Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ. Τα απίστευτα - μοναδικά μανιτάρια της Βουλγαρίας. Συνταγή. Δείτε τις θεραπευτικές ιδιότητες και τιμές; Αστο καλύτερα... Του Αργύρη Σιδέρη




Οι «μαγικές» ιδιότητες του μανιταριού
Οι ιδιότητες και τα οφέλη του ποικίλουν, από ενδυνάμωση των οστών, μέχρι μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του προστάτη, ενώ ταυτόχρονα τονώνει το ανοσοποιητικό μας και μας βοηθά στην απώλεια βάρους. 
Μανιτάρι μαγικό!
Στο Super Mario που παίζαμε όλοι στα παιδικά μας χρόνια – ή… ακόμα!- τα μανιτάρια ήταν αυτά που έδιναν ζωή στον παίκτη, ενώ στα περισσότερα παραμύθια χάριζαν μαγικές ιδιότητες ή χρησιμοποιούνταν σαν ασπίδα ενάντια στο «κακό». Όλα αυτά, φυσικά, δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού και στην πραγματικότητα τα μανιτάρια αποτελούν ασπίδα ζωής...
και αν και δεν μας χαρίζουν μαγικές ιδιότητες που θα μας κάνουν να πετάμε ή να εξαφανιζόμαστε, μας προστατεύουν ενάντια στα «κακά τέρατα» που είναι οι ασθένειες και οι μολύνσεις.

Τα μανιτάρια στην πραγματικότητα είναι μια κατηγορία μυκήτων που τρώγονται και είναι σαπρόφυτα, δηλαδή τρέφονται από νεκρή οργανική ύλη. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, αμινοξέα και μέταλλα και διαφέρουν μεταξύ τους ανάλογα με το χρώμα, την υφή τους, το σχήμα τους κ.λπ. Τι μπορούν, όμως, να κάνουν για εμάς με τις… μαγικές τους δυνάμεις;

Ρίχνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα
Τα μανιτάρια μας παρέχουν άπαχη πρωτεΐνη, καθώς δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη και λίπη, ενώ η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες είναι πολύ χαμηλή. Οι φυτικές τους ίνες και κάποια ένζυμα που βρίσκουμε σε αυτά βοηθούν επίσης στον έλεγχο της χοληστερίνης, ενώ έχουν και άλλη μια σημαντική ιδιότητα:


 λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε άπαχη πρωτεΐνη, μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να «κάψει» λίπος και να ρίξει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, κατά τη διάρκεια της πέψης τους.

ΤΙΜΕΣ: Αρχίζουν απο 2 λεβα (1 ευρώ) έως τα πολύ ακριβά 15 Λέβα (7,5 ευρώ)
Μειώνουν την πιθανότητα για καρκίνο του μαστού και του προστάτη
Πρόκειται για μια πολύ αποτελεσματική τροφή όσον αφορά την προστασία από τα δύο είδη αυτά καρκίνου, λόγω του ότι περιέχει βήτα-γλυκάνες και συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, τα οποία έχουν αντικαρκινική δράση. Ειδικά το λινολεϊκό οξύ είναι ιδιαιτέρως σημαντικό στο να καταστέλλει τις δράσεις των οιστρογόνων, τα οποία αποτελούν τον νούμερο 1 παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. 

Οι βήτα-γλυκάνες, από την άλλη, εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινογόνων κυττάρων σε περιπτώσεις όπως στον καρκίνο του προστάτη. Ακόμη, τα μανιτάρια είναι πλούσια σε σελήνιο, το οποίο έχει επίσης αποτελεσματική δράση ενάντια στα καρκινογόνα κύτταρα.
Αποτελούν ιδανική τροφή για όσους πάσχουν από διαβήτη
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΣ: Κομμένα σε ροδέλες. λαδάκι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, στο φούρνο μισή ώρα, λεμονάκι και τύφλα νάχουν οι μπριζόλες κ.λ.π. κρεατικά. 
Λόγω των ιδιοτήτων τους, δηλαδή της μηδενικής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη και λίπη, της χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και νερό, μπορούν να αποτελέσουν μέρος της ιδανικής δίαιτας για διαβητικούς.



Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι περιέχουν κάποια ένζυμα τα οποία βοηθούν στη διάσπαση της ζάχαρης και του άμυλου των τροφών, ενώ τα μανιτάρια παρουσιάζουν και βοηθητική δράση στη σωστή λειτουργία του ήπατος, του παγκρέατος και άλλων ενδοκρινών αδένων μας, προωθώντας έτσι τη σύνθεση ινσουλίνης και τη σωστή ροή της. Τέλος, τα φυσικά αντιβιοτικά που βρίσκουμε στα μανιτάρια βοηθούν τους διαβητικούς να προστατευτούν από συνεχείς μολύνσεις, ειδικά στα άκρα τους.
Μας χαρίζουν δύναμη τονώνοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα
Η εργοθειονίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα μανιτάρια, προστατεύει αποτελεσματικά των οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες και βοηθά στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας, έτσι ώστε να αποφεύγουμε τις συχνές μολύνσεις και ιώσεις. Τα αντιβιοτικά που περιέχουν είναι παρόμοια της πενικιλίνης και μας προστατεύουν ενάντια σε μικροβιακές μολύνσεις και μυκητιάσεις, ενώ ταυτόχρονα θεραπεύουν τα έλκη. O σωστός συνδυασμός βιταμινών Α, συμπλέγματος Β και C των μανιταριών, μας κάνει πιο γερούς και ανθεκτικούς απέναντι σε ιώσεις, μολύνσεις κ.ο.κ.
Μας βοηθούν να χάσουμε κιλά και πόντους

Αν παλεύετε χρόνια να χάσετε βάρος και δεν τα καταφέρνατε, ίσως δεν γνωρίζατε το… μυστικό. Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, μια διατροφή που βασίζεται στην άπαχη πρωτεΐνη μπορεί να μας οδηγήσει στην επιθυμητή απώλεια λίπους από το σώμα μας και να μας βοηθήσει να χτίσουμε μυϊκό ιστό. Αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει είναι ότι προκειμένου να διασπαστεί η πρωτεΐνη μιας τροφής, καίγεται λίπος. Έτσι, προκειμένου να διασπαστεί και η πρωτεΐνη των μανιταριών και να χωνευτεί από τον οργανισμό, καίγονται λίπη, ενώ τα ίδια τα μανιτάρια δεν έχουν περιεκτικότητα σε λίπος – συν του ότι του προσφέρουν μια σημαντική ποσότητα φυτικών ινών.
Άλλα οφέλη των μανιταριών

Αποτελούν τη δεύτερη πιο γνωστή πηγή, μετά το μουρουνέλαιο, που περιέχει βιταμίνη D σε βρώσιμη μορφή. Ακόμη, είναι πλούσια σε ασβέστιο το οποίο είναι καλό για τα οστά, σε σίδηρο που ωφελεί τα άτομα με αναιμία, σε κάλλιο που βοηθά στην υπέρταση, χαλκό που έχει αντιβακτηριδιακή δράση και σελήνιο, το οποίο έχει πολλαπλή δράση όσον αφορά τα οστά, τα δόντια, τα νύχια, τα μαλλιά κ.λπ. Τα μανιτάρια, αποτελούν επίσης την καλύτερη πηγή πρωτεΐνης και σεληνίου για τους χορτοφάγους.
Προσοχή στα δηλητηριώδη

Παρά τις «μαγικές» τους ιδιότητες, η άγνοια όσον αφορά τα μανιτάρια μπορεί ακόμη και να σκοτώσει. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που δεν είναι βρώσιμες, είναι δηλητηριώδεις και είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν από αυτές που μας κάνουν καλό. Ακόμη, όμως, και τα μανιτάρια που θεωρούνται εδώδιμα, μπορεί να έχουν δηλητηριώδη δράση ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκαν. 

Μην επιχειρήσετε να μαζέψετε μόνοι σας μανιτάρια, χωρίς να τα γνωρίζετε καλά και καλό θα ήταν να μην εμπιστεύεστε άγνωστους εμπόρους. Προτιμήστε τα σφραγισμένα προϊόντα γνωστών εταιρειών, αποφύγετε την κατανάλωση των αποχρωματισμένων μανιταριών ή αυτών που έχουν διαφορετικό χρώμα από τα υπόλοιπα και μην ξεχνάτε ποτέ την πολύ σοφή παροιμία: «Όλα τα μανιτάρια τρώγονται, μερικά όμως μόνο μια φορά».

1 σχόλιο:

  1. Ιωάννης Σ. Κιούσης30 Ιουλίου 2014 στις 1:35 μ.μ.

    Καλη σας ημέρα !

    Πραγματικά εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τα πολυάριθμα ωφέλη που έχουν τα μανιτάρια.

    Εγώ θα ήθελα να παραθέσω την προσωπική μου εμπειρία με ένα μανιτάρι με ελληνική ονομασία, το μανιτάρι γανόδερμα, το οποίο ετυμολογικά σημαίνει "Λαμπερό Δέρμα" από την λέξη δέρμα και την λέξη γανός, πουο σημαίνει λαμπερός - φωτεινός εξ ου και ο "γανωτής".

    Όταν ξεκίνησα να καταναλώνω γανόδερμα τον Δεκέμβριο του 2012, μου έκαψε τον επιχείλιο έρπη δύο φορές μέσα σε 4 μήνες ενώ από τον Μάρτιο του 2013 δεν έχω εμφανίσει πάλι επιχείλιο έρπη.
    Χάρη στην προσωπική μου εμπειρία, ξεκίνησαν να καταναλώνουν καθημερινά γανόδερμα η γυναίκα μου, η μητέρα μου καθώς και 2 ακόμα άνθρωποι που γνωρίζω προσωπικά, και οι οποίοι είχαν τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα.

    Αυτό μου τράβηξε το ενδιαφέρον ιδιαίτερα και αποφάσισα να ψάξω σε επιστημονική βιβλιογραφία για να εξακριβώσω κατά πόσον το γανόδερμα έχει αντιερπητικές δράσεις. Και πράγματι βρήκα 6 δημοσιεύσεις που αναφέρονταν στην αντιερπητική του δράση, συγκεκριμένα από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

    Εδώ αξίζει να αναφέρω και άλλες πηγές που αναφέρονται στα ωφέλη που έχει το γανόδερμα:
    1. ο Dr. Lim στο εγχειρίδιο της γανοθεραπείας
    2. ο Dr. Teow Sun-Soo (Ph.D., Γενετική Μηχανική, καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας, MARA Inst Tech.) στην δημοσίευση του: «Αποτελεσματική δοσολογία του Ganoderma Lucidum για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών»
    3. Το Cancer Research της Αγγλίας στην δημοσίευση "Φαρμακευτικά Μανιτάρια: Θεραπευτικές Ιδιότητες και Τρέχουσα Ιατρική Χρήση με ιδιαίτερη έμφαση στις θεραπείες για τον καρκίνο"

    Επίσης, και αναφέρομαι πάλι στο άρθρο, το γανόδερμα είναι πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένο & δημοφιλές στην ελληνική αγορά και μπορεί εύκολα κάποιος να το προμηθευτεί.

    Εάν κάποιος θέλει να προμηθευτεί και γανόδερμα υψηλής ποιότητας, ας φροντίσει να είναι οργανικής καλλιέργειας και να είναι ώριμο γανοδερμα 90 ημερων

    Η χρήση του είναι με τον εξής τρόπο:
    1. μπορεί να προστεθεί σε ροφήματα
    2. αλλά το ιδανικό είναι να καταναλώνεται ατόφιο και 20' - 30' πριν το φαγητό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.