που αυξάνουν θεαματικά τις εξαγωγές της χώρας μας, επαγγελματίες στον τουρισμό, που παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε στα νησιά μας θεαματική αύξηση των αφίξεων, όπως και εδώ, στην Κω, καθώς και τον ιδανικό συνδυασμό πολιτισμού, ιστορίας και φύσης για τον τουρισμό μας, που η Κως έχει αναδείξει και αναδεικνύει κάθε μέρα.
Από πολλές πλευρές, η Κως μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα παράδειγμα προς μίμηση. Δείχνει το δρόμο για το τι μπορούμε να πετύχουμε. Γιατί παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις στην οργάνωση των υποδομών, αυτό το αποτέλεσμα που πετύχατε στον τουρισμό, δεν ήρθε τυχαία.
Είναι προϊόν δικής σας, σκληρής δουλειάς. Είναι προϊόν, βεβαίως, σωστής και οργανωμένης προετοιμασίας και στο εξωτερικό. Είναι προϊόν συνέργειας της Κυβέρνησης, των φορέων και όλων των παραγόντων του τουρισμού και της Αυτοδιοίκησης, μεγάλων προσπαθειών του ανθρώπινου δυναμικού του νησιού, για να βρεθείτε ξανά δυναμικά στις τουριστικές αγορές.
Και είμαστε περήφανοι  για τη δουλειά σας. Πραγματικά περήφανοι. Είμαι βέβαιος ότι τα καλά αποτελέσματα θα έχουν και συνέχεια. Ξέρουμε  ότι είναι μια δύσκολη περίοδος και για εσάς, αλλά αν συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος – γιατί αυτό, το έχετε δείξει εσείς – μπορούμε να ξεπεράσουμε τα δύσκολα και να πάμε μπροστά.
Εμείς δουλεύουμε αδιάκοπα και, παρά τις στερήσεις, κερδίζουμε μάχες. Η δική μας προσπάθεια είναι να δώσουμε περισσότερα όπλα, περισσότερες δυνατότητες, περισσότερη δύναμη, στη δική σας δουλειά. Να πολεμήσουμε αγκυλώσεις, να πολεμήσουμε ένα συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό κράτος, που σας κρατούσε πίσω και δεν άφηνε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου να αναπτυχθούν. Να πολεμήσουμε κάθε γραφειοκρατία, κάθε αδιαφάνεια, κάθε εμπόδιο, κάθε αδικαιολόγητη απαγόρευση που εμποδίζει τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας μας και ιδιαίτερα στην ελληνική Περιφέρεια.
Γι’ αυτό, απελευθερώσαμε το καμποτάζ, φέρνοντας περισσότερα κρουαζιερόπλοια στα νησιά μας. Γι’ αυτό, κάναμε τον «Καλλικράτη», για να έχετε εσείς τη δύναμη να παίρνετε περισσότερες αποφάσεις για τα δικά σας προβλήματα, για τις δικές σας προοπτικές, γιατί εσείς ξέρετε καλύτερα. Γι’ αυτό, απλοποιήσαμε ριζικά τη διαδικασία ίδρυσης επιχειρήσεων. Γι’ αυτό, πάμε σε όλο και περισσότερες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τον πολίτη γιατί, δυστυχώς, είμαστε από τις τελευταίες χώρες στην Ευρώπη στον τομέα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.
Γι’ αυτό, αλλάζουμε ριζικά τον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, ώστε η Πολεοδομία να μην είναι βραχνάς, αλλά να είναι ουσιαστικά υπηρέτης των προσπαθειών για ανάπτυξη. Γι’ αυτό, προσπαθούμε να βελτιώσουμε και τις σχέσεις μας με τη γείτονα Τουρκία, γιατί θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές, ειδικά στον τουρισμό, από τη βελτίωση των σχέσεων αυτών και, βεβαίως, από τη διευκόλυνση των θεωρήσεων.
Γι’ αυτό, φέρνουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση και στα ελληνικά Πανεπιστήμια, που όχι μόνο βάζει τάξη και εκεί, αλλά δίνει επίσης την αναγκαία αυτονομία για πρωτοβουλία, καθώς και για σύνδεση των Πανεπιστημίων με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να είναι ένα δικό σας αναπτυξιακό όπλο και να πετύχετε να συνδυαστούν δικές σας οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες, με τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό χώρο που υπάρχει στο Αιγαίο και όχι μόνον.
Με το νομοσχέδιο αυτό, ανοίγουμε και δυνατότητες για να μπορούν να έρχονται – με δίδακτρα, βεβαίως – ξένοι φοιτητές, οι οποίοι θα πληρώσουν και θα μείνουν στη χώρα μας και έτσι θα αξιοποιηθεί και η χειμερινή περίοδος. Και υπάρχει μεγάλη ζήτηση γι’ αυτό το θέμα παγκοσμίως, δηλαδή για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι μια δυνατότητα, που θα συμβάλλει και αυτή στην ανάπτυξη, ιδιαίτερα της Περιφέρειας, κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ξέρω ότι υπάρχουν και δυσκολίες. Κανείς μας δεν πετάει στα σύννεφα. Υπάρχουν για παράδειγμα ατέλειες στις υποδομές εδώ, στο νησί. Υπάρχουν ελλείψεις στο αεροδρόμιο. Υπάρχουν ελλείψεις στο λιμάνι, στην προβλήτα – απαραίτητες υποδομές, αν θέλουμε να φιλοξενούμε μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Έχουμε λοιπόν πολλά να κάνουμε ακόμα και να τα κάνουμε μαζί. Γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα.
Τα βήματα που κάνουμε, όμως, για την ενίσχυση του τουρισμού, είναι και γοργά και αποτελεσματικά, παρά τις δυσκολίες. Ήδη, εγκρίναμε ομόφωνα στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο το νόμο που έρχεται στη Βουλή για την τουριστική κατοικία. Ένας νόμος, που θα βοηθήσει να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο και θα συμβάλλει να φέρουμε πελάτες υψηλότερου οικονομικού επιπέδου στη χώρα, ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας. Επίσης, το νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια θα βοηθήσει πολύ τις συγκοινωνίες και την επικοινωνία με τα νησιά μας.
Φέρνουμε νομοσχέδια για τον αγροτουρισμό, τον αλιευτικό τουρισμό, την ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού και, βεβαίως, και άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο ιατρικός. Εξάλλου, η Κως είναι το νησί του Ιπποκράτη και ο ιατρικός τουρισμός ήδη αποτελεί σημαντικότατη δράση, αλλά οπωσδήποτε θα ενισχυθεί μέσα από αυτή τη νομοθετική προσπάθεια.
Θέλω να διαβεβαιώσω  λοιπόν όλους σας ότι, ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, εμείς ενισχύουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις του τουρισμού. Και με εντυπωσιακά αποτελέσματα, από ό,τι κι εσείς μου λέτε, αλλά κι από ό,τι μαθαίνω από το Υπουργείο, και από τους Υπουργούς μας εδώ, στην Κω. Αποτελέσματα, που μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε.
Έχετε κάνει, επίσης, μια εντυπωσιακή προσπάθεια ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, με την οποία συνδυάζεται αυτή η τόσο ωραία παράδοση, με την τουριστική ανάπτυξη. Να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε. Στόχος μας, βεβαίως, είναι ο τουρισμός να αποτελέσει αιχμή του δόρατος στην Ελλάδα και να συμβάλλει ακριβώς στο να βγει η χώρα μας από την ύφεση, ώστε να πάμε τον επόμενο χρόνο σε μια αναπτυξιακή τροχιά, αλλά με μια ανάπτυξη σε νέες και υγιείς βάσεις.
Βάσεις, που θα είναι βιώσιμες και που δεν θα κλονιστούν με την παραμικρή αλλαγή στο διεθνές κλίμα. Αξιοποιώντας πάντα τα δικά μας τεράστια πλεονεκτήματα, τις δικές μας δυνάμεις και όχι δανεικές. Χτίζοντας μια νέα οικονομία, με βάση την ποιότητα και την πράσινη ανάπτυξη. Και παράλληλα, βεβαίως, πετυχαίνοντας στους αγώνες που δίνουμε και στο εξωτερικό, στην Ευρώπη και παντού, για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, που σήμερα πράγματι είναι ένα μεγάλο βαρίδι στο λαιμό κάθε Έλληνα.
Είναι ένα τεράστιο βάρος, το οποίο σηκώνουμε. Και η βιωσιμότητα του χρέους που, αυτή τη στιγμή, διαπραγματευόμαστε, αν όλα πάνε καλά – γιατί είναι μια μάχη, βεβαίως – θα ελαφρύνει πάρα πολύ όχι μόνο τις επόμενες γενιές, αλλά και τη σημερινή νέα γενιά, η οποία θα μπορεί πια να πάρει πρωτοβουλίες χωρίς όλα αυτά τα μεγάλα βάρη.
Πρέπει όμως να αλλάξουμε και τη χώρα μας, γιατί σήμερα εξακολουθούμε να παράγουμε ελλείμματα. Ακόμα και να μας χάριζαν σήμερα όλο το χρέος μας, παράγουμε ελλείμματα. Άρα, λοιπόν, το 2012, θέλουμε να πάμε στο λεγόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα», ώστε για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ο προϋπολογισμός της χώρας να παράγει πλεόνασμα – δηλαδή, βγάζοντας το χρέος, να έχουμε πλεόνασμα.
Αυτό θα είναι ένα  σαφέστατο δείγμα, ότι στηριζόμαστε πια στις δικές μας δυνάμεις. Και το λέω αυτό, γιατί χρειάζεται να ξεφύγουμε από την εύκολη καταστροφολογία, από την αυτοκαταστροφή, από το να βλάπτουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας, όπως βεβαίως και από εικόνες που βλάπτουν τη χώρα μας.
Είμαστε μια δημοκρατική  χώρα, που όχι μόνο επιτρέπει, αλλά και προστατεύει σχεδόν κάθε μορφή διαμαρτυρίας. Δεν πρέπει όμως να υπάρχει βία. Δεν πρέπει να αμαυρώνεται η εικόνα της χώρας μας, γιατί τελικά αυτό πλήττει και τη δημιουργική προσπάθεια που κάνουν πάρα πολλοί πολίτες, όπως βεβαίως και τον τουρισμό.
Όπως είπα, δεν θέλω να μακρηγορήσω, θέλω να σας ευχαριστήσω που, τις μέρες αυτές, μέρες πολλής δουλειάς, είσαστε εδώ, μαζί μου, και μαζί με το κλιμάκιο της Κυβέρνησης.
Να δώσουμε τώρα το λόγο στους εκπροσώπους των φορέων, για να μπορέσουμε να έχουμε έναν ωραίο διάλογο, να ακούσουμε τις προοπτικές και τις δυσκολίες και να συμβάλουμε όλοι μαζί στο καλύτερο για το νησί και για την Περιφέρεια αυτή.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.