Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Μια περίεργη «απαίτηση» Έρντογαν σκίασε τη συνάντηση με τον Τσίπρα στο Πεκίνο και ξεσήκωσε την αντιπολίτευση

Αποτέλεσμα εικόνας για Μια περίεργη «απαίτηση» Έρντογαν σκίασε τη συνάντηση με τον Τσίπρα στο Πεκίνο και ξεσήκωσε την αντιπολίτευσηΓράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης
Συγκεκριμένα, ζήτησε «την πλήρη υλοποίηση» της Συνθήκης της Λωζάνης, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει ποιο σημείο είναι αυτό που σήμερα δεν εφαρμόζεται ή δεν εφαρμόστηκε από το 1923, όταν και υπογράφηκε η Συνθήκη. Η αποστροφή αυτή ερμηνεύτηκε από διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους ως αίτημα για αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στα νησιά του Αιγαίου, κάτι που έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως απαράδεκτο από την ελληνική διπλωματία....

Εύλογη ήταν έτσι η αντίδραση της αντιπολίτευσης, με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο να δηλώνει ότι ο κ. Έρντογαν ερμηνεύει όπως θέλει τη Συνθήκη της Λωζάνης και αυτό δεν αλλάζει την τουρκική πολιτική.
Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η ισχύς και εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος την υιοθέτησε. Επίσης, συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, για την οποία ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα τη στηρίζει, το μεταναστευτικό και το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών που επισκέπτονται χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι είναι απαραίτητος ο τερματισμός της έντασης και επισήμανε την παρουσία του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας στις 22 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, καθώς είναι η πρώτη μετά από δεκαετίες. Ειδικά για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι για να πραγματοποιηθεί η διάσκεψη της Γενεύης πρέπει να υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία για δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας στο σημερινό του πρόγραμμα είχε επίσης συναντήσεις με τη Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ICBC), κατά την οποία εκφράστηκε ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, και με το Central Eastern European Fund, του οποίου προεδρεύει ο πρώην πρόεδρος της Κίνας, Γιανγκ Γιανγκίνγκ, με αντικείμενο τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία του CEEF που αφορά 16 χώεες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης για θέματα υποδομών, τηλεπικοινωνιών και ενέργειας.
Επίσης, υπήρξε συνάντηση με την Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), η συμμετοχή της Ελλάδας στην οποία ανακοινώθηκε τις ημέρες της επίσκεψης Τσίπρα στην Κίνα (συνολικά αριθμεί 77 μέλη σε όλο τον κόσμο) και εξετάζεται τώρα η αντίστοιχη συμμετοχή της σε επενδύσεις στην Ελλάδα.
Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινγκ Πινγκ, τονίζοντας στις δηλώσεις του ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει στις αγορές. Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Κίνας.
Αύριο είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του κ. Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την οποία θα τεθεί επί τάπητος το «καυτό» ζήτημα του χρέους, με την ελληνική πλευρά να εξακολουθεί να πιέζει για συνολική συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive