ΠΡΟΔΟΤΕΣ

ΠΡΟΔΟΤΕΣ

Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Η ψευδαίσθηση της ευφορίας ή γιατί το πάρτι σε μετοχές και ομόλογα θα έχει μικρότερη διάρκεια ακόμη και με χρέος και QE

Οι αγορές γρήγορα θα προεξοφλήσουν τα θετικά νέα με μια νέα άνοδο και μετά υπομονή στην στασιμότητα. Ο ανοδικός κύκλος ξεκινάει. 
Η Ελλάδα και η οικονομία έχουν πιάσει πάτο και πλέον έχει έρθει η ώρα της ανόδου. 
Ξεκινάει ο ανοδικός κύκλος στην οικονομία μετά από 7-8 χρόνια ύφεσης και δραματικής απαξίωσης.  Το χρηματιστήριο είναι μόνο για πάνω.  Οι αποδόσεις των ομολόγων είναι μόνο για κάτω. Οι τράπεζες δεν διατρέχουν κίνδυνο, θα περάσουν με επιτυχία και τα stress tests του 2018.  Αυτή είναι η προσέγγιση μέσες άκρες της πλειοψηφίας των αναλυτών για την Ελλάδα. 
Θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα;...

1)Το ζήτημα του χρέους αποτελεί κεφαλαιώδες θέμα. 
Η Γερμανία εναντιώνεται στην επιμήκυνση 20 χρόνων στο ελληνικό χρέος, στην αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM και στο πάγωμα των επιτοκίων. 
Ουσιαστικά η Γερμανία αρνείται το 80% των μέτρων που θα συμβάλλουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. 

2)Υπάρχουν πιέσεις ειδικά από τους αμερικανούς που δεν θέλουν το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα επικαλούμενοι ένα προφανές επιχείρημα. 

Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με 1 ή 2 ή 3 δισεκ. ευρώ.
Έχει ανάγκη η Ελλάδα 1 ή 2 ή 3 δισεκ. ευρώ από το ΔΝΤ; 
Όχι.

Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει την Γερμανία η οποία με την σειρά της θέλει να έχει ένα επιχείρημα απέναντι των γερμανών φορολογουμένων που δεν βλέπουν θετικά την στήριξη στην Ελλάδα. 

3) Με τον ένα ή άλλο τρόπο η Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. 


Όμως η ένταξη στο πρόγραμμα QΕ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα είναι σε δόσεις. 
Ας πάρουμε μια υπόθεση… ότι στις 20 Ιουλίου τα ελληνικά ομόλογα εντάσσονται σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ή QE της ΕΚΤ. 


Η ένταξη θα διαρκέσει από τις 20 Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου καθώς εκείνη την περίοδο θα ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση. 


Με βάση το καταστατικό και τους κανόνες της ΕΚΤ όσο υπάρχει αξιολόγηση δεν μπορεί μια χώρα να βρίσκεται σε ποσοτική χαλάρωση. 


Εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν κλείσει άμεσα την αξιολόγηση θα παραμένει εκτός QE μέχρι ότου κλείσει η αξιολόγηση και οι δανειστές μέσω της ΕΚΤ θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ποσοτική χαλάρωση ως μέτρο πίεσης προς την Ελλάδα ώστε να κλείνει τις αξιολογήσεις άρον άρον. 
Για την Ελλάδα υπάρχει ένας πρακτικός κίνδυνος. 


Εάν ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 20 Ιουλίου θα υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων, αλλά τέλη Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσει ή τρίτη αξιολόγηση θα παγώσει για την Ελλάδα η ποσοτική χαλάρωση. 


Εάν η αξιολόγηση καθυστερήσει τότε η αγορά θα το εκλαμβάνει αρνητικά και θα ανεβάζει πάλι τις αποδόσεις των ομολόγων και θα διαιωνίζεται ένας φαύλος κύκλος.


Αυτή η στρατηγική ενεργοποίηση QE και πάγωμα QE δεν θα ωφελήσει την αγορά σε καμία περίπτωση ενώ θα ασκήσει μεγάλη πολιτική πίεση προς την Ελλάδα να κλείνει άρον – άρον και κακήν κακώς τις αξιολογήσεις που συνολικά θα είναι 6 εάν δεν συγχωνευθούν καθώς έως το Καλοκαίρι του 2018 ο χρόνος είναι ελάχιστος. 

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις αγορές;

Σημαίνουν ότι γρήγορα θα προεξοφλήσουν τα θετικά νέα με μια νέα άνοδο  και μετά υπομονή στην στασιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Follow by Email

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive