Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

ΔΩΡΟ ΘΕΟΥ. Φρέσκος χυμός καρότου: 9+ λόγοι για να πιείτε τώρα ένα ποτήρι

Φρέσκος χυμός καρότου: 9 λόγοι για να πιείτε τώρα ένα ποτήρι
Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και «ευέλικτα» λαχανικά που υπάρχουν.  Ωμά, μαγειρεμένα, σε χυμό, σε σούπες, σε φαγητά της κατσαρόλας, σε ψητό κρέας, το έχουμε δει σε πολλές, πολλές εκδοχές. Οι άνθρωποι καταναλώνουν τα καρότα με μυριάδες τρόπους εδώ και αιώνες. Αν...
και πιθανώς να γνωρίζετε ότι κάνουν περισσότερο καλό στην όρασή σας, τα καρότα προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα πλεονεκτημάτων.
Η βήτα καροτίνη έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την όρασή μας και την υγεία της επιδερμίδας, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Τα καρότα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στην κατηγορία των λαχανικών με την μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Α, με 428% της συνιστώμενης ποσότητας πρόσληψης σε μόνο ένα φλιτζάνι.
Επίσης διαθέτουν και μια αξιοσημείωτη ποσότητα βιταμινών C, D, E και Κ, μαζί με μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, αλλά και υψηλή ποσότητα φυτικών ινών. Μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν σε κάθε λειτουργία του οργανισμού μας, ενώ παράλληλα έχουν λίγες θερμίδες.
Ας ρίξουμε, όμως, μια αναλυτικότερη ματιά στα οφέλη που μας προσφέρει το καρότο
1. Ενισχύει την υγεία των ματιών
Το πιο γνωστό δώρο που μας δίνουν τα καρότα και ο χυμός τους είναι η ενίσχυση της υγείας των ματιών, χάρις στη βήτα καροτίνη, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη.
Για την ακρίβεια, χωρίς τη βήτα καροτίνη, μπορούν να αναπτυχθούν μια σειρά παθήσεων της όρασης, όπως εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή ακόμα και τύφλωση.
Η έλλειψη σε βιταμίνη Α αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία της αποτρέψιμης τύφλωσης σε όλο τον κόσμο. Τόσο η λουτεΐνη, όσο και η ζεαξανθίνη βοηθούν στη μείωση του κινδύνου απώλειας της όρασης που σχετίζεται με την ηλικία.
Σε έρευνα επίσης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν καρότα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα -σε σύγκριση με εκείνες που καταναλώνουν λιγότερο- έχουν σημαντικά μικρότερα ποσοστά γλαυκώματος, ενώ έχει αποδειχτεί μέχρι τώρα η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη σε ζώα.
2. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων
Ο χυμός καρότου διατηρεί την καρδιά μας ασφαλή για διάφορους λόγους· εν μέρει λόγω της βιταμίνης Α, η οποία βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, ειδικά στις γυναίκες. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι μειώνει το οξειδωτικό στρες.
Τα καρότα επίσης επιδρούν στην καλή χοληστερόλη άμεσα, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, μειώνοντας κι άλλο τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
Πέραν αυτών, η βιταμίνη C που επίσης περιέχουν τα καρότα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίων νόσων. Μια άλλη βιταμίνη επίσης, η Κ, η οποία ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη, γνωστή ως Gas6, πιστεύεται πως ενισχύει την κυτταρική επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών κυττάρων.
3. Προστατεύει ενάντια στον καρκίνο
Ο χυμός καρότου λειτουργεί και ως ένας φυσικός αντικαρκινικός παράγοντας. Το υψηλό επίπεδο καροτενοειδών πιστεύεται πως μειώνει την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου, του προστάτη, του μαστού και της ουροδόχου κύστης.
Μια συγκεκριμένη μελέτη από το Τμήμα Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα κατέληξε στο ότι οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού, που έπιναν φρέσκο χυμό καρότου κάθε μέρα για τρεις εβδομάδες είχαν αυξημένα επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα, μειώνοντας έτσι το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές, δύο από τους κυριότερους ενόχους ανάπτυξης καρκίνου.
4. Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
Αυτό οφείλεται γι’ άλλη μια φορά στη βιταμίνη Α. Το δέρμα και οι βλεννογόνες μεμβράνες της αναπνευστικής οδού διαμορφώνουν εμπόδια, για να εμποδίσουν μικρόβια και ιούς να εισέλθουν στον οργανισμό μας.
Η βιταμίνη Α είναι αυτή που βοηθά στη διατήρηση αυτών των τειχών, διατηρώντας τα κύτταρα υγιή και ενισχύοντας την ανάπτυξη λευκοκυττάρων. Χωρίς αρκετή βιταμίνη Α, το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται και είναι υποκείμενο σε μεγάλο κίνδυνο ανάπτυξης παθήσεων και μολύνσεων.
5. Ενισχύει την υγεία των οστών
Η οστεοπόρωση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, ειδικά εξαιτίας του αυξημένου ρίσκου τραυματισμών και καταγμάτων. Περισσότερο από το 80% των καταγμάτων σε άτομα άνω των 50 ετών οφείλεται στην οστεοπόρωση.
Αυτό πρέπει να μας πείσει για το πόσο χρειάζεται να προσέχουμε την υγεία των οστών μας. Κι εδώ βοηθά ο χυμός καρότου με την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Κ.
Βοηθά στην πρόσδεση του ασβεστίου στους κατάλληλους υποδοχείς, ώστε να απορροφηθεί σωστά από τον οργανισμό και να βοηθήσει στη γρηγορότερη επούλωση των σπασμένων οστών.
6. Καθαρίζει και αποτοξινώνει το ήπαρ
Η συχνή κατανάλωση χυμού καρότου βοηθά στην απελευθέρωση τοξινών από το ήπαρ- η κυκλοφορία του αίματος δεν μπορεί να απομακρύνει τις τοξίνες και τη χολή μέσω των νεφρών, αυτά πρέπει να απομακρυνθούν μέσω του δέρματος. Εκεί ακριβώς βοηθά ο χυμός καρότου.
Διασφαλίζει ότι η βλαβερή χολή απομακρύνεται από τον οργανισμό μας, βοηθά στη σωστή λειτουργία του ήπατος μακροπρόθεσμα, εμποδίζοντας τη συσσώρευση λίπους, ενώ βοηθά και στην πέψη.
Επιπλέον και με αυτό τον τρόπο, παίζει σημαντικό επίσης ρόλο στην αποφυγή της παχυσαρκίας και των περιττών κιλών.
7. Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer και στηρίζει τις γνωστικές λειτουργίες
Τόσο τα καρότα, όσο και ο χυμός τους ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου μας. Αρχικά, τα ισχυρά θρεπτικά συστατικά τους προλαμβάνουν κατά της νόσου του Alzheimer, λόγω της ικανότητάς τους να μειώνουν το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο, που μπορεί να αποδυναμώσει την επικοινωνία των νευρώνων μεταξύ τους.
Βελτιώνει, επομένως, και τη μνήμη. Μια συγκεκριμένη ουσία του καρότου, γνωστή ως λουτεολίνη, η οποία υπάρχει και στο ελαιόλαδο, βοηθά στη μείωση των εγκεφαλικών φλεγμονών που σχετίζονται με την ηλικία. Μάλιστα, η θετική επίδραση της λουτεολίνης αποδείχτηκε και από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Illinois.
8. Τονώνει τον μεταβολισμό
Ο χυμός καρότου περιέχει μεγάλα ποσοστά συμπλέγματος βιταμίνης Β, η οποία βοηθά στη διάσπαση της γλυκόζης, του λίπους και της πρωτεΐνης, όπως επίσης βοηθά στο χτίσιμο μυών και στην ενίσχυση του μεταβολισμού.
Επιπροσθέτως, μειώνει το στρες και την κατάθλιψη, τα οποία προκαλούν πολλές φορές αύξηση βάρους. Ο φώσφορος στο χυμό καρότου εξυπηρετεί στην ενίσχυση του μεταβολικού ρυθμού, όπως και στη διασφάλιση της βέλτιστης χρήσης ενέργειας στο σώμα, αλλά και στη μείωση του μυϊκού πόνου μετά από έντονη γυμναστική.
9. Επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων
Η βήτα καροτίνη αποτελεί σημαντικό σύμμαχο στη διαδικασία επούλωσης τραυμάτων, γι’ αυτό και τα καρότα χρησιμοποιούνταν ως ένας τύπος εμπλάστρου για όλα τα είδη τραυματισμών κατά τους προηγούμενους αιώνες.
Αν εμφανίζετε κάποιο είδος πληγής, κοψίματος ή μόλυνσης, πιείτε περισσότερο χυμό καρότου και θα αυξήσετε την ικανότητά σας να επουλώσετε γρηγορότερα τον τραυματισμό σας, αλλά θα μειώσετε και το πρήξιμο από τη φλεγμονή που ενδεχομένως έχει δημιουργηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive