rottating banner

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το!!! O ασθενής θα αποβιώσει! Το ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ θα τα τινάξει εκτιμούν οι Τραπεζίτες!

me-dimopsifisma-apeilise-o-tsakalotos-696x415
Ή θα πετύχει το πείραμα του 4ου μνημονίου με τους υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους και θα έρθει κύμα επενδύσεων, τερματίζοντας τη λιτότητα, ή ο ασθενής θα αποβιώσει. Το λέει το Bloomberg, το λένε οι ξένοι οίκοι που έχουν λόγο να στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης γιατί σε τέτοιες εποχές βγαίνουν λεφτά για συμβούλους, το λένε τραπεζίτες και επιχειρηματίες.
Γράφει η Gillian Rothschild...
Και επειδή βρισκόμαστε στο ίδιο και χειρότερο σημείο τα τελευταία χρόνια, μάλλον προς το θάνατο οδεύει η χώρα και με επιστήμονες σαν τον Πολλάκη ούτε η ανάνηψη τη σώζει.
Το Bloomberg λίγες ώρες μετά την ψήφιση του 4ου Μνημονίου κάνει λόγο για φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους που μπορεί να στραγγαλίσουν την οικονομία: οι πρόσφατες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αναμένεται να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το διακύβευμα της ελάφρυνσης του χρέους, με αποτέλεσμα το άνοιγμα μιας περιόδου έντονης επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα και το τέλος της οικονομικής κρίσης.

Αν όχι, η λιτότητα θα συντρίψει τη χώρα και θα στείλει την κυβέρνηση αναγκαστικά σε αναζήτηση ενός ακόμα πακέτου διάσωσης. Σύντομα θα μάθουμε τι από τα δυο θα συμβεί γράφει το Bloomberg.
Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι μήπως η επίτευξη φιλόδοξων δημοσιονομικών στόχων στραγγαλίσει την οικονομία σε τέτοιο βαθμό, που να χαθεί ο στόχος για την επόμενη χρονιά, οπότε οι περικοπές των συντάξεων και οι αυξήσεις των φόρων θα ενισχύσουν περαιτέρω τη λιτότητα και το αδιέξοδο, αναφέρεται στην ανταπόκριση του Bloomberg.
Oπως τονίζει ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο τα τρία τελευταία χρόνια και, ενώ πολλοί παράγοντες που δημιούργησαν μια αρνητική δυναμική από την αρχή της κρίσης είναι τώρα πιο αδύναμοι, ωστόσο δεν υπάρχει εγγύηση ότι η οικονομία θα εισέλθει σε φάση βιώσιμης ανάπτυξης.
Η συμφωνία με τους πιστωτές συνεπάγεται ορισμένα μέτρα ύφεσης, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης για αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, εκτιμά ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Αυτός ο αρνητικός αντίκτυπος θα αντισταθμιστεί κυρίως από ένα καλύτερο οικονομικό κλίμα, τη συμμετοχή στο QE και τη βιώσιμη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, σημειώνει.
Ο Ηλίας Λεκκός, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε. στην Αθήνα, δεν έχει πειστεί: «Δεν υπάρχει προηγούμενο για μια χώρα που δεν εξάγει πετρέλαιο να επιτύχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% συστηματικά για μια περίοδο πολλών ετών, ανέφερε. “Δεν μπορεί να επιτευχθεί, ή θα επιτευχθεί με τίμημα μια τεράστια ύφεση».
Επιφυλακτική παραμένει η Bank of America/Merrill Lynch και θεωρεί ότι στο ελληνικό ζήτημα, υπάρχουν περισσότερα περιθώρια για επιπλοκές παρά για γρήγορες λύσεις: Οι κόκκινες γραμμές σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι οι ίδιες και υπάρχει πιθανότητα επιπλοκών κατά την προετοιμασία ενόψει των λήξεων των ομολόγων που αναμένονται το καλοκαίρι. Ενώ η δεύτερη αξιολόγηση είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί, αυτό δεν εγγυάται την εκταμίευση επιπλέον μετρητών για την κάλυψη των θερινών λήξεων της Ελλάδας.
Κατά πόσο η Ελλάδα λάβει την επόμενη δόση, θα εξαρτηθεί επίσης από τις πολιτικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια του Eurogroup. Η συμμετοχή του ΔΝΤ θεωρείται ως προϋπόθεση για τυχόν περαιτέρω εκταμιεύσεις, αλλά η συμμετοχή του απαιτεί από τους δανειστές να αποδείξουν ότι μπορούν να προσφέρουν επαρκή ελάφρυνση του χρέους που θα καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Και αυτό, με τη σειρά του, εξαρτάται επίσης από τους μεσοπρόθεσμους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Επίσης, δεν είναι σαφές εάν γερμανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προσφέρει ελάφρυνση χρέους, τουλάχιστον όχι ακόμη. Εναλλακτικά, το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι διατεθειμένο να ανακοινώσει την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους με… λίγες λεπτομέρειες. Ένα τέτοιο σενάριο όμως δεν έχει πολλές πιθανότητας.
Η τελική εναλλακτική λύση είναι ότι όλοι να αποφασίσουν την τμηματική εκταμίευση των δόσεων προς την ελληνική κυβέρνησης, χωρίς να καταστεί σαφές εάν το ΔΝΤ συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί την επόμενη εβδομάδα, αλλά ίσως χρειαστεί να πλησιάσουμε στις λήξεις του καλοκαιριού για να αποφασιστεί, καταλήγει η Bank of America Merrill Lynch.
Kαι η Citi εκτιμά ότι πέρα από τις ευρύτερες δεσμεύσεις για ελάφρυνση χρέους μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018, στο πλαίσιο όσων συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016, λεπτομέρειες για το ποια μέτρα θα υιοθετηθούν είναι απίθανο να συμφωνηθούν στο κοντινό μέλλον.
Αυτό, προσθέτει, αφήνει κάποια αβεβαιότητα για τη διάθεση του ΔΝΤ να παραμείνει στο πρόγραμμα αλλά και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE. Παρόλα αυτά εκτιμά ότι κανένα από αυτά τα θέματα δεν θα είναι σημαντικό εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης κάποια στιγμή τον Ιούνιο.
paradrasi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Follow by Email

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive