Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Αθηναϊκή Λέσχη Vespa. Ξέρεις από Vespa; Από τον Θάνο Μακρογαμβράκη Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς

Τα αξέχαστα πικνίκ της δεκαετίας του '60, με τάπερ γεμάτα κεφτέδες και ατελείωτο rock 'n' roll που φέρνουν στο μυαλό σκηνές του παλιού κινηματογράφου, αναβιώνουν εδώ και τρία χρόνια χάρη στους φαν της Vespa! Οι λάτρεις του ιδιαίτερα δημοφιλούς σκούτερ ενώθηκαν...
και δημιούργησαν την πρώτη Αθηναϊκή Λέσχη Vespa, η οποία διοργανώνει από εκδηλώσεις και εκθέσεις μέχρι βόλτες έως την Πάρνηθα ή την παραλία και εκδρομές... βεσποπαρέας σε όλη την Ελλάδα!
Οταν ο Ενρίκο Πιάτζιο κατασκεύασε το 1946 την πρώτη μηχανή τύπου σκούτερ και την ονόμασε Vespa, δεν φανταζόταν ότι το δημιούργημά του θα γινόταν όχι μόνο σύμβολο και επίκεντρο της λαϊκής κουλτούρας, αλλά και το πιο στιλάτο μεταφορικό μέσο όλων των εποχών! Αυτό υποστηρίζει στην «Espresso» ο γραμματέας της Αθηναϊκής Λέσχης Vespa Τάκης Ζώτος, ο οποίος συναντήθηκε με τα υπόλοιπα μέλη σε μία από τις καθιερωμένες πλέον «βεσποβόλτες» τους στο κέντρο της Αθήνας.
«Από τη δεκαετία του '50»
«Η πρώτη λέσχη στην Αθήνα καταγράφεται ιστορικά τη δεκαετία του '50 και εντελώς συμπτωματικά με το ίδιο όνομα: Αθηναϊκή Λέσχη Vespa. Ωστόσο, δεν υπάρχει πουθενά κάποιο επίσημο καταστατικό, με αποτέλεσμα η λέσχη να χαθεί στο βάθος του χρόνου. Από τότε δεν υπήρξε ποτέ κάτι επίσημο, ώσπου αποφασίσαμε εμείς να πάρουμε τα ηνία. Τα μέλη μας είναι από 18 έως 88 ετών και οι βέσπες που έχουμε στην κατοχή μας είναι σχεδόν από όλες τις χρονικές περιόδους της δημοφιλούς μηχανής».
Ο ίδιος ο Τάκης Ζώτος δεν αποχωρίζεται τη Vespa του εδώ και 20 χρόνια! Οπως εξηγεί, η λέσχη στάθηκε αφορμή ώστε να γνωριστούν από κοντά τα μέλη του Vespa Forum Hellas, που επικοινωνούσαν μόνο διαδικτυακά μεταξύ τους, για τουλάχιστον μία δεκαετία!
«Μέσα στον διαδικτυακό αυτόν τόπο γίνονταν κυρίως συζητήσεις για ανταλλαγές τεχνικών πληροφοριών, αλλά μοιραζόμασταν και εμπειρίες που σχετίζονταν πάντα με την αγαπημένη μας μηχανή. Διοργανώναμε και κάποιες συναντήσεις, ωστόσο ήταν άτυπες. Ετσι, αποφασίσαμε να μεγαλώσουμε την παρέα μας και να δώσουμε την ευκαιρία και σε άλλους φίλους της Vespa να μας βρουν και να επικοινωνήσουν μαζί μας».
Στα μόλις τρία χρόνια της ύπαρξής της, η λέσχη έχει διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις και με απόλυτη επιτυχία.
«Ξεκινήσαμε με τη μεγαλύτερη έκθεση ιστορικής Vespa που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, με 110 μηχανές από το 1948 έως σήμερα. Κάθε χρόνο διοργανώνουμε τα Vespaθήναια, με διάφορες εκδηλώσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής της Vespa, την παρέα και ό,τι μας εκφράζει. Φέτος κάναμε και τα πρώτα Vespaxenia, όπου κάναμε τον γύρο της Ελλάδας μέσα σε εννέα ημέρες, διανύοντας συνολικά 2.500 χιλιόμετρα! Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή αφού, εκτός από τη βασική ομάδα μας, στην παρέα προστέθηκαν και άλλα μέλη από λέσχες Vespa απ' όλη τη χώρα».
Η παρέα φωτογραφήθηκε στο αγαπημένο της στέκι, την Αυλή στο Κουκάκι, όπου παλιές Vespa έχουν γίνει από καναπέδες μέχρι... τραπεζάκια από τα χέρια του καλλιτέχνη Νίκου Σουρβίνου! Μάλιστα, σε λίγες ημέρες η λέσχη ετοιμάζεται να εκπροσωπήσει τη χώρα μας και στην παγκόσμια συνάντηση Vespa, που φέτος διοργανώνεται στη Γερμανία.
Συναντήσεις
«Η συνάντηση αυτή θα γίνει στο Τσέλε της Γερμανίας, ενώ πέρυσι είχε γίνει στη Γαλλία και πρόπερσι στην Κροατία. Είναι μια ωραία στιγμή, καθώς άτομα όλων των ηλικιών πάνω στις βέσπες τους διοργανώνουν εκδρομές και συζητήσεις με κεντρικό θέμα το μηχανικό “θαύμα” του Ενρίκο Πιάτζιο, το οποίο έκλεισε πέρυσι τα 70 του χρόνια» καταλήγει ο Τάκης Ζώτος, που μαζί με τους Φρατζέσκο Μαντζουράνη και Βασίλη Γεωργάτο αποτελούν τα ηγετικά στελέχη της λέσχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive