Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Καταστροφή στο νησί μας. Μια νεκρή και αμέτρητα συντρίμμια στη Λέσβο μετά τα 6,1 ρίχτερ . ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ισοπεδώθηκε το χωριό Βρίσα, πάνω από 10 τραυματίες. Καταστροφικό ήταν το χτύπημα του Εγκέλαδου μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στη Λέσβο, αφήνοντας πίσω του μια νεκρή γυναίκα, αρκετούς τραυματίες και δεκάδες ισοπεδωμένα σπίτια...
Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 15.28 χθες το μεσημέρι με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 15 χιλιόμετρα νότια του νησιού, κοντά στην Χίο και τα τουρκικά παράλια.
Μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα επιφανειακός με εστιακό βάθος μόλις 10 χμλ, με αποτέλεσμα να γίνει αισθητός μέχρι την Αθήνα ενώ το τράνταγμα ένιωσαν οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων περιοχών της Τουρκίας, από την Σμύρνη ακριβώς απέναντι μέχρι την μακρινή Κωνσταντινούπολη.
Η μικρή απόσταση του ρήγματος από την επιφάνεια ήταν αυτή που αποδείχθηκε ολέθρια για το νότιο τμήμα του νησιού και μοιραία για μια 45χρονη στο χωριό Βρίσα, που έχασε τη ζωή της στα χαλάσματα του ίδιου της του σπιτιού.
Ήταν ένα από τα πολλά κτίσματα που κατέρρευσαν, παγιδεύοντας στα συντρίμμια τόσο την ίδια όσο και τον σύζυγό της. Ο τελευταίος απεγκλωβίστηκε από σωστικά συνεργεία, όμως η γυναίκα του ανασύρθηκε νεκρή λίγο πριν τις 9 το βράδυ, μετά από αρκετές ώρες άκαρπων αναζητήσεών της. Όπως διαπιστώθηκε, καταπλακώθηκε από την οροφή της οικίας με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.
Νωρίτερα, είχε απεγκλωβιστεί ένα ακόμη ζευγάρι ηλικιωμένων στον ίδιο οικισμό ενώ ακόμη 11 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με κατάγματα ή άλλα ελαφρύτερα τραύματα, όμως η κατάστασή τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.
Η Βρίσα, όπου σημειώθηκε η τραγωδία, έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, αφού τα περισσότερα κτίσματα έχουν πέσει και όσα έμειναν όρθια είναι ετοιμόρροπα.
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, κάνει λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού.
Μεγάλες υλικές ζημιές έχει υποστεί και το γειτονικό Πλωμάρι, όπου ο κεντρικός δρόμος έκλεισε από κατολίσθηση και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα κατέπεσε ενώ παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου.
Ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν καταγραφεί σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης.
Ο στρατός έστησε σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου, ενώ ο Δήμος Λέσβου άνοιξε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρίσας.
Μικρότερης έκτασης ζημιές αναφέρθηκαν στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος, ενώ σε Ψαρά και Οινούσσες. δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα. Υλικές ζημιές καταγράφηκαν και στα παράλια της Τουρκίας, από όπου η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες αναστάτωσης των κατοίκων.
Στη Μυτιλήνη μετέβη με ελικόπτερο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί και ομάδα της ΕΜΑΚ.
Το βράδυ αναχώρησε με τακτική πτήση, κλιμάκιο που θα ελέγξει τα σχολεία ενώ το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε
την αναβολή των Πανελληνίων εξετάσεων για τους μαθητές στη Λέσβο και τη Χίο, για σήμερα.
«Είναι αυτονόητο ότι προέχει η ασφάλεια των μαθητών που διαγωνίζονται, η εξασφάλιση της συμμετοχής όλων με ίσους όρους. Το υπουργείο, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση εξασφαλίζοντας την ομαλή συνέχεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Για προληπτικούς λόγους με απόφαση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, κλειστά θα μείνουν σήμερα όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο.
Τέλος με ανακοίνωση του πρύτανη του πανεπιστημίου Αιγαίου Στέφανου Γκρίτζαλη γνωστοποιείται ότι οι εξετάσεις στη Μυτιλήνη θα διεξαχθούν κανονικά.
Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για τον σεισμό στη Λέσβο, διαβεβαίωσε τη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την κατάσταση στο νησί.
Φοβούνται και ανησυχούν οι σεισμολόγοι
Στο μεταξύ, εξαιρετικά ανήσυχοι παρακολουθούν το φαινόμενο οι σεισμολόγοι τονίζοντας ότι τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα. Για το λόγο αυτό καλούν τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί και να μην μπουν στα σπίτια τους αν αυτά έχουν υποστεί έστω και μικρές ζημιές, πριν ελεγχθούν από κλιμάκια μηχανικών.
Ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, ανέφερε πως «πρόκειται για μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές σεισμικά με μεγάλα ενεργά ρήγματα, όπως είναι η ρηξιγενής ζώνη βόρεια των ακτών της Χίου και Χερσονήσου της Ερυθραίας με κλίση προς Βορρά και το πολύ μεγάλο ρήγμα «Μάγειρα», νότια των ακτών της νοτιοανατολικής Λέσβου. Μολονότι, όπως προκύπτει, από τις έως τώρα καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τα επόμενα εικοσιτετράωρα».
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας υπογράμμισε πως «είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αλλά είναι μικρή η πιθανότητα να δούμε έναν μεγαλύτερο σεισμό. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό».
Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος σημείωσε ότι η περιοχή αυτή βρίθει ρηγμάτων και αναμένει μετασεισμούς ακόμα και πάνω από 5,5 ρίχτερ τις επόμενες δυο ημέρες.
Σοκαριστική, ωστόσο, είναι η εκτίμηση του καθηγητή Γεωλογίας του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Övgün Ahmet Ercan, σύμφωνα με τον οποίο αναμένεται νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7- 6,8 ρίχτερ.
«Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στα βόρεια της Σμύρνης, αλλά περιμέναμε ότι θα ήταν τουλάχιστον 7,1 ρίχτερ. Τελικά ήταν μικρότερος κάτι που σημαίνει ότι ακόμα υπάρχει ενέργεια που... περιμένει να απελευθερωθεί. Εκτιμώ ο επόμενος σεισμός να είναι περίπου 6,7 με 6,8 ρίχτερ. Με τον σημερινό σεισμό απελευθερώθηκε ενέργεια τόσο μεγάλη, όσο δύο ατομικές βόμβες. Θα πρέπει το κράτος να είναι σε ετοιμότητα» τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγήτής Şerif Barış επισήμανε ότι «θα υπάρξουν και άλλοι σεισμοί, έντασης μεγαλύτερης των 6 ρίχτερ. Εκτιμώ ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 7 ρίχτερ».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της KontraNews οι Έλληνες επιστήμονες εκφράζουν φόβους και για την ευρύτερη περιοχή του Ιονίου, όπου επίσης περιμένουν να χτυπήσει ο Εγκέλαδος το επόμενο διάστημα.
 
Τσίπρας: Πρώτιστη ανάγκη η ασφάλεια των πολιτών στη Λέσβο
«Η σκέψη και το ενδιαφέρον μας αυτές τις ώρες, είναι στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου» ανέφερε σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι πρώτιστη ανάγκη είναι η ασφάλεια των πολιτών.
«Η καταγραφή των ζημιών θα είναι άμεση και μέριμνά μας είναι η ταχύτερη αποκατάστασή τους» αναφέρει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Τσίπρας.
Προκλητικός ο δήμαρχος Άγκυρας
Την ίδια ώρα, προκαλεί ο δήμαρχος Άγκυρας, ο οποίος επανήλθε στα περί «ψεύτικων σεισμών» που προκαλούνται από ξένες δυνάμεις, έπειτα από τον χθεσινό σεισμό των 6,1 ρίχτερ ανοιχτά της Λέσβου.
Ο Μελίκ Γκεκτσέκ ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter: «Πιστεύω ότι ίσως να πρόκειται για ψεύτικο σεισμό. Δεν λέω ότι είναι βέβαιο, αλλά είναι μια πολύ σοβαρή πιθανότητα».
«Λέω ότι θα πρέπει σίγουρα να ερευνηθεί. Υπήρχε ένα σεισμογραφικό πλοίο κοντά στο επίκεντρο; Εάν ναι, σε ποια χώρα ανήκει;» πρόσθεσε.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκεκτσέκ κάνει λόγο για «ψεύτικους σεισμούς» που... υποκινούνται από ξένες δυνάμεις, αφήνοντας αιχμές για τη χώρα μας. Τον Φεβρουάριο είχε δηλώσει ότι οι σεισμοί στην επαρχία του Τσανακαλέ μπορεί να είχαν «οργανωθεί» από σκοτεινές ξένες δυνάμεις για να καταστραφεί η τουρκική οικονομία.
«Ανησυχώ ότι ένας πιθανός σεισμός μπορεί να προκληθεί τεχνητά. Αυτό θα πρέπει να ερευνηθεί και να ανακοινωθεί στο κοινό» είχε πει τότε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive