Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Η ΔΕΗ «εν τω γύψω»!!! Τη ΛΗΣΤΕΥΕΙ και τη ΔΙΑΛΥΕΙ ο ίδιος ο βασικός της μέτοχος, το κράτος!!! Του Αριστοτέλη Βασιλάκη


Κάποτε υπήρχε μια εταιρεία που την έλεγαν ΔΕΗ. Ιδρύθηκε πριν 68 χρόνια και κατάφερε με θυσίες και αίμα να στείλει το αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος ακόμα και στο πιο δύσβατο χωριό της Ελλάδος. Πέτυχε να γίνει ο μεγαλύτερος ενεργειακός γίγαντας στα Βαλκάνια... και να δώσει φως ακόμα και στην πλέον άγνωστη βραχονησίδα που δεν την περιλαμβάνει ο χάρτης. Αυτή η σπουδαία επιχείρηση πρόσφερε ανάπτυξη και ευημερία στην Ελληνική Περιφέρεια. Εξελίχτηκε σε βασικό πυλώνα οικοδόμησης της σύγχρονης Ελλάδας, αποτελώντας ένα σύγχρονο επιχειρηματικό και αναπτυξιακό θαύμα, που άλλο όμοιο της δεν έχει να επιδείξει η χώρα μας. Και όμως… αυτή η Επιχείρηση όπως και άλλες λαμπρές ελληνικές επιχειρήσεις στο παρελθόν σήμερα βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία.
Αριστοτέλης Βασιλάκης 
(Πρόεδρος ΠΑΣΠΑ ΔΕΗ)
Η ΔΕΗ καλοί μου φίλοι δεν χρεοκοπεί εξαιτίας των εσωτερικών παθογενειών της. Ούτε καν εξαιτίας της στρατηγικής επιλογής των «συμμάχων» δανειστών, οι οποίοι τα τελευταία 20 χρόνια προσπαθούν να την ακρωτηριάσουν και να την διαλύσουν.
Η ΔΕΗ χρεοκοπεί εξαιτίας του ίδιου της του βασικού μετόχου. Δηλαδή του Ελληνικού κράτους!!!
Το πουλόβερ της διάλυσης της άρχισε να ξηλώνεται πολύ πριν μπούμε στα μνημόνια και πάντα στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Το οξύμωρο είναι πως αυτό που υποτίθεται ότι θα προσέφερε η απελευθέρωση και ο ανταγωνισμός, δηλαδή το φθηνό ρεύμα, το πρόσφερε διαχρονικά η ίδια η κρατική ισχυρή και καθετοποιημένη ΔΕΗ!!!  Με επενδύσεις δεκάδων έως και εκατοντάδων δις ευρώ!!! Αντιθέτως ο στρεβλός και αεριτζήδικος «ελληνικός ανταγωνισμός» των τραστ, των ολιγαρχών και των μπροστινών τους αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο τα τιμολόγια του ρεύματος.
Και εξηγούμαι… Είναι δυνατόν μια επιχείρηση η οποία για σχεδόν 70 χρόνια ήταν μονοπώλιο στον χώρο της ενέργειας, και στην χονδρική και στη λιανική, να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία; Είναι σαφές πως δεν υπήρχε εθνική στρατηγική. Είναι επίσης ολοφάνερο πως υπήρξε κακοδιοίκηση εκ μέρους του βασικού μετόχου. Είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο πως υπήρξε και κακοδιαχείριση, με ευθύνη όλων… Πρώτα φορά τα βλέπουμε αυτά στην Ελλάδα; 320 δις δημόσιο χρέος και άλλο 1 τρις ιδιωτικό έχουμε στο κεφάλι; Όλ’ αυτά έγιναν επειδή μας εγκατέλειψε ο θεός ή μήπως φταίει ο Άγιος Παίσιος που δεν το προέβλεψε;
Είναι δυνατόν μια επιχείρηση η οποία τα τελευταία 20 χρόνια έχει κάνει τζίρο κοντά στα 100 δις ευρώ, να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια της; Να της χρωστάνε 3 δις ευρώ (είναι ζήτημα αν τελικά εισπράξει το 1/3 των συγκεκριμένων οφειλών) και να έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει έναν δυσβάσταχτο δανεισμό, αφού μόνο το 2018 και το 2019 θα πρέπει να εξυπηρετήσει  δάνεια πάνω από 2 δις…
Ποιος φταίει; Απ’ όσα διαβάζω ακούω και βλέπω σε διάφορα ΜΜΕ, η αιτία της χρεοκοπίας της ΔΕΗ είναι τα λαμόγια οι συνδικαλιστές που δεν δουλεύουν, τα παίρνουν και κάνουν απεργίες και βέβαια οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που παίρνουν πολλά.
Αν δεν ήμουν υπάλληλος της ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΓΩ αυτό θα πίστευα. Έτσι κι αλλιώς στην Ελλάδα η πρόσβαση στην αλήθεια γίνεται με μεσάζοντες…  Η ενημέρωση από την προπαγάνδα απέχει ελάχιστα και συνήθως η διαδρομή πληρώνεται αδρά…
Κάνεις δεν σας ενημέρωσε ή για την ακρίβεια κάποιοι προσπάθησαν να σας ενημερώσουν, αλλά οι «μεσάζοντες» έκλεισαν το volume, ότι η ΔΕΗ εδώ και 2 χρόνια είναι αναγκασμένη να δίνει το 50% της λιγνιτικής της παραγωγής  στους ανταγωνιστές της (!!!!) μέσω των περίφημων ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας) σε τιμές κάτω του κόστους!!! Αυτό λέγεται ελεύθερος ανταγωνισμός επί ίσοις όροις;
Για να σας το κάνω πιο λιανά αναγκάζεται από τον ίδιο τον βασικό της μέτοχο το ελληνικό κράτος να πουλάει 32 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ της κοστίζει 59 ευρώ!!!
Κανείς δεν σας ενημέρωσε πως η πολιτεία δηλαδή ο βασικός μέτοχος αναγκάζει να δίνει επί ζημία ρεύμα στη ΛΑΡΚΟ και την Αλουμίνιον… Υπολογίζεται ότι από το 2008 μέχρι σήμερα η ΔΕΗ έχει μπει μέσα από τις δύο συγκεκριμένες συμβάσεις γύρω στα 500 εκατ. ευρώ!!!
Κανείς δεν σας ενημέρωσε πως μέσω της κομπίνας του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους  ΕΚΛΕΨΑΝ από τη ΔΕΗ πάνω από 780 εκατ. ευρώ!!!
Κανείς δεν σας ενημέρωσε ότι μέσω της άλλης κομπίνας που λέγεται ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) ΕΚΛΕΨΑΝ από τη ΔΕΗ 280 εκατ. ευρώ!!!
Κανείς δεν σας ενημέρωσε ότι  πέρυσι το καλοκαίρι ο προηγούμενος πολιτικός προϊστάμενος της ΔΕΗ ο κ. Σκουρλέτης προκειμένου να μην μειώσει τις εγγυημένες τιμές όσων έχουν αιολικά και φωτοβολταϊκά και για να καλύψει το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ το οποίο από «τέλος ΑΠΕ» μετονομάστηκε σε ΕΤΜΕΑΡ για να μην καταλαβαίνει ο κόσμος για ποιον πληρώνει χαράτσια, ανάγκασε τη ΔΕΗ να πληρώσει αυτό το έλλειμμα του συγκεκριμένου λογαριασμού, δηλαδή άλλα 340 εκατ. ευρώ!!!
Κανείς δεν σας ενημέρωσε ότι  το κράτος χρωστάει στη ΔΕΗ από τα ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) 1,2 δις ευρώ!!!! Αντιθέτως ενημερωθήκατε ότι ο κ. Τσίπρας «χάρισε» στη ΔΕΗ 360 εκατ. ευρώ  από το 1,2 δις που της χρωστούν και τσαντιστήκατε. Διότι νομίζετε ότι πάλι τα τρώνε οι χαραμοφάηδες οι ΔΕΗτζήδες…
Κανείς δεν σας ενημέρωσε ότι η ΔΕΗ έχει γίνει εισπράκτορας των ιδιωτών που έχουν ΑΠΕ, βαραίνοντας στη συνείδηση του καταναλωτή, ότι αυτή παίρνει τα λεφτά και τα βάζει στο ταμείο της.
Κανείς δεν σας ενημέρωσε ότι η ΔΕΗ πληρώνει τα ποσά που αντιστοιχούν στους συγκεκριμένους ιδιώτες κανονικά, ανεξάρτητα αν τα εισπράττει από τους καταναλωτές, κάνοντας επί της ουσίας τον άτοκο δανειστή και εγγυητή της ρευστότητας τους.
Κανείς δεν σας ενημέρωσε ότι η ΔΕΗ εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει εισπράκτορας για ΕΡΤ και Δήμους, συντηρώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας… Αντιλαμβάνεστε νομίζω πως ελάχιστοι Έλληνες θα πλήρωναν τους λογαριασμούς τους σε Δήμους και ΕΡΤ αν δεν περιλαμβάνονταν στον λογαριασμό της ΔΕΗ.
Όλοι λένε ότι η ΔΕΗ δεν πάει καλά επειδή δεν πληρώνουν οι καταναλωτές… Είναι και λίγο μύθος όλο αυτό. Σε τελική ανάλυση πολλοί καταναλωτές δεν πληρώνουν επειδή δεν έχουν να πληρώσουν. Βέβαια υπάρχουν και οι άλλοι οι κατ’ εξακολούθηση μπαταχτζήδες, που δεν πλήρωναν ακόμα και στα χρόνια της επίπλαστης ανάπτυξης.
Είναι ξεκάθαρο πως επιχειρείται  να αναπτυχθεί ο γνωστός κοινωνικός αυτοματισμός ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους καταναλωτές ώστε πολλοί απ’ αυτούς να φύγουν και να πάνε στους ιδιώτες…
Κανείς δεν σας ενημέρωσε πως τα ουσιαστικά προβλήματα της ΔΕΗ είναι πρωτίστως οι στρεβλώσεις στην αγορά και δευτερευόντως οι καταναλωτές που δεν πληρώνουν…
Κανείς δεν σας ενημέρωσε πως εκτός από τους καταναλωτές για να συντηρούνται οι συγκεκριμένες στρεβλώσεις οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχασαν συνολικά από την μισθοδοσία τους τα τελευταία 8 χρόνια γύρω στα 5,5 δις!!! Δηλαδή μισό Μνημόνιο!!!
Κανείς δεν σας ενημέρωσε πως τα μεγαλύτερα κορόιδα είναι οι ιδιώτες μικρομέτοχοι της ΔΕΗ, οι οποίοι χορεύουν τον ζουρνά των «αγορών» και του βασικού μετόχου…
Κανείς δεν σας ενημέρωσε πως με τον διαμελισμό της ΔΕΗ,  την απόσχιση των δικτύων και το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ τους, αυτοί που εν τέλει θα καθορίζουν τις τιμές του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι οι «επενδυτές» και όχι το ελληνικό κράτος.
Κανείς δεν σας ενημέρωσε ότι έγινε κανονικό ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ στο Ασφαλιστικό των υπαλλήλων της ΔΕΗ, το οποίο υπήρξε πρότυπο για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιθέτως σας ενημέρωναν ότι οι συντάξεις των ΔΕΗτζηδων είναι τεράστιες. Ξέχασαν βέβαια να σας ενημερώσουν πως όσο το Ταμείο τους ήταν ανεξάρτητο, γινόταν καλό νοικοκυριό και δεν εμπλεκόταν το ίδιο το κράτος, δικαίως δίνονταν αυτές οι συντάξεις, αφού δεν επιβάρυναν το Ελληνικό κράτος. Έβγαιναν από την καλή διαχείριση. Ακολούθως ήρθαν οι «σωτήρες» πολιτικοί και ξεκοκάλισαν γύρω στα 11 δις ευρώ!!! Κάπως έτσι μάθατε κι εσείς για τις παχυλές συντάξεις των ΔΕΗτζηδων, οι οποίες επειδή αντιδράσατε κόπηκαν… Ούτε και γι’ αυτό βέβαια σας ενημέρωσαν…
Κανείς δεν σας ενημέρωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει υπερεπάρκεια ρεύματος (γύρω στις 18.000MW η δυνατότητα του συστήματος), από τη ΔΕΗ, τους ιδιώτες και τις ΑΠΕ… Λόγω της κρίσης υπάρχει μικρότερη κατανάλωση με αποτέλεσμα πολλές από τις ΑΠΕ να μην δουλεύουν, αφού το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, ωστόσο να πληρώνονται κανονικά, μέσω των στρεβλώσεων που ανέφερα παραπάνω.
Κανείς δεν σας ενημέρωσε πως παρά την υπερεπάρκεια, αφού παράγεται τριπλάσιο ρεύμα απ’ όσο καταναλώνεται, η Ελλάδα εξακολουθεί να εισάγει ρεύμα!!! Επίσης κανείς δεν σας ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη υπερεπάρκεια που δεν χρειάζεται, μεταφέρεται έμμεσα μέσω των στρεβλώσεων στους λογαριασμούς σας.
Επίσης κανείς δεν σας ενημέρωσε πως ο λιγνίτης στην Γερμανία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες σχεδόν επιδοτείται, ενώ στην Ελλάδα ρυπαίνει είναι μαύρη ενέργεια και θα πρέπει να αποσυρθεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχει επάρκεια τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια!!!
Κανείς δεν σας ενημέρωσε ότι η Τουρκία φτιάχνει 3 νέα πυρηνικά εργοστάσια και στόλο νέων λιγνιτικών Μονάδων, την στιγμή που η Ελλάδα διαλύει τη ΔΕΗ και απαξιώνει τον μαύρο χρυσό της που λέγεται λιγνίτης…
Κανείς δεν σας ενημέρωσε πως οι μονάδες που πωλούνται σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη είναι οι πρώτες που μπαίνουν στο σύστημα, με αποτέλεσμα τα κέρδη των ιδιωτών να είναι εγγυημένα… Μάλιστα γι’ αυτό ο βασικός μέτοχος θα υποχρεώσει τη ΔΕΗ να μπαίνει στο σύστημα της Πελοποννήσου η μονάδα της Μεγαλόπολης που θα της απομείνει, να μπαίνει με την μισή ισχύ της, ώστε να κονομάνε εγγυημένα οι ιδιώτες…
Κανείς δεν σας ενημέρωσε ότι η Εθνική ανεξαρτησία δεν χάνεται μόνο από τα όπλα… Χάνεται και από την απώλεια της οικονομικής, τραπεζικής και ενεργειακής κυριαρχίας!!!
Στο δια ταύτα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως η «Μικρή ΔΕΗ» ήταν καλύτερη από τη λύση ΣΥΡΙΖΑ, αφού και θα έπαιρνε περισσότερα χρήματα η ΔΕΗ (δεδομένα) και θα επωμιζόταν ο ιδιώτης δεύτερος μεγάλος παίκτης της αγοράς (δηλαδή ο ιδιοκτήτης της μικρής ΔΕΗ) κάποια από τα βάρη αυτής (απλήρωτους λογαριασμούς, δάνεια κλπ).
 Κατά την γνώμη μου κάθε άποψη έχει τα καλά και τα κακά της. Αν ο βασικός μέτοχος δηλαδή το κράτος σταματήσει να ληστεύει τη ΔΕΗ, όπως περιέγραψα παραπάνω και με τα δύο σενάρια η ΔΕΗ μετά το 2020 θα μπορέσει να ανακάμψει. Απλά όλοι αυτοί οι κύριοι που κυβερνούν και – υποτίθεται ότι κυβερνούν για το καλό των πολιτών αυτής της χώρας – θα πρέπει επιτέλους να αφήσουν ελεύθερη τη ΔΕΗ να ανταγωνιστεί επί ισοις όροις… Αν γίνει αυτό και τις πληγές της θα επουλώσει και το ρεύμα θα είναι πολύ φθηνό για τον Έλληνα πολίτη… Όπως ήταν προτού η χώρα μας χάσει την εθνική της κυριαρχία…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive