Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Σπύρος Στεφανάκης: Το ξύλο «ντύνει» τον... παράδεισο! Από την Εύα Παπαδάτου

Τα Μάταλα αποτελούν από μόνα τους πόλο έλξης για εκατομμύρια Ελληνες και ξένους τουρίστες, τόσο για τις θρυλικές σπηλιές των χίπις των δεκαετιών '60 και '70 όσο και για τη διάσημη παραλία τους...

Ομως, πριν περάσει κανείς μέσα στο τουριστικό θέρετρο, το βλέμμα του θα μαγνητίσει το εκπληκτικό σκαλιστό δέντρο, έργο τέχνης του Κρητικού Σπύρου Στεφανάκη.
Το ξυλόγλυπτο, που έχει προσφέρει ως δώρο στο χωριό ο 48χρονος καλλιτέχνης, αποτελεί μοναδικό κόσμημα για τα Μάταλα. Απεικονίζει τέσσερις από τους θεούς του Ολύμπου και κάθε κλαδί του συμβολίζει και κάτι που έχει να κάνει με τη μυθολογία και τον ελληνικό πολιτισμό. Ο κ. Στεφανάκης, που ασχολείται με τουριστικές επιχειρήσεις στο Ρέθυμνο και είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών, εξήγησε στην «Espresso»:
«Πριν από μερικά χρόνια αντιμετώπισα κάποιες δυσκολίες στη ζωή μου, όταν χώρισα κι έπεσε έξω μια εταιρία που είχα ανοίξει. Η ψυχολογία μου είχε πέσει κι έτσι άφησα τα πάντα και πήγα στα Μάταλα για να κάνω μια καινούργια αρχή στη ζωή, να ανασυντάξω τις δυνάμεις μου. Εμεινα εκεί δύο χρόνια, αλλά βρήκα τον χαμένο μου εαυτό. Σε αυτό βοήθησε το πάθος μου, που δεν είναι άλλο από την ξυλογλυπτική».
Ο κ. Στεφανάκης ανέφερε πως έμεινε άναυδος, όταν πληροφορήθηκε ότι η ελιά, ηλικίας 600 ετών, που έστεκε στην είσοδο του χωριού, προοριζόταν να μετατραπεί σε έξι τόνους... καυσόξυλα! «Στενοχωρήθηκα και αποφάσισα να κάνω κάτι γι' αυτό. Ετσι, ζήτησα και πήρα άδεια από τον πρόεδρο των Ματάλων για να προχωρήσω στη μεταμόρφωση της αιωνόβιας ελιάς και να την προσφέρω ως δώρο στο χωριό. Το πελώριο δέντρο είχε ύψος έξι μέτρα και πλάτος άλλα τρία, οπότε άρχισα να κόβω με αλυσοπρίονο τα χοντρά κομμάτια κι έπειτα τις λεπτομέρειες τις σκάλισα με σκαρπέλα».
Τέσσερα πρόσωπα
Ο 48χρονος καλλιτέχνης προσθέτει πως στη βάση του δέντρου, που έχει ύψος 2,20 μέτρα, έχουν σκαλιστεί τέσσερα πρόσωπα. Το κεντρικό είναι ο Διόνυσος, δίπλα του ο Δίας, πίσω τους ο Ποσειδώνας, που ατενίζει την κρυστάλλινη θάλασσα των Ματάλων, και αριστερά στέκει ο Ερμής. Από πάνω υπάρχει ένας μαίανδρος, που χωρίζει την αρχαία από τη σύγχρονη Ελλάδα, κι εκεί εκτείνονται οκτώ μεγάλα κλαδιά, που το καθένα συμβολίζει και κάτι. Το ένα από αυτά σχηματίζει δύο ερωτευμένους νέους, το άλλο ένα φίδι με ένα μήλο, ένα τρίτο μια τεράστια κουκουβάγια, ένα άλλο ένα τεράστιο δελφίνι με μια τρίαινα, και ένα τελευταίο μια κυκλαδίτικη μορφή, που συμβολίζει τον ελληνικό πολιτισμό:
«Στις εσωτερικές πλευρές των κλαδιών έχω γράψει τη ρήση του Ηράκλειτου “τα πάντα ρει”, όπως επίσης και τις λέξεις “ειρήνη”, “αγάπη”, “ευτυχία”. Στις άκρες των κλαδιών έχω βιδώσει πετρούλες, σαν αστέρια, που συμβολίζουν το σύμπαν, και τα Μάταλα μοιάζουν σαν να είναι το κέντρο της Γης».
Το έργο άρχισε τον Μάιο του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2011, και ο Σπύρος Στεφανάκης είναι πολύ περήφανος γι' αυτό. Ο Κρητικός καλλιτέχνης έχει γράψει κι έναν μικρό «ύμνο στα Μάταλα», στον οποίο -μεταξύ άλλων- αναφέρει:
«Δεν είναι τυχαίο που εδώ έζησαν τα παιδιά των λουλουδιών... δεν είναι τυχαίο που εδώ, αγναντεύοντας το πέλαγος, οραματίζονταν ένα μέλλον που στηρίζεται στην αγάπη, τη ζωή, τη φιλία, την ειρήνη. Κλείσε τα μάτια, ερωτεύσου. Ζήσε το σήμερα... ζήσε την αιωνιότητα στη μαγεία αυτού του ευλογημένου τόπου, τον μοναδικό μέσα στο σύμπαν... τα Μάταλα».
ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΝΙΟΤΗ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ
Εκτός από το σκαλισμένο δέντρο, που καλωσορίζει τους τουρίστες στα Μάταλα, ο Σπύρος Στεφανάκης έχει κάνει δεκάδες άλλα ξυλόγλυπτα πάνω σε γέρικα δέντρα, κορμούς και κομμάτια ξύλου. Προτιμάει να λαξεύει πρόσωπα που έχουν τα μάτια κλειστά και χαμογελούν, ενώ ανεμίζουν τα μαλλιά τους. Τα θέματά του είναι κυρίως ο έρωτας, η νιότη, αλλά και τα περήφανα γηρατειά, που συμβολίζουν για εκείνον την πείρα και τη σοφία. Επίσης τον γοητεύουν το σύμπαν, οι πλανήτες και η μυθολογία. Ο ίδιος έχει κάνει και γλυπτά από γρανίτη, όπως το πρόσωπο ενός ηλικιωμένου, που κοσμεί έναν τοίχο στα Μάταλα, και το ολοκλήρωσε μέσα σε έναν μήνα, το καλοκαίρι του 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive