Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Αγνωστες βόμβες στις συντάξεις!

Μπορεί στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή να μην περιλαμβάνεται (ακόμα) το θέμα των πρόωρων, ωστόσο μια δεύτερη ανάγνωσή του, πέρα από την επιβολή αυξημένων εισφορών, αποκαλύπτει και άλλες αρνητικές εκπλήξεις ή «βόμβες» για τους συνταξιούχους. Μαχαίρι στις κατώτατες...

Για παράδειγμα, διάταξη του νομοσχεδίου βάζει τέλος στις κατώτατες συντάξεις όσων συνταξιοδοτηθούν πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους, με αποτέλεσμα χαμένοι να θεωρούνται όσοι αναμένεται να λάβουν την κατώτατη σύνταξη από την 1η Ιουλίου και μετά, με πιθανές μειώσεις έως 30-50%.

Στην αγορά γίνεται λόγος για περίπου 150.000-200.000 ασφαλισμένους που λαμβάνουν σύνταξη με βάση τα «κατώτατα όρια», κυρίως γυναίκες και μητέρες ανηλίκων, άντρες μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες με λίγα χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές, δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου κ.λπ., ασφαλισμένοι με 15 έτη ασφάλισης, δηλαδή τον ελάχιστο προβλεπόμενο χρόνο.
Παράλληλα, κι ενώ ο νόμος προβλέπει την από 1ης Ιανουαρίου 2015 συγχώνευση στο ΕΤΕΑ όλων των επικουρικών ταμείων (συν των ενστόλων, δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, ελεύθερων επαγγελματιών, δημοσιογράφων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), από την ίδια ημερομηνία ισχύει και η απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης. Δηλαδή έχουμε να κάνουμε με έναν έμμεσο τρόπο εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (άρα πιθανό ψαλίδισμα), καθώς ορίζεται ότι πόροι του ΕΤΕΑ είναι οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.
Συν τοις άλλοις, παγώνει στα επίπεδα του 2015 η κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης μέχρι το έτος 2021. Εδώ όμως κρύβεται μια πιθανή «βόμβα». Το πάγωμα της κρατικής επιχορήγησης στα επίπεδα του 2015 μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε πολλούς δρόμους, ακόμα και σε νέες περικοπές των συντάξεων.

Αν μέχρι τότε δεν έχουμε κάποια εντυπωσιακή βελτίωση συνθηκών και συνεχιστεί η αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, από τη στιγμή που το κράτος δεν θα μπορεί να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ο μόνος τρόπος για να καλύπτεται το επιπλέον ποσό θα είναι από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

Και ενώπιον του κινδύνου να προκύψουν περικοπές θέσεων εργασίας ή μισθών, άρα και εισφορών - εσόδων, δεν αποκλείεται να «ανοίξει νέο παράθυρο» για περικοπή συντάξεων.
Μια τρύπα στο νερό
Το δε... κερασάκι σε αυτή την πικρή τούρτα είναι το γεγονός ότι τα έσοδα του κράτους από το χαράτσι της εισφοράς 6% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για χάρη της υγειονομικής περίθαλψης (αναδρομικά από 1ης Ιουλίου), κάπου στα 420.000.000 ευρώ, θα αποτελέσουν μια «τρύπα στο νερό».

Για ποιον λόγο; Στο ίδιο χρονικό διάστημα η αναμενόμενη ύφεση της οικονομίας θα ροκανίζει τις ασφαλιστικές εισφορές. Πόσο εκτιμούν τον λογαριασμό οι αναλυτές; Κοντά στα 450.000.000-500.000.000 ευρώ (και παραπάνω), όσο δηλαδή το κέρδος από το χαράτσι 6%!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.