Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Σαρωτικός ανασχηματισμός (ΟΝΟΜΑΤΑ) κι εκλογές (ΟΚΤΩΒΡΗ;) μετά τη συμφωνία

editorial-17-7-eklogesΣαρωτικός θα είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης ο οποίος πιθανότατα θα ανακοινωθεί εντός της μέρας , με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για επιλογή εξωκοινοβουλευτικών προσώπων σε υπουργικούς θώκους. «Από ο, τι γνωρίζω μέσα στη μέρα θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός», επιβεβαίωσε το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη και ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Μαντάς. Σίγουρες πρέπει να  θεωρούνται οι αντικαταστάσεις των Π. Λαφαζάνη, Δ. Στρατούλη και Κ. Ήσυχου, ενώ πρέπει θα αντικατασταθούν και οι παραιτηθέντες, Νάντια Βαλαβάνη και Νίκος Χουντής. Οι αντικαταστάσεις αυτές πυροδοτούν αλυσιδωτές «καραμπόλες» με αποτέλεσμα να αναμένεται η πλήρης ανασύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τεθεί ζήτημα  με την Ζωή...
Κωνσταντοπούλου προκειμένου να παραιτηθεί από Πρόεδρος της Βουλής. Σε μία τέτοια περίπτωση, συζητείται να την διαδεχθεί ο νυν υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Ο Πάνος Σκουρλέτης κατά πάσα πιθανότητα θα αποχωρήσει από το υπουργείο Εργασίας είτε για να αντικαταστήσει τον κ. Βούτση στο Εσωτερικών (αν δεν μετακινηθεί εκεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος) ή τον κ. Λαφαζάνη στο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Για το Εργασίας συζητείται ο Σάββας Ρομπόλης ενώ ο βουλευτής Γιώργος Βαρεμένος συζητείται για αναπληρωτής υπουργός Άμυνας (στη θέση του Κώστα Ήσυχου) και ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στο υπουργείο Οικονομικών, στη θέση της κ. Βαλαβάνη.
Για το ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου ακούγεται ο Νίκος Φίλης.
Ο πρωθυπουργός από χθες βρισκόταν σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις γράφοντας και σβήνοντας συνεχώς τη λίστα με τη νέα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας «σήκωσε το γάντι» που του πέταξαν οι 39 βουλευτές του, ξεκαθάρισε σε «κύκλους» εντός κι εκτός της χώρας ότι δεν προτίθεται να ηγηθεί νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και, ουσιαστικά, προανήγγειλε εκλογές μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
«Είμαι υποχρεωμένος να συνεχίσω με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών», ανέφερε στο επιτελείο του, μετά την μαραθώνια σύσκεψη στο Μαξίμου που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ χθες.
Κατά τις πληροφορίες δε, τη θέση του τη γνωστοποίησε με επιστολή του στο σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Ν. Παππάς, Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης, Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Σακελλαρίδης, Ν. Φίλης, ο γραμματέας της Κ.Ο. Χ. Μαντάς και, από πλευράς ΑΝΕΛ, ο υφυπουργός Επικρατείας Τ. Κουίκ.
Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ότι δεν θα επιτρέψει σε κανένα, μετά τα όσα πέρασε έξι μήνες, «να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών».
Υποστήριξε, δε, ότι η επιλογή αυτή των 32 «καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της Αριστεράς», σημειώνοντας ότι είναι πλέον αναγκασμένος να συνεχίσει μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.