Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

ΕΧΑΣΕ το δρόμο η ανάπτυξη. Ελληνικές επενδύσεις πάνω από 4 δισ. ευρώ στη... Ρουμανία. Ποιός ΜΑΛΑΚΑΣ να επενδύσει στην Ελλάδα με 110% φόρους;;

Έρχεται η «ανάπτυξη»! Ελληνικές επενδύσεις πάνω από 4 δισ. ευρώ στη... Ρουμανία
Της Λίνας Ακριβοπούλου.  Την ώρα που στην Ελλάδα πολλοί υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της, μεγάλη είναι η αιμορραγία ελληνικών επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ στη Ρουμανία! Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Μητρώου...
ο αριθμός των εταιρειών με ελληνική συμμετοχή και τα επενδεδυμένα ελληνικά κεφάλαια έχει αυξηθεί από 4.102 εταιρείες στις 31 Δεκεμβρίου 2007 στις 6.578 στο τέλος του 2016, με την  αξία των ελληνικών επενδύσεων στη Ρουμανία να φτάνει περίπου τα 4 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας  την Ελλάδα στην 7η θέση μετά τις Ολλανδία, Αυστρία, Γερμανία, Κύπρο, Γαλλία και Ιταλία, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα το Εθνικό Εμπορικό Μητρώο της Ρουμανίας (ONRC), η Ρουμανία εμφανίζεται να είναι πιθανότατα η πρώτη ή η δεύτερη χώρα αποδέκτης ελληνικών επενδύσεων, σε παγκόσμια κλίμακα.

Χαρακτηριστικό της ραγδαίας αυτής ανόδου των ελληνικών επενδύσεων στη Ρουμανία και σύμφωνα με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας  είναι ότι μόνο το 2016 ιδρύθηκαν 300 νέες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στη χώρα αυτή.

Οι ελληνικές δραστηριότητες στη Ρουμανία

Ευρύτατο είναι το φάσμα που καλύπτουν οι ελληνικές επενδύσεις, με κυρίαρχο τον τομέα παραγωγής τροφίμων και ποτών (Chipita, Olympos Dairy, Ifantis, KB Karamolegos, Best foods, Coca-Cola HBC, Alexandrion Group, Valvis Holding κ.ά.), καθώς και τον τραπεζικό τομέα (Alpha Bank, Banca Romaneasca, Bancpost, Piraeus Bank).

Ταυτόχρονα, αισθητή είναι η παρουσία των ελληνικών επενδύσεων και στους τομείς: χονδρεμπορίου – λιανεμπορίου και δικτύων διανομής (Genco Trade, Elgeka Ferfelis, Sarantis group, Jumbo κ.α.), παραγωγής προϊόντων από σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα (ICMEECAB, Alumil, Etem, Siderom κ.α.), δομικών υλικών (Black Sea Suppliers, Isomat, Atlas Corporation κ.α.), υπηρεσιών υγείας και ιατρικών μηχανημάτων (Medsana, Sofmedica, Euromedics, Genocyte, Imedica κ.α.) γεωργικών εκμεταλλεύσεων και κτηνοτροφίας (FATROM, ΜΙΝCO κ.α.), καθώς και στον τομέα παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και συμβούλων(ICAP, EY, TPG Group, νομικά γραφεία Rokas, E. Navridis, Drakopoulos, κ.α.).

Αρκετή είναι η συμμετοχή των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών, με επενδύσεις και στην κτηματαγορά, ενώ νέες δραστηριότητας καλύπτονται τα τελευταία έτη και στους τομείς: γεωργικών εκμεταλλεύσεων και κτηνοτροφίας (Fatrom κ.α), δημιουργίας μονάδων παραγωγής και συσκευασίας τροφίμων (π.χ. γαλακτοκομικά προϊόντα, συσκευασία ξηρών φρούτων κλπ), δημιουργίας υποδομών αναψυχής (Divertiland).

Οι έδρες των ρουμανικών οίκων με ελληνική συμμετοχή στο κεφάλαιό τους, που απασχολούν περί τους 20.000 εργαζομένους βρίσκονται στο Βουκουρέστι παρά το γεγονός ότι πολλές μονάδες παραγωγής βρίσκονται στην επαρχία.

Ο κυριότερος ξένος επενδυτής στην Ρουμανία και για το 2016 ήταν η Ολλανδία με 21,25% του συνόλου των επενδύσεων, σε τομείς όπως, τράπεζες, ασφάλειες, καταναλωτικά αγαθά και τρόφιμα. Ακολούθησαν οι: Αυστρία με 12,50% σε τράπεζες, ασφάλειες, οικοδομικά υλικά και η Γερμανία με 12,2% σε τομείς, όπως ασφάλειες, τρόφιμα, αυτοκίνητα, μηχανήματα, οικοδομικά, χημικά και τσιμέντο. Η Κύπρος με 9,58% επικεντρώθηκε στις τράπεζες και τις υπηρεσίες. Η Γαλλία με 6,15% επένδυσε σε τομείς όπως ΙΤ, αυτοκίνητα, τσιμέντο, βιομηχανικά προϊόντα, γεωργία, τράπεζες, ασφάλειες, σουπερμάρκετ κλπ, ενώ η Ελλάδα με 4,49% επένδυσε σε τράπεζες, τρόφιμα, καταναλωτικά αγαθά και λιανική πώληση. Η Ιταλία με 3,39% προσανατολίστηκε, κυρίως, σε υποδήματα και ενδύματα, τράπεζες και ασφάλειες. Η Ισπανία με 4,18% επένδυσε σε βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα καθώς και σε τράπεζες. Ακολουθούν οι: Παναμάς με 2,9%, Ελβετία με 2,8% , Λουξεμβούργο με 3,45%, ΗΠΑ με 2,4% και η Μεγάλη Βρετανία με 2,2% (1,03 δις ευρώ).

2 σχόλια:

  1. Πρωτα θελουν να εκδιωξουν τους Έλληνες και επειτα να αλωνισει ο κατακτητικος στρατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οἱ Ἕλληνες (ἄν εἶναι Ἕλληνες) τὶ κάνουν;
      Κοιμοῦνται.
      Καὶ κάπου μεταξὺ ὕπνου καὶ ξυπνητοῦ ἐκποιοῦν ἔναντι εὐτελεστάτων ἀντιτίμων τὸ μέλλων τῶν παιδιῶν, ἐγγονῶν καὶ τρισεγγόνων των.

      Διαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive