Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Μέτωπο Ελλήνων δικαστών-Κομισιόν για την καταδίκη Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ


«Η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές» απαντά σήμερα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ)...
στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις θέσεις που εξέφρασε μετά την καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

Ειδικότερα, η ΕΔΕ αναφέρει ότι «στις 30-8-2016 είχε εκδώσει δελτίο Τύπου σχετικά με τις ανεπίτρεπτες και εξωθεσμικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανοιχτή τότε υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ενώπιον των Ελληνικών δικαστηρίων».

Τώρα, συνεχίζει η ΕΔΕ, «μετά την πρόσφατη έκδοση δικαστικής απόφασης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις»».

«Οι ελληνικές δικαστικές αρχές και οι ελληνικοί νόμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς να έχει καμία σημασία η ειδική σχέση που μπορούν αυτοί να έχουν με υπηρεσίες υπαγόμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» υπογραμμίζει η Ένωση και προσθέτει:

«Η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές».

Τέλος, η ΕΔΕ υπογραμμίζει ότι «η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα κράτη μέλη μπορεί να «αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης» σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο ωστόσο των δικαστών και των εισαγγελέων μιας χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού πολιτεύματος».

Politico: Καταδικάζοντας τον Γεωργίου, η Ελλάδα καταδικάζει τον εαυτό της

Στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου και την ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή που του επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, αναφέρεται σε εκτενές άρθρο του με τίτλο "Καταδικάζοντας έναν έντιμο στατιστικολόγο, η Ελλάδα καταδικάζει τον εαυτό της", το Politico.

Μάλιστα η αρθρογράφος, Megan Greene υπογραμμίζει πως η δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ακεραιότητα των θεσμών της Ελλάδας.

"Τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας είναι εντελώς αναξιόπιστα. Αυτό λίγο πολύ είπα στον κ. Γεωργίου – όσο πιο ευγενικά μπορούσα – αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής; Αρχής το 2010”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο της η κα Greene, ενώ προσθέτει: ο κ. Γεωργίου δεν εξεπλάγη από το σχόλιό μου. Εξάλλου είχε προσληφθεί ακριβώς για να διορθώσει αυτό το πρόβλημα και να αποδεσμεύσει την αρχή από την πολιτική επιρροή.

Και το διόρθωσε, σημειώνει η Greene, προσφέροντας στην υπηρεσία μια ισχυρή δόση ανεξαρτησίας και βελτιώνοντας σημαντικά τα στοιχεία που παρήγαγε.

"Και η ανταμοιβή του;”, αναρωτιέται με νόημα η αρθρογράφος "Η δίωξη και τελικά η καταδίκη του”. Η ίδια χαρακτηρίζει "παρωδία” που ξεπερνά την άδικη μεταχείριση ενός στατιστικολόγου την απόφαση του Εφετείου εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε όρους οικονομικής ανάκαμψης, καθώς και για την βιωσιμότητα της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive