Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία: ΔΕΙΤΕ τα πρώτα αποτελέσματα. ΤΡΕΙΣ νεκροί. ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

 Όλες οι εξελίξεις από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Τουρκία
Μπροστά το "Ναι" - Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς σε εκλογικό κέντρο – Ερντογάν: Ψηφίζουμε για το μέλλον της Τουρκίας...

Λίγο μετά τις 17.00 (ώρα Ελλάδος) ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας, με τους Τούρκους πολίτες να αποφασίζουν επί της προτεινόμενης πολιτικής μεταρρύθμισης, η οποία προβλέπει την αλλαγή του πολιτεύματος και την υπερσυγκέντρωση υπερξουσιών στο πρόσωπο του προέδρου.
Οι περίπου 55,3 εκατ. ψηφοφόροι κλήθηκαν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν ένα πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες στοχεύουν να μεταβάλλουν το πολίτευμα από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία σε προεδρική δημοκρατία, με μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών στον πρόεδρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες με καταμετρημένο το 22% των ψήφων το "ναι" βρίσκεται μπροστά με 63.8% ενώ το "όχι" συγκέντρωνει ποσοτό 36.19%   
1
Νεκροί από πυροβολισμούς σε εκλογικό κέντρο
«Χάλασε» το κλίμα ηρεμίας κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του ιστορικού δημοψηφίσματος σήμερα στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα δυο άνδρες νεκροί «έπεσαν» έξω από εκλογικό κέντρο, έπειτα από πυροβολισμούς.
Από το περιστατικό έχει τραυματιστεί άλλο ένα άτομο, το οποίο αργότερα υπέκειψε στα τραύματα του.
Τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα, ωστόσο, όπως σχολιάζει η Hurriyet επρόκειτο για ομάδες διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων που επάνω στην κουβέντα, διαφώνησαν.
1
Αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στην περιοχή που συνέβη το αιματηρό συμβάν και διερευνούν όλα τα πιθανά αίτια.
Τα μέτρα ασφαλείας για το δημοψήφισμα είναι πολύ αυστηρά, με σχεδόν 252.000 αστυνομικούς και περισσότερους από 128.000 χωροφύλακες να βρίσκονται επί ποδός, μαζί με εθελοντές και φύλακες ασφαλείας.
Ερντογάν: Ψηφίζουμε για το μέλλον της Τουρκίας
Ψηφοφορία «για το μέλλον της Τουρκίας» χαρακτήρισε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το δημοψήφισμα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα για τη συνταγματική αναθεώρηση.
«Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκόμενη επιλογή» δήλωσε ο Ερντογάν αφού άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στην Κωνσταντινούπολη. Υπογράμμισε παράλληλα ότι το δημοψήφισμα δεν είναι μια «συνήθης» εκλογική διαδικασία και ότι στόχος του είναι να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης.
1
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πεπεισμένος ότι «ο λαός μας θα κάνει την επιλογή να ανοίξει τον δρόμο για την πιο γρήγορη ανάπτυξη, για ένα πραγματικό άλμα προς τα εμπρός». «Πρέπει να κάνουμε μια επιλογή που δεν είναι συνηθισμένη ώστε να σταθούμε το ύψος του σύγχρονου πολιτισμού που οραματίστηκε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, διαβεβαίωσε - αφού ψήφισε - ότι «η ετυμηγορία του λαού θα γίνει σεβαστή» όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Το σημερινό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση θα κρίνει «τη μοίρα της Τουρκίας» δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Άγκυρα. «Σήμερα τίθεται σε ψηφοφορία η μοίρα της Τουρκίας» είπε, εκφράζοντας την πεποίθησή πως «όλοι οι συμπολίτες μας θα πάνε στις κάλπες και θα ψηφίσουν υπεύθυνα».
Η Τουρκία ψηφίζει σήμερα υπέρ ή κατά της ενίσχυσης των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ένα κρίσιμης σημασίας δημοψήφισμα, η έκβαση του οποίου μπορεί να αναδιαμορφώσει το πολιτικό σύστημα της χώρας και να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με τη Δύση.
Περίπου 55,3 εκατ. Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν ένα πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που έχουν εγκριθεί από την Εθνοσυνέλευση και θα μεταβάλλουν το πολίτευμα από προεδρευόμενη κοινοβουλευτική, σε προεδρική δημοκρατία, με μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών στον πρόεδρο.
Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως η μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της σταθερότητας της χώρας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στα πεδία της ασφάλειας και της οικονομίας. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει από την πλευρά της την αυταρχική παρέκκλιση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο καταλογίζει πως προσπαθεί να φιμώσει κάθε επικριτική φωνή, ειδικά μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.
Γιατί ψηφίζουν οι Τούρκοι
Ουσιαστικά, οι Τούρκοι καλούνται να επικροτήσουν ή να απορρίψουν το πακέτο 18 συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που θα μεταβάλλουν το πολίτευμα από μια κοινοβουλευτική σε μια προεδρική δημοκρατία με μεγάλη συγκέντρωση εξουσιών στον πρόεδρο.
Οι περίπου 55,3 εκατομμμύρια ψηφοφόροι θα μπορούν να ψηφίζουν από τις 07:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία και από τις 08:00 (ώρα Ελλάδας) έως τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) στην υπόλοιπη χώρα.
Η ψηφοφορία διεξάγεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που ισχύει από τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή με περιορισμούς στις κινήσεις και εκδηλώσεις των πολιτών κάτι που τελικά φαίνεται να ίσχυσε κυρίως για τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην των ακροδεξιών που υποστηρίζουν το «ναι».
Το αποτέλεσμα προαναγγέλλεται με μικρή διαφορά. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις. Η εταιρεία AG του Αντίλ Γκιούρ που προέβλεψε τη νίκη του κόμματος του Ερντογάν στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2015, έδωσε 60,8% στο «ναι», έναντι 39,2% στο «όχι». Η εταιρεία Themis όμως έδειξε χθες άνοιγμα του «όχι» με 53,9%, με το «ναι» να περιορίζεται στο 46,1%. Στο χορό των προβλέψεων μπήκαν και οι ίδιοι οι πολιτικοί ηγέτες. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε αργά χθες ότι περιμένει νίκη του «ναι» ανάμεσα στο 55% και 60%, ενώ ο αρχηγός του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου αποκάλυψε ότι οι μυστικές δημοσκοπήσεις που διαθέτει δείχνουν νίκη του «όχι» με 53%.
1
Το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου είναι μια ψηφοφορία για το μέλλον της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
"Θεού θέλοντος, το έθνος μας, εδώ και στο εξωτερικό, θα προχωρήσει προς το μέλλον απόψε, κάνοντας την προσδοκόμενη επιλογή" είπε ο Ερντογάν αφού άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα δεν είναι μια "συνήθης" εκλογική διαδικασία και ότι στόχος του είναι να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης.
 
1
Δείτε ζωντανά εικόνα από την Τουρκία μέσω του CNN Turk:

Δείτε εικόνα από το Euronews:
Παρακολουθήστε ζωντανά το Sky News:

Τί μεταδίδει η DW:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive