rottating banner

Τρίτη, 1 Αυγούστου 2017

Πως οι Βούλγαροι βάζουν τα Σκόπια σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ αγνοώντας την Ελλάδα

Πως οι Βούλγαροι βάζουν τα Σκόπια σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ αγνοώντας την Ελλάδα
Η συμφωνία που προσβάλλει τις ελληνικές θέσεις.  Οι πρωθυπουργοί, της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, υπέγραψαν σήμερα, σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, στα Σκόπια, μεταξύ τους «σύμφωνο καλής γειτονίας και συνεργασίας»...
με την φιλοδοξία ότι θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών, τις οποίες σκίαζαν εθνοτικές (κυρίως) διαφορές του παρελθόντος.Κατά το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «ΜΙΑ» η συμφωνία, η οποία υπεγράφη «στη “μακεδονική” γλώσσα, σύμφωνα με το Σύνταγμα της “Μακεδονίας” και στη βουλγαρική γλώσσα, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βουλγαρίας», προβλέπει στήριξη των ευρω-ατλαντικών επιδιώξεων της πΓΔΜ εκ μέρους της Βουλγαρίας, συνεργασία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, αναβάθμιση των συγκοινωνιακών συνδέσεων και των επικοινωνιών, απλούστευση των τελωνειακών και συνοριακών διαδικασιών, κατανομή κονδυλίων για περιφερειακά και διασυνοριακά έργα υποδομής, καθώς και διευκόλυνση των επαφών μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από κοινού μετά την υπογραφή οι δυο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στην σημασία της συμφωνίας.
«Κάναμε ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός και ανοίξαμε τον δρόμο για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη των δύο χωρών. Η συμφωνία αυτή αποτελεί κοινή επιτυχία και συμβολή στην πολιτική σταθεροποίηση της περιοχής και ευρύτερα. Επιλέξαμε να ασκήσουμε πολιτική λύσεων και όχι προβλημάτων. Οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι θέμα ωριμότητας και γι’ αυτό η συμφωνία αυτή συνιστά σημαντικό μήνυμα προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι οι χώρες έχουν πολιτικές ηγεσίες που οικοδομούν γέφυρες. Η Βουλγαρία από σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερος φίλος και σύμμαχος στην πορεία προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο λαός μου δικαίως θα είναι ευτυχής», δήλωσε, ο Ζόραν Ζάεφ ενώ ο ομόλογός του Μπορίσοφ, τόνισε:
«Θέλω να χαιρετίσω τον Πρωθυπουργό Ζάεφ. Οι δύο χώρες, δίχως συντονιστές και μεσολαβητές, κατέληξαν στην απόφαση ότι η ειρήνη, η σύμπραξη και η καλή γειτονία είναι πιο σημαντικές απ’ οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι άνθρωποι λένε ότι, βλέποντας προς τα πίσω, θα σκοντάψεις και θα πέσεις. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να βλέπουμε προς τα εμπρός. Τα αποτελέσματα θα τα δείτε μετά από κάποιο διάστημα. Ο όρος “κοινή ιστορία” είναι ένας όρος που προσφέρει κοινή προοπτική και όχι διχασμούς».
Ο διεθνής παράγοντας χαιρέτισε και αυτός την συμφωνία. Η Ύπατη Εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν, σε κοινή τους δήλωσή τους αναφέρουν μεταξύ άλλων πως η υπογραφείσα συμφωνία «καταδεικνύει την αποφασιστικότητα των δύο πλευρών για υπέρβαση των διμερών ζητημάτων και αποτελεί έμπνευση για όλη την περιοχή». Προσθέτουν δε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι η συμφωνία συνιστά «θετικό βήμα προς τα εμπρός για τις σχέσεις καλής γειτονίας και ενισχύει την ευρωπαϊκή προοπτική της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, προς το συμφέρον των κατοίκων της».
Στο ίδιο πνεύμα ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτηρίζει «ιστορική» στην την συμφωνία. «Είμαι πεπεισμένος ότι η νέα Κυβέρνηση στα Σκόπια θα συνεχίσει να εφαρμόζει αυτή την εποικοδομητική συνεργασία, κατά συνέπεια, με όλους τους γείτονες. Επίσης, χαιρετίζω τις προσπάθειες της νέας Κυβέρνησης, μετά από μία πολυετή στασιμότητα, να ξεκινήσει τώρα επιτέλους την υλοποίηση των άμεσα αναγκαίων για την προσέγγιση της ΕΕ μεταρρυθμίσεων», αναφέρει μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωσή του.,
Παρότι η Σόφια αναγνώρισε το 1992 πρώτη αυτή την ΠΓΔΜ με την συνταγματική της ονομασία, επέμενε να μην αναγνωρίζει την ύπαρξη «μακεδονικού έθνους» και «μακεδονικής γλώσσας», ενώ τις σχέσεις των δυο χωρών σκίαζαν επιμέρους διαφωνίες γύρω από ιστορικά και γεγονότα και πρόσωπα.
Η Σόφια κατά καιρούς κατήγγειλε τα Σκόπια για «αλυτρωτισμό» και «επιθετικό εθνικισμό» και μάλιστα απειλούσε ότι, εάν συνεχίσουν τέτοιες πολιτικές, θα εμποδίσει την πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Πάραυτα, όλα αυτά τα χρόνια μονογράφονταν επιμέρους συμφωνίες, που όμως δεν κυρώνονταν από τα κοινοβούλια λόγω της διαφοράς στο θέμα της γλώσσας.
Επ' αυτού, στο κείμενο αναφέρεται ότι η συμφωνία «υπογράφεται στη "μακεδονική" γλώσσα, σύμφωνα με το "μακεδονικό" σύνταγμα και στη βουλγαρική γλώσσα, σύμφωνα με το βουλγαρικό σύνταγμα».
Η νέα κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και αλβανικών κομμάτων, προχώρησε στην πολυσυζητημένη συμφωνία στο πλαίσιο της επιχείρησης αποκατάστασης κλίματος εμπιστοσύνης με τις όμορες χώρες που θεωρεί ότι είχε διαταραχθεί από τις πολιτικές του τέως πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.
Σε αυτό το πνεύμα ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ πραγματοποίησε αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στα Σκόπια την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα και σύντομα πρόκειται να μεταβεί στα Τίρανα, ενώ ο πρωθυπουργός Ζάεφ ταξίδεψε στη Σόφια όπου από κοινού με τον Βούλγαρο ομόλογό του «έκλεισαν» οριστικά το θέμα της συμφωνίας.

