Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Χουλιαράκης: Γνωστό από τον Ιανουάριο του 2015 ότι θα έρθει 3ο Μνημόνιο και μας δούλευαν οι Συριζαίοι

Στην παραδοχή ότι τον Ιανουάριο του 2015, λίγο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει για πρώτη φορά τα ηνία της χώρας, ήταν γνωστό ότι η Ελλάδα οδηγούνταν σε τρίτο μνημόνιο,προχώρησε ο Γιώργος Χουλιαράκης. Μιλώντας από το Λονδίνο το βράδυ της Πέμπτης, σε εκδήλωση της London Schoolof Economics (LSE), ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών....
υποστήριξε ότι επειδή το δεύτερο Μνημόνιο είχε αποτύχει, η εφαρμογή ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης ήταν αναπόφευκτη.
Η παραδοχή αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο ότι δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο εάν το κόμμα έρθει στην εξουσία.
«Το Μνημόνιο καταργείται στις 25 Ιανουαρίου», είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στις 12 Ιανουαρίου 2015, 13 ημέρες πριν από τις εκλογές. Αλλά και στις 27 Φεβρουαρίου, έχοντας ήδη αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ.Τσίπρας είχε δηλώσει: «Κάποιοι έχουν ποντάρει στο ενδεχόμενο τρίτου Μνημονίου τον Ιούνιο. Να το ξεχάσουν το τρίτο Μνημόνιο».
Παρόλα αυτά, τον Αύγουστο του ίδιου έτους η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο με τους δανειστές – ένα Μνημόνιο που ήταν βέβαιο ότι θα ερχόταν, όπως είπε ο κ.Χουλιαράκης.
«Αν δεν γίνονταν εκλογές τον Ιανουάριο του 2015, η Ελλάδα θα είχε φύγει από το Μνημόνιο με επιτυχία και θα οδηγούνταν σε ανάκαμψη;», διερωτήθηκε, αναφερόμενος εμμέσως στις διαβεβαιώσεις του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το Μνημόνιο.
«Οχι», απάντησε στο ερώτημά του ο αναπληρωτής υπουργός. Οπως είπε, βάσει των δημοσιονομικών στοιχείων της εποχής, ήταν προφανές ότι «οπωσδήποτε θα ερχόταν και τρίτο πρόγραμμα, μετά την ανεπιτυχή ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος».
Η επίμαχη αναφορά του κ. Χουλιαράκη προκάλεσε θυμηδία σε ορισμένα μέλη του ακροατηρίου. Ενας, μάλιστα, κατέφυγε στο Twitter για να εκφράσει τη διαφωνία του: «Ο κ. Χουλιαράκης προσπαθεί να μας πει πως θα υπήρχε 3ο Μνημόνιο ακόμα και αν δεν νικούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά γέλια», έγραψε ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος Ανδρέας Κούτρας.
Το Βερολίνο, το ΔΝΤ και το τέταρτο Μνημόνιο.

Η ομιλία του υπουργού εξαντλήθηκε σε μια ιστορική αναδρομή στην κρίση και σε μάλλον κοινότοπες («βαρετές» τις χαρακτήρισε κάποιος στο Twitter) διαπιστώσεις για το «πώς φτάσαμε ως εδώ».
Αργότερα, όμως, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον συντονιστή την εκδήλωσης, καθηγητή της LSE και γνωστό φιλέλληνα Κέβιν Φέδερστοουν, η αφήγηση έφτασε στο σήμερα.
Ο Γιώργος Χουλιαράκης περιέγραψε με μελανά χρώματα το μέλλον της χώρας αν δεν κλείσει άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση. «Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο. Αν φτάσουμε στον Μάιο ή τον Ιούνιο η  αβεβαιότητα θα επανέλθει, οι επενδύσεις θα ματαιωθούν για μια ακόμη φορά και φοβάμαι ότι δεν θα έχουμε τον χρόνο να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Θα μπούμε σε μεγάλους μπελάδες. Και τότε θα αρχίσει η συζήτηση για το τέταρτο Μνημόνιο».
Για πρώτη φορά, ο κ. Χουλιαράκης είπε ευθέως ότι η κυβέρνηση θα δεχόταν μια συμφωνία που δεν θα θεωρούσε καλή. «Μια πολύ καλή συμφωνία σε πέντε μήνες δεν θα έχει νόημα. Χρειαζόμαστε λύση τώρα. Γι’ αυτό είναι προτιμότερη μία ελαφρώς χειρότερη συμφωνία τώρα».
Ερωτώμενος από «ΤΑ ΝΕΑ» αν μεταξύ των παραχωρήσεων που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνονται μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο όριο, όπως ζητά το ΔΝΤ, ο κ. Χουλιαράκης αρνήθηκε να απαντήσει: «Δεν θα ανοίξουμε τα χαρτιά μας», είπε.
Λίγο αργότερα, ανέφερε ότι «κατά την άποψη της κυβέρνησης δεν υπάρχει ανάγκη για οποιαδήποτε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ιδίως μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος», χωρίς, πάντως, να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα εάν οι δανειστές επιμείνουν μέχρι τέλους.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός διαχώρισε τη Γερμανία από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, λέγοντας ότι «καταβάλλεται προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ» και ότι «η ρίζα του προβλήματος είναι πόσο μεγάλη ελάφρυνση χρέους προτίθεται να δεχθεί η Γερμανία».
Οταν ρωτήθηκε γιατί δεν συμμετείχε στο χθεσινό ΕuroWorking Group, ο υπουργός απάντησε – επιχειρώντας να αστειευτεί – ότι δεν πήγε στις Βρυξέλλες διότι «ο αναπληρωτής μου είναι καλύτερος από εμένα» (σ.σ. τον αντικατέστησε ο σύμβουλός του Παν. Νικολαΐδης).
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Γιώργος Χουλιαράκης αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις στους έλληνες ανταποκριτές, παρότι νωρίτερα είχε δεσμευθεί ότι θα τους ενημερώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive