Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Πολλά σχόλια γράφτηκαν σε πρόσφατη ανάρτησή μας σχετικά με την άρνηση των νησιωτικών κοινωνιών να δεχτούν τερατώδεις ανεμογεννήτριες στις Κυκλάδες.


May be an image of nature and text that says "Οία Σαντορίνη Google Ea"

Ότι οι κάτοικοι αυτοί είναι υπέρ του λιγνίτη και του πετρελαίου, ότι αδιαφορούν για την κλιματική αλλαγή, ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι να μην μπουν ανεμογεννήτριες στην αυλή τους κ.α. Αν και δεν είναι δύσκολο να καταρρίψουμε τέτοια επιχειρήματα, αυτή τη φορά θα προσπαθήσουμε να αφήσουμε μια εικόνα να μιλήσει από μόνη της....Αναρτούμε λοιπόν μια φωτογραφία που απεικονίζει την τάξη μεγέθους των τυπικών ανεμογεννητριών (ύψος 150 μ.) που εγκαθίστανται σήμερα στην Ελλάδα σε σχέση με ένα πολύ γνωστό τοπίο, την Οία της αγαπημένης μας Σαντορίνης. Δυστυχώς γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν προχωρημένα σχέδια για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Θηρασιά, ένα θέμα για το οποίο θα επανέλθουμε σε δεύτερο χρόνο.
Η εικόνα αυτή τηρεί απόλυτα τα πραγματικά μεγέθη. Αυτό θα βλέπαμε αν ποτέ κατασκευάζονταν ανεμογεννήτριες στην Οία. Το μέγεθός τους είναι περίπου το ίδιο με τις ανεμογεννήτριες που η EDF σκόπευε να εγκαταστήσει σε μεγάλους αριθμούς στην Αμοργό, στην Ανάφη, στην Αστυπάλαια και στην Ίο. Ευτυχώς, όπως γράψαμε, το έργο αυτό έχει - για την ώρα τουλάχιστον - ακυρωθεί. Όμως τέτοια έργα είναι σε τελικό σχεδόν στάδιο στην Άνδρο, στην Πάρο, στη Νάξο και στην Τήνο, ενώ άδειες παραγωγής έχουν παραχωρηθεί στην Σκύρο, στην Ικαρία, στη Λήμνο, στη Λέσβο, στη Χίο, στη Λέρο, στην Κάλυμνο, στην Κω, στην Κύθνο, στην Ψέριμο και στη Γυάρο. Και φυσικά τέτοιες ανεμογεννήτριες υπάρχουν ήδη στην Κρήτη, στην Εύβοια, στην Κεφαλληνιά, στη Ρόδο. Αιτήσεις δε προς έγκριση υπάρχουν σε πολύ περισσότερα νησιά. Για την καταστροφή που συντελείται στην ηπειρωτική χώρα δε θα μιλήσουμε καν σε αυτήν την ανάρτηση.
Φυσικά όλα αυτά δεν πρόκειται ούτε να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, ούτε να καταστήσουν το ρεύμα πιο φθηνό, ούτε να μας εξασφαλίσουν άφθονο ρεύμα όταν το χρειαζόμαστε. Αυτά είναι επικίνδυνοι "μύθοι", που δυστυχώς έχουν διαδοθεί αρκετά. Αλλά ακόμα και αν οι ανεμογεννήτριες συνεισέφεραν σε όλα αυτά, θα μπορούσαμε να ανεχτούμε μια τέτοια καταστροφή;

Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.