Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

ΔΝΤ, τέλος! Λύσσα Βερολίνου: «Θα διαλύσουμε το ελληνικό πρόγραμμα αν φύγετε»

Αποτέλεσμα εικόνας για Β.ΣΟΪΜΠΛΕ ναζι
EKTOΣ ΟΡΙΩΝ Ο Β.ΣΟΪΜΠΛΕ."Το ελληνικό πρόγραμμα θα τερματιστεί, εάν το ΔΝΤ αποχωρήσει απ’ αυτό" απάντησε στη νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ν.Τραμπ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, μετά την αναβολή λήψης απόφασης για την Ελλάδα στην σημερινή συνεδρίαση του Ταμείου για το ελληνικό ζήτημα, λόγω της άρνησης των ΗΠΑ να εγκρίνουν την συμμοτοχή του λόγω έλλειψης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους....

"H Γερμανία πιστεύει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά στην περίπτωση που αποφασίσει να μη συμμετέχει αυτό θα σημάνει και τον τερματισμό του", δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
 
«Ο κ. Σόιμπλε έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα βοήθειας θα τερματιστεί, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει» τόνισε, ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Γεργκ Βάισγκερμπερ,  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείς για την αναμενόμενη απόφαση του συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
 
Σημειώνεται ότι σήμερα, είναι προγραμματισμένο να συγκληθεί το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, προκειμένου να εξετάσει τις προοπτικές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δίχως ωστόσο, να αναμένεται απόφαση για τη συμμετοχή ή μη στο πρόγραμμα.
 
Το ζήτημα είναι ότι πλέον και εκτός δραματικής έκπληξης, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση, παρά μόνο ως "τεχνικός σύμβουλος" και αυτό υπό προϋποθέσεις, όπως αποκάλυψε πρώτο το pronews.gr την περασμένη Τετάρτη (διαβάστε σχετικά εδώ).
 
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση μπορεί να κλείσει τη συμφωνία με το ΔΝΤ να παραμένει σε ρόλο μόνο τεχνικού συμβούλου, χωρίς να συμμετέχει στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας, ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς απάντησε: «Ακριβώς. Και θεωρώ ότι ακόμα και σε κύκλους πέραν της κυβερνητικής πλειοψηφίας αυτό έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό».
 
Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου αναμένεται να αρχίσει στις 21.00 (ώρα Ελλάδος) και το μόνο βέβαιο είναι ότι μετά την άρνηση της κυβέρνησης Τραμπ, δεν θα υπάρξει καμία απόφαση.
 
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα παρουσιάσουν την έκθεση (ήδη έχει ενσωματωθεί και η θέση του νέου εκπροσώπου των ΗΠΑ) ο οποίος επίσης θα τοποθετηθεί σχετικά, αν και όπως έχει ήδη ενημερώσει το pronews.gr, οι ΗΠΑ είναι αρνητικές.
 
Στο μεταξύ αρθρογράφος του Bloomberg, προτρέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διαγράψει το χρέος της Ελλάδας και να αποχωρήσει από τη χώρα αφήνοντας «Έλληνες και Ευρωπαίους να βγάλουν άκρη με αυτό το χάλι».
 
Ο Ινδός Ασόκα Μόντι, που υπογράφει το κείμενο, έχει υπάρξει στο παρελθόν διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ και συγκεκριμένα του ευρωπαϊκού του τμήματος, ενώ έχει πάρει θέση κατά της λιτότητας.
 
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στο άρθρο του ο δημοσιογράφος του   Bloomberg:
 
«Η εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα αποτέλεσε μια ολοκληρωτική καταστροφή: Ξανά και ξανά, απέτυχε να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα προκαλώντας πόνο στους Έλληνες. Όταν το ΔΣ του Ταμείου συναντηθεί τη Δευτέρα, θα πρέπει να συμφωνήσει να διαγράψει τα χρέη της χώρας και να αποχωρήσει από εκεί (…) Αν η Καλιφόρνια είχε πρόβλημα χρηματοδότησης, οι ΗΠΑ δεν θα απευθύνονταν στο ΔΝΤ.
 
Παρόλα αυτά, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ αποφάσισε πως η παρουσία του ΔΝΤ ήταν το σήμα που χρειαζόταν ώστε να πειστούν οι Γερμανοί πολίτες πως η Ελλάδα έχει επείγουσα ανάγκη οικονομικής στήριξης και ότι θα επιβληθεί αυστηρή πειθαρχία στο πως θα χρησιμοποιηθεί η εν λόγω χρηματοδότηση.
 
Οι πολιτικές προτεραιότητες της Μέρκελ συνέπιπταν εκείνη την εποχή, με τα συμφέροντα του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο οποίος ήθελε απελπισμένα να βγάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την αφάνεια.
 
Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, το ΔΝΤ μετατράπηκε σε όργανο της Ευρώπης –κυρίως της Γερμανίας- στην Ελλάδα.(…)
 
Η αγωνία δεν θα τελειώσει εκτός αν το ΔΝΤ βάλει το θέμα στο τραπέζι.
 
Το ΔΝΤ και οι βασικοί του μέτοχοι – Ευρωπαίοι και Αμερικανοί – έκαναν το αρχικό λάθος και το διαιωνίζουν.
 
Ένα σκέτο «mea culpa» δεν είναι αρκετό: Αν θέλουν να αποδειχθούν πραγματικά υπεύθυνοι οι μέτοχοι του ΔΝΤ απαιτείται να αποδεχθούν πραγματικές απώλειες.
 
Αυτό σημαίνει να διαγράψουν το χρέος της χώρας στο Ταμείο και να αφήσουν Έλληνες και Ευρωπαίους να βρουν τη δική τους λύση σε αυτό το χάλι.
 
Αν το ΔΝΤ παραμείνει εμπλεκόμενο, θα καταφέρει μόνο καταστρέψει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive