Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Τί σημαίνει η νίκη Μακρόν για την Ελλάδα; Γράφει η Γιώτα Μπουγά

macron005
Ο χρόνος που έχει στην διάθεσή του ο νικητής των προεδρικών εκλογών Ε. Μακρόν, μετά τη μεγάλη χθεσινή του νίκη, έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα, καθώς το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση μίας επαρκούς «κομματικής» πλειοψηφίας στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου....
Και αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που επηρεάζει τη χώρα μας, καθώς η παρουσία του γαλλικού παράγοντα στις διαπραγματεύσεις και τις διαδικασίες για το ελληνικό χρέος που θα κριθούν στο ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα.
Ο νέος Γάλλος πρόεδρος πήρε θέση για το ελληνικό πρόβλημα δηλώνοντας τα τελευταία 24ωρα ότι επιθυμεί μία περαιτέρω διευθέτηση του ελληνικού χρέους και θα στηρίξει μία τέτοια προοπτική. Στο χρονικό διάστημα, όμως, αυτής της διευθέτησης δε θα μπορεί να έχει παρουσία στο ελληνικό θέμα, αφού η πολιτική προσοχή του θα στραφεί στο να συγκροτήσει ένα «κομματικό» πλαίσιο στήριξης για τον ίδιο στις επικείμενες εκλογές στη χώρα του.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η παρουσία μέσω της Κομισιόν και του Π. Μοσκοβισί θα αλλάξει ριζικά, τώρα που οι πολιτικοί στόχοι του E. Μακρόν μέσα στο γαλλικό περιβάλλον θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης σε μία σκληρή αναμέτρηση με την Λεπέν στην αξιωματική αντιπολίτευση, από την μία πλευρά, και του Ζ. Λ. Μελανσόν, από την άλλη.
Δύο είναι τα στοιχεία που καθορίζουν την πολιτική ταυτότητα του κ. Μακρόν στο νέο του ρόλο
Στο εσωτερικό, η προτεραιότητά του στις αλλαγές στο εργασιακό (ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας) και η επιβολή μιας «γερμανικής» δημοσιονομικής λογικής, με σοβαρές αλλαγές στις σχέσεις κράτους – πολίτη. Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, η αναζήτηση ενός νέου σημείου ισορροπίας μεταξύ Παρισίων – Βερολίνου, στην οποία στηρίζεται και το μέλλον της ΕΕ. Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει, όμως, μετά τις εκλογές στην Γερμανία.
Επιστρέφοντας στο πως θα επηρεαστεί η χώρα μας από τη νίκη Μακρόν, είναι προφανές ότι οι γαλλικές βουλευτικές εκλογές θα επηρεάσουν καθοριστικά το πλαίσιο της «συμφωνίας» για το ελληνικό πρόγραμμα, μιας συμφωνίας η οποία μέχρι να «ξεμπερδέψει» με τις ισορροπίες στη Βουλή ο Ε. Μακρόν, θα είναι καθαρά μία υπόθεση που θα χειριστεί… και πάλι το Βερολίνο.
Με στοιχεία από το άρθρο του Γ. Αγγέλη στο capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive