Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

ΑΠΟΧΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50%. Εκλογές «της πλάκας» στη Γαλλία: Με το 16% των ψήφων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ο Ε.Μακρόν παίρνει 65% των εδρών!

Αποτέλεσμα εικόνας για Εκλογές «της πλάκας» στη Γαλλία
Χάρη στο εξωφρενικό σύστημα βουλευτικών εκλογών το νεοσύστατο κόμμα του Ε.Μακρόν με μόλις 16% των Γάλλων που έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν, κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή!  Συγκεκριμένα... φαίνεται ότι κερδίζει το 32%, αλλά η αποχή έχει ξεπεράσει το 50% και συνεπώς έχει λάβει μόλις το 16% των ψήφων! Βέβαια και οι αντίπαλοί του κατέγραψαν τραγικά ποσοστά απ'ότι φαίνεται, αφού οι δεξιοί Γάλλοι απογοητεύτηκαν από την εκλογή Μακρόν στην προεδρία και δεν πήγαν καν να ψηφίσουν.  Για τους δεύτερους Ρεπουμπλικάνους η μια εκτίμηση στις δημοσκοπήσεις κάνει λόγο για 21% και η δεύτερη 21,5%.  Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν με ποσοστό 13,5% ή ποσοστό 14% (3 έως 10 έδρες).  Καταποντίζονται οι Σοσιαλιστές, για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική διαδικασία, καθώς συγκεντρώνουν ποσοστό 9,7% και 10,2%.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές το προεδρικό κίνημα La Republique En Marche (REM) και ο σύμμαχός του, το MoDem, θα συγκεντρώσουν την ερχόμενη Κυριακή από 390 έως 445 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, ευρισκόμενοι με απόσταση πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία (289 βουλευτές).  Πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ήλεγχε τη μισή απερχόμενη Εθνοσυνέλευση, θα καταρρεύσει συγκεντρώνοντας γύρω στις 15 έως 40 έδρες, δηλαδή ακόμη λιγότερες από τις 57 της μεγάλης ήττας του 1993.  Η κεντροδεξιά, η οποία ήλπιζε στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας να στερήσει την πλειοψηφία από τον νέο πρόεδρο Μακρόν, θα συγκεντρώσει συνολικά 80 έως 132 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του UDI.  Ένα μέρος εξ αυτών αναμένεται ότι θα υποστηρίξει τελικά την προεδρική πλειοψηφία.  Όσο για την δεξιά του Εθνικού Μετώπου (FN), έναν μήνα μετά την επίδοση ρεκόρ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μόνο 1 έως 10 έδρες έναντι 2 που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση.  Καταστροφική χαρακτήρισε την μικρή συμμετοχή στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν στην πρώτη αντίδρασή της μετά την ανακοίνωση των exit polls.  Για το λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση σε «πατριωτικούς» ψηφοφόρους να δώσουν το παρών μαζικά στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 18 Ιουνίου ώστε να ενισχυθεί η παρουσία του Εθνικού Μετώπου στην επόμενη γαλλική Βουλή.  Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι θα αποτελέσει μια ισχυρή φωνή της αντιπολίτευσης αν και σύμφωνα με τα exit polls το κόμμα της θα δυσκολευτεί να καταλάβει διψήφιο αριθμό εδρών.

2 σχόλια:

  1. Δεν καταλαβαίνω. Γιατί η ΛΕ Πέν με 14 τοις 100 παίρνει μέχρι 10 έδρες και οι σοσιαΛΗΣΤΕΣ με λιγότερο παίρνουν μέχρι 50;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το εκλογικο συστημα απο το 1984 και μετα ειναι φτιαγμενο με τετοιον τροπο ωστε να μειωνει τις εδρες του Εθνικου Μετωπου...Δημοκρατικες διαδικασιες(του κωλου).

      Διαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive