Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

1974 - ΜΙΑ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ. Εσείς φέρατε τούρκους εσείς να τους πολεμήσετε. Γράφει ο Χαράλαμπος Καραγιάννης , επίστρατος βετεράνος 32 M.K πολέμου 1974


(Αναμνηστική  φωτογραφία είναι από αναγνωρίσεις εν  καιρώ ειρήνης σε κάποια βουνοκορυφή της οροσειράς μαχαιρά,   εικονίζεται  ο Χαράλαμπος Καραγιάννης, στον ασύρματο δεξιά. Αριστερά με μουστάκι , και αυτόματο Μ3  ο κληρωτός αγνοούμενος νεόφυτος Δημοσθένους του Γεώργιου   έτος φωτογράφισης 1973)  Είμαι ο Χαράλαμπος Καραγιάννης , (Στη ΦΩΤΟ δεξιά) σήμερα θα ξεκινήσω μια διαφορετική ανάλυση του κυπριακού . έγραψα αρκετά δημοσιεύματα για τον πόλεμο 1974 ,ποτέ όμως δεν διευκρίνισα την θέση μου , σε σχέση με την ευρύτερη πολιτική του προέδρου Μακάριου. Σήμερα θα κάνω την δήλωση που ακολουθεί. ...Δηλώνω ότι η υποστήριξη μου στον Μακάριο εστιάζεται στο γεγονός ότι το άφρονα πραξικόπημα κατάλυσε την ενωμένη Κύπρο, το γεγονός αυτό ουσιαστικά , περιόρισε την πραγματική κυριαρχία  του προέδρου Μακάριου στην κατεχομένη γη μας....
Άσχετα  από την πρώτη μεταπραξικοπηματική    ομιλία του ενώπιο του συμβουλίου ασφαλείας .Ο  Μακάριος νομικά ήταν και   παραμένει στο αξίωμα του πρόεδρου μιας ενιαίας  και αδιαίρετης Κύπρου  . Επιπλέον καταδικάζω την άφρονα και ολέθρια  ενέργεια της νοεμβριανής χούντας να χρησιμοποιήσει τμήμα της  ΕΛΔΥΚ στην περιοχή  του διεθνούς αεροδρόμιου Λευκωσίας  και περιοχή των κεντρικών φυλάκων .
 Ο καθαρός λόγος μου επιβάλλει να  Καταδικάσω , την συμπεριφορά του Μακάριου έναντι  της δικτατορίας Παπαδόπουλου και της δικτατορίας Ιωαννίδη  1967-1974    . Είτε το θέλαμε είτε όχι αντιπροσώπευε το εθνικό κέντρο . Επιπλέον  Καταδικάζω τον τρόπο αντιπαράθεσης με την δικτατορία , πρώτα και κύρια κάλεσε  τους αντικαθεστωτικούς στην Κύπρο για μόνιμη εγκατάσταση  , δημιούργησε επιπλέον έχθρα και πόλωση . Με αυτό τον τρόπο δεν εξυπηρετήσαμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα μας. Μετά ποιος μας έδωσε το δικαίωμα και από που αντλήσαμε το θάρρος να πετσοτραβήσουμε την Ελλάδα σε κάτι που δεν ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει , όπως ο αγώνας της ΕΟΚΑ .   
 Πιστεύω ότι μέχρι σήμερα δεν λάβαμε υπόψη μας όλες τις παραμέτρους της διεθνούς τάξης πραγμάτων ,τι εννοώ με αυτό.  Θέλω να είμαι σαφής ,το πολιτικό γόητρο των αμερικανών καταρρέει στην Ασία και ειδικά στο Βιετνάμ. Μετά την συμφωνία εκεχειρίας στο Παρίσι ,οι ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 1973  ,ολοκληρώνουν την αποχώρηση των δυνάμεων τους από το Βιετνάμ . χρειάζονται οπωσδήποτε μια νίκη για τόνωση του ηθικού των νατοϊκών δυνάμεων ,ταυτόχρονα θέλουν  να ικανοποιήσουν την πολλά υποσχόμενη Τουρκία ,ώστε αν χρειαστεί να γίνει τροχοπέδη ,στον  επεκτατισμό  της τότε σοβιετικής ένωσης . επομένως δεν τίθεται θέμα μόνο , ύπαρξης στρατών στο έδαφος  της Κύπρου ,τίθεται θέμα γοήτρου και ιεράρχησης προτεραιοτήτων  για τους αμερικανούς και τους συμμάχους των .   
Από την άλλη πλευρά ο μόνος που μπορεί να φέρει αντίρρηση είναι ο επίσης σύμμαχος των  αμερικανών  , η φτωχή Ελλάδα , αυτήν την Ελλάδα φρόντισαν διαχρονικά να την διαβρώσουν σε τέτοιο βαθμό , που με την πρώτη ευκαιρία προώθησαν δικούς τους ανθρώπους στην εξουσία ,τους γνωστούς υποτακτικούς του βασιλέα  . Η  πλήρης εξουσία ,επιτυγχάνετε με διαδεχόμενα πραξικοπήματα , με ηγέτες  , που ούτε καν γνώριζαν αγγλικά και ειδικά δεν γνώριζαν τι σημαίνει  διπλωματικά αγγλικά .  
 Τροχιοδρομικά το  κακό ξεκινά από το γεγονός ότι το σύνταγμα του 1960 έμπασε για τα καλά την Τουρκία  στο παιχνίδι , σίγουρα ανακατευόταν παράνομα , με το νέο σύνταγμα όχι μόνο έγινε νόμιμη εγγυήτρια  δύναμις , πήραν και οι τουρκοκύπριοι δυσανάλογα προνόμια.
Αίτια της εισβολής υπήρξαν πέραν του ενός  , ένα είναι   Η αποστολή στην Αιγυπτιακή έρημο στην τοποθεσία Αμπουκίρ  , που  σκοπό είχε μια τρίμηνη εκπαίδευση , στη χρήση αντιαεροπορικών σοβιετικών πυραύλων, που επρόκειτο να έρθουν στην Κύπρο  . Αυτό το γεγονός είναι καταγραμμένο στο δημοσίευμα μου  <<πικρές αλήθειες  >>  .    Στην πορεία αίτιο θεωρείται οτιδήποτε ενισχύει τον Μακάριο σε άψυχο και έμψυχο υλικό .  Ανάμεσα σε αυτά   , το ΑΚΕΛ παράδωσε στον πρόεδρο  Μακάριο κατάλογο με 1000 (χίλια )  μέλη του τα οποία θα μπορούσαν να επανδρώσουν Μακαριακή πολιτοφυλακή. Το παιχνίδι πλέον εξελίσσεται ιδεολογικά με άγνωστες τότε συνέπειες . αφορμές εδόθησαν πιο μπροστά και για να μην επαναλαμβάνω δημοσιεύματα μου  σας υπενθυμίζω το δημοσίευμα μου  << εισαγωγή στην επίθεση εναντίον του προεδρικού Κύπρου στις 15 Ιουλίου 1974  >>
Πραγματικότητες: μέσα στο κυπριακό έδαφος , το 1974  συνυπάρχουν   πέντε  [ 5 ] κανονικά   διαφορετικά νατοϊκά  στρατεύματα . Παίζουν όλα  στην ίδια σκακιέρα 1. βρετανικές βάσεις  2. ΕΛΔΥΚ 3. ΤΟΥΡΔΥΚ . 4. στράτευμα  ΟΗΕ [τότε αποτελείτο από καναδούς , βρετανούς , σουηδούς , αυστριακούς ]    5. Εθνική φρουρά Κύπρου [στελεχώνεται από 650 μόνιμους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού ] . Επιπλέον υπάρχουν: Α. ο ενισχυμένος  ιδιωτικός στρατός μακαρίου  [καλά εξοπλισμένο αστυνομικό εφεδρικό σώμα στρατιωτικού τύπου , διάσπαρτος οπλισμός στα χέρια ημετέρων  κυπρίων πολιτών , σε χωριά  και πόλεις , καλύτερα πειθαρχημένος ιδιωτικός στρατός Λυσσαρίδη , αποθηκευμένα χιλιάδες σύγχρονα αυτόματα και πολεμικό υλικό σε κτίρια της εκκλησίας  ] ,σε αυτά δεν αναφέρθηκα στον κατασχεθέντα  από τον ΟΗΕ , βαρύ οπλισμό του μακάριου ,  συμπεριλαμβανόμενων και μερικών τεθωρακισμένων  . Β. παραστρατιωτική οργάνωση ΕΟΚΑ Β [έχουν λεχτεί και γράφτηκαν τόσα πολλά που μπερδεύουν τους πολίτες ,υπάρχει όμως καταγραμμένη η συμμετοχή τους στο προδοτικό πραξικόπημα ,και είναι καταγραμμένη η απουσία τους τις δύσκολες μέρες της εισβολής στην γραμμή του μετώπου εναντίον των τούρκων εισβολέων   ]     Γ.  Τουρκοκυπριακή φασιστική παραστρατιωτική οργάνωση ΤΜΤ , η οργάνωση αυτή με καθοδηγητή την Άγκυρα και με συμπαραστάτη τον αγγλικό στρατό των βάσεων αλλά και του  ΟΗΕ κατέστρεψε  τον δίαυλο επικοινωνίας καλών σχέσεων  με τους ελληνοκύπριους .
Σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα μετά το 1974  η  επάνοδος  μακάριου είναι ένα γεγονός . Eνα άλλο γεγονός είναι   καταγραμμένο πλέον  οπτικοακουστικά .  ο ίδιος ο μακάριος παραδέχεται πλέον με απόλυτη σαφήνεια ότι διέπραξε λάθη , τα  λάθη κατά την δική του κρίση είναι μη ήσσονος σημασίας , να όμως που οι μυστικές υπηρεσίες των γνωστών δυτικών δυνάμεων είχαν άλλη άποψη ,διαποτισμένη με μοχθηρία ,φρόντισαν με απόλυτη ακρίβεια να μας αφήσουν το δηλητήριο τους . ο Μακάριος  παρόλο που αμέσως μετά την άφιξη του , υπόσχεται ότι δεν θα βάλει υπογραφές . Η κατάντια του λαού και τα τετελεσμένα , υποχρεώνουν τον μακάριο σε υποχωρήσεις , υπόσχεται πλέον μόνο το δυνατόν .το καλοκαίρι του  1977 , πικραμένος και καταστενοχωρημένος υποκύπτει στον θάνατο .
Εν κατακλείδι  η εθνική φρουρά υποβαθμισμένη , με αντιαρματικά ,  που δεν δούλεψαν [δεν δούλεψαν στον Άγιο Γεώργιο 251 τ.π , 241τ.π ,33Μ.Κ .  δεν δούλεψαν   ,στην γραμμή Χαμίτ μάντρες μιας Μηλιάς  ,399Τ.Π  δεν δούλεψαν στο  11Ο τακτικό συγκρότημα ,το χειριζόταν λοχαγός  ] αυτά τα ξέρω εγώ , άραγε μόνο αυτό  ήταν το κατάντημα μας ; Εάν ήταν μόνο έτσι ποιος ευθύνεται για αυτή την διάλυση . η εθνική φρουρά , αντιτάχθηκε ενισχυμένη ,  μόνο με λίγους άλλα εκλεκτούς επίστρατους  πατριώτες , όλοι αυτοί που τότε τάχτηκαν  με πειθαρχεία όπου τους υπεδείχθη. Σήμερα ,όσοι  απόμειναν  εν ζωή  εισπράττουν την αδιαφορία και την αδικία , πικραμένοι και ξεχασμένοι .  Πικραμένοι και ξεχασμένοι  , είναι όλοι όσοι άνηκαν αλλά και  ενίσχυσαν την Α ΜΟΙΡΑ καταδρομών , μαλεμε Κρήτης . Ανάμεσα σε αυτούς και ο αδελφικός μου φίλος Χάλαρης Αργύρης γόνος και αδελφός ελλαδιτών  καταξιωμένων βετεράνων αγωνιστών της ελευθερίας Ελλάδας και Κύπρου .    
Εοκα β κάθισε στα μετόπισθεν αναμένοντας να εισπράξει την νομή της εξουσίας .
Μακαριακές δυνάμεις στην μεγάλη πλειοψηφία , πιστές σε ακατανόητη κουλτούρα , σκέφτηκαν  Εσείς  φέρατε τους  τούρκους ,  εσείς να τους πολεμήσετε .
Εγώ ο Χαράλαμπος Καραγιάννης έχω να πω : ΕΑΝ ο μακάριος έβαζε μπροστά καλύτερες δυνάμεις ,εάν ακόμη  έβγαζε από τις κρυφές αποθήκες περισσότερο εξοπλισμό ,από την στιγμή που ο τούρκος  υποστηριζόμενος από το ΝΑΤΟ κατάφερε να πατήσει σε στέρεο έδαφος , το αποτέλεσμα θα ήταν πλήρης κατάληψης της Κύπρου .αυτό είναι το αποτέλεσμα της φιλοδοξίας και απερισκεψίας . o μακάριος ναι μεν , στον πόλεμο ήταν απών όμως τον Aζίνα , τον έστειλε στην Γενεύη πριν τον Β Αττίλα . τώρα ποιος είμαι εγώ που τα λέω αυτά .ολόκληρο  τον Αύγουστο 1974 ήμουν εκεί και έβλεπα οι τούρκοι σταμάτησαν μόνοι τους ………. 
Θεωρώ όλα τα παιδιά θητείας 1974 , πραξικοπηματίες η όχι , θύματα μιας καταστροφικής , ακατανόητης  πολιτικής. Η κύρια ευθύνη βαραίνει την κυπριακή ηγεσία ,αυτή η ηγεσία τους κάλεσε στα όπλα ,εάν είχαν έλλειμμα στον συντονισμό με το τότε εθνικό κέντρο βαραίνει τους ιδίους  και κανένα άλλο .όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού .
Θύμα και εγώ μιας  , από όλους προδομένης υπόθεσης ,έχω πάρει συνεντεύξεις από πάρα πολλά θύματα [ 41 ]  χρόνια μετά . Μόνο από τον τρόπο που αναπνέουν την ώρα που καταθέτουν , καταλαβαίνεις την πίκρα και τον πόνο που κουβαλούν. Ειδικά στον Β Αττίλα , η μεγάλη μερίδα των στρατευμένων εκτός των κατοικουμένων  πόλεων , δέχτηκαν τέτοιον   πολυβολισμό όλμων , αυτό επειδή το έζησα για δέκα συνεχόμενες ώρες ,μπορώ να το ονομάσω << βροχή όλμων  >> έτσι με δική μου ευθύνη λέω χωρίς δισταγμό ,  δεν πολέμησαν , οι τούρκοι  τους πολέμησαν.
Τα παράσημα : ειδικά εγώ , ούτε παράσημο θέλω ούτε με ενδιαφέρει .Αυτό που θέλω είναι να δω μια μέρα τους Μακαριοκάπηλους , στο δελτίο ειδήσεων , να βγουν όλοι πιασμένοι  χέρι  με χέρι , να βρουν το θάρρος και  την πολιτική υπευθυνότητα , να δηλώσουν η παράταξη που μας εκπροσωπεί έχει μέρος της ευθύνης για την καταστροφή , απολογούμαστε .     

Χαράλαμπος Καραγιάννης , επίστρατος βετεράνος 32 M.K  πολέμου 1974

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.