3 σχόλια:

 1. μην ξεχναμε ποτε οτι ο διακαης ποθος των βουλγαρων δεν επαψε ποτε να ειναι η θεσσαλονικη-μακεδονια-θρακη,διαβαστε και παρακατω για να μην ξεχναμε τι εχει υποστει ο ελληνισμος(=συνεχεις διωγμους,βουλγαροποιηση τους κλπ...) απο τους βουλγαρους ανα διαφορες ιστορικες χρονικες περιοδους τοσο στην ελλαδα οσο και σε διαφορα μερη της σημερινης βουλγαριας:


  Η Aπελευθέρωση της πόλης των Σερρών

  http://history-of-macedonia.com/2013/06/29/%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CE%B5%CF%81%CF%81%CF%8E%CE%BD/

  Οἱ Κρῆτες Μακεδονομάχοι Νικολούδης καὶ Σκαλίδης...

  http://anihneftes.blogspot.gr/2013/07/blog-post_15.html

  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΩΝ ΤΟΥ ΙΛΙΝΤΕΝ

  https://ethnikismos.net/2017/07/20/%cf%83%ce%b1%ce%bd-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%b7-%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%b3%ce%b5%cf%81%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%b9%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b4%cf%89/

  Η εξέγερση του Ίλιντεν και η επικαιρότητά της

  http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2017/07/blog-post_868.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ανέκαθεν εχθροί οι γείτονες,θα σταματήσουμε κάθε επένδυση στην γείτονα χώρα,δίνοντας ισχυρά κίνητρα για επαναπατρισμό των επιχειρήσεων που μετανάστευσαν...σε όλα τα βαλκάνια,και θα ζητήσουμε ειδικό δικαστήριο,για όλους τους πρώην υπουργούς ανάπτυξης,άκου επενδύσεις στην αλβανία ΕΛΕΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ἡ περιοχὴ τοῦ Βαρδάρη (Βαρδάρσκα σλαυιστὶ μὲ πρωτεύουσα τοὺς Σκούπους [Σκόπια])μέχρι τὸ Μοναστῆρι (Βίτολα) ῆτο μέχρι τὸ 1012 Βουλγαρικὴ. Περιέπεσε δὲ κατὰ τοὺς Βαλκανικοὺς πολέμους εἰς τὴν Σερβίαν καθ' ἥν ὥραν οἱ Βούλγαροι προσπαθοῦσαν νὰ καταλάβουν τὴν Θεσσαλονίκην. Τελικῶς ἔχασαν καὶ Βαρδάρην καὶ Θεσσαλονίκην. Ὅμως οἱ κάτοικοι ἐξακολουθοῦν νὰ εἶναι Βούλγαροι καὶ γλῶσσα ἡ Βουλγαρικὴ. Ἡ ὅλη ἱστορία λοιπὸν μεταξὺ Βαρδάρη καὶ Βουλγαρίας εἶναι ὁ διακαὴς πόθος τῆς Βουλγαρίας νὰ ἐπανακτήσῃ τὸν Βαρδάρην, ὁ δὲ Βαρδάρης νὰ ἔχῃ νὰ ἀκουμπἰση εἰς τὴν μητέρα πατρίδα του οταν τὰ πράγματα σκουρίνουν περισσότερον.
  Ἡ ἀπὸ τὸ Μοναστῆρι καὶ κάτω περιοχὴ τοῦ Βαρδάρη εἶναι τμῆμα τῆς Μακεδονίας, δηλαδὴ ἑλληνική.
  Καὶ ἐρωτῶ: Ἡ Ἑλλὰς τὴ πράττει ὤστε νὰ ἐπανακτήση τὸ τμῆμα αὐτὸ τῆς Μακεδονίας;
  Καὶ ἀπαντῶ:
  ΟΥΔΕΝ !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Follow by Email

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive