Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Μας σκέπασε ο αντικυκλώνας «Αριάδνη»: Στα λευκά η Β. Ελλάδα – Χιόνια και στην Αθήνα από τη νύχτα



Ο σιβηρικός αντικυκλώνας «Αριάδνη» έχει σκεπάσει την Ελλάδα από χθες το απόγευμα και αναμένεται να ξεσπάσει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις επόμενες ημέρες. Τα χιόνια έχουν ήδη σκεπάσει τις περισσότερες περιοχές στη Δυτική Μακεδονία, όπου σημειώνονται χιονοπτώσεις συνοδεία ισχυρών ΒