Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Το τέλος του τέρατος. Θεόδωρος Πάγκαλος. Μία αναδρομή στις ατάκες του Θεόδωρου Πάγκαλου. ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ η ταφή του; ΠΟΙΟΙ θα είναι εκεί; Μια περιέργεια την έχω πάντως


Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, που «έφυγε» σήμερα από τη ζωή, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αρκετές ατάκες του Θεόδωρου Πάγκαλου, έχουν σφραγγίσει την εποχή του και κατακρίθηκε σφόδρα. Ίσως η πιο «διάσημη» ατάκα του, ήταν η «μαζί τα φάγαμε», βάζοντας στον κάδρο των ευθυνών, για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, συνολικά τον ελληνικό λαό...

Μαζί τα φάγαμε

Η ιστορική φράση «μαζί τα φάγαμε»  είναι ίσως μια από τις πλέον ιστορικές φράσεις της Μεταπολίτευσης ανήκει στον ίδιο και ειπώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 20

Σε εποχή ταραγμένη για την Ελλάδα, η οποία είχε μπει στα μνημόνια, το ΔΝΤ ήταν εδώ, η οικονομική κατάσταση ήταν τραγική, ο κόσμος είχε βγει στους δρόμους για τις περικοπές και τα κόμματα «σκοτώνονταν» για το ποιος είναι ο υπαίτιος της χρεοκοπίας της χώρας.

Μια φράση αμφιλεγόμενη από τον τότε υπουργό του ΠΑΣΟΚ, που για πολλούς έκρυβε μεγάλες δόσεις αλήθειας για το πώς δομήθηκε το πελατειακό κράτος της Μεταπολίτευσης. Για άλλους, όμως, μια προκλητική δήλωση ενός πολιτικού καθώς πολλοί ήταν αυτοί που είπαν ότι τα περισσότερα χρήματα τα έφαγε το πολιτικό σύστημα κι όχι ο λαός.

Μια φράση που θα μνημονεύεται για χρόνια

Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της «Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης» σχετικά με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος από το βήμα της Βουλής, είπε τη φράση που έμελλε να ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων από όλες τις κομματικές παρατάξεις, από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες.

Ο «Κύριος Τίποτα»

Μια ακόμη αμφιλεγόμενη φράση από τον Θεόδωρο Πάγκαλο, προτού ηττηθεί στις δημοτικές εκλογές του 1994Στις 16 και 23 Οκτωβρίου 1994 η μάχη της Αθήνας για τη δημαρχία είχε δύο πολύ ισχυρά ονόματα. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ήδη πολύ γνωστός, όμως, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, είχε αρχίσει τότε να κτίζει την πολιτική του καριέρα.

Η φράση «ο κύριος τίποτα» ήταν μια ακόμη αμφιλεγόμενη στάση του Πάγκαλου η οποία επικρίθηκε κι ενδεχομένως αυτή η αλαζονική του στάση να του κόστισε τη νίκη στις εκλογές.

Ο Πάγκαλος ρωτήθηκε για τη στάση του απέναντι στον Αβραμόπουλο ο οποίος μάλιστα αργότερα τον πρότεινε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη στρατιωτική σύνοδο της ΕΕ.Είχε πει ο Πάγκαλος τότε ότι δεν μετάνιωσε για τον χαρακτηρισμό σε βάρος του Αβραμόπουλου: «Δεν έχω μετανιώσει γι’ αυτά που έλεγα προεκλογικά. Η πολιτική είναι άγριο σπορ. Δεν είναι μπάσκετ. Είναι ράγκμπι ή, για να πω κάτι χειρότερο, χόκεϊ επί πάγου. Πρέπει να παίξεις πολύ ξύλο για να κερδίσεις και να φέρεις τον άλλο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη μεγαλύτερη δυνατή δυσχέρεια.»

5903367

«Τη σημαία την πήρε ο αέρας»

Στις 31 Ιανουαρίου 1996, ζήσαμε μία μεγάλη κρίση που μας έφερε στα πρόθυρα του πολέμου με την Τουρκία.

Ο λόγος για την κρίση στα Ίμια και τα γεγονότα που σημάδεψαν εκείνες τις ημέρες. Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος και πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης.

Όλα ξεκίνησαν όταν Τούρκοι «δημοσιογράφοι» αποβιβάστηκαν στα Ίμια κατέβασαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική!

Με απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη, οι βατραχάνθρωποι της Μονάδος Υποβρυχίων Καταστροφών αναλαμβάνουν τη φύλαξη της ανατολικής Ίμιας, όπου υψωνόταν και η ελληνική σημαία, ενώ η δυτική θα επιτηρείται από περιπολούντα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα γεγονότα αυτά συνοδεύθηκαν, τις επόμενες ημέρες, από κωμικοτραγικές καταστάσεις και ενέργειες εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Τα ξημερώματα, το ελικόπτερο εντοπίζει πράγματι δέκα Τούρκους βατραχανθρώπους πάνω στην Ίμια, αλλά κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στην ελληνική φρεγάτα «Ναυαρίνον» συντρίβεται-κάτω από αδιευκρίνιστες.

Σταδιακά αρχίζει η απομάκρυνση όλων των δυνάμεων του Στρατού και των δυο χωρών απʼ τις βραχονησίδες, με την ταυτόχρονη υποστολή της ελληνικής σημαίας απʼ τα Ίμια.

Όπως αποκάλυψε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης όταν ρώτησε τον ΥΠΕΞ Θεόδωρο Πάγκαλο τι θα πουν στον ελληνικό λαό σχετικά με την απομάκρυνση της σημαίας απʼ τα ελληνικά Ίμια, ο κ. Πάγκαλος απάντησε κυνικά:

«Θα πείτε ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας!».

1 σχόλιο:

  1. ΔΗΜΌΣΙΑ ΔΑΠΆΝΗ...



    ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΊ ΤΈΜΠΗ
    ΜΆΤΙ ΚΛΠ
    ΟΎΤΕ ΓΑΡΟΥΦΑΛΟ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.