Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Ο Στίγκλιτς στο Μαξίμου. Ξαφνική συνάντηση με Τσίπρα. Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

tzosef-stigklis
Ο διεθνούς κύρους νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς που έγινε ευρύτερα γνωστός στο ελληνικό κοινό με τις συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του κατά των θανατηφόρων πολιτικών που επιβάλει η ΕΕ αλλά και υπέρ της εναλλακτικής που σηματοδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, πέρασε το κατόφλι του Μεγάρου Μαξίμου εχθές και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό άτυπα και χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση. Σημειώνεται...
πως από τη στιγμή του μεγάλου εκβιασμού και της συνθηκολόγησης Τσίπρα, ο διεθνής οικονομολόγος κατακεραυνώνει το ρόλο της Γερμανίας και της μη βιώσιμης λύσης που επιβάλλεται στη χώρα. Πριν από την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο ίδιος συναντήθηκε και με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο Τσίγκλιτς εξήγησε ότι ό ίδιος αλλά και ένας μεγάλος αριθμός γνωστών και έγκριτων επιστημόνων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ προσφέρονται να βοηθήσουν την κυβέρνηση με όποιον δυνατό τρόπο, στην προσπάθειά της για τερματισμό της λιτότητας και έξοδό της από τη βαθιά οικονομική κρίση. Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών τον ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου 2015 και εξέθεσε τα προβλήματα, τα οποία συνάντησε η ελληνική πλευρά, ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αναμένεται να εμφανιστούν στην εφαρμογή της συμφωνίας.
Δεν είναιο γνωστά από την άλλη τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση Τσίγκλιτς – Τσίπρα. Ίσως να πρόκειται για μία απλή αναγνωριστική συνάντηση στα πλαίσια επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας προς την Ελληνική κυβέρνηση. Από την  άλλη όμως, δεδομένης της πολύ κρίσιμης στιγμής της εκκίνησης εφαρμογής του νέο μνημονίου, δυνάμεθα να υποθέσουμε και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εξοπλίσει τη φαρέτρα της με τακτικές και σχέδια που θα την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τους όποιους επερχόμενους εκβιασμούς από τους εταίρους μας. Γιατί θα υπάρξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.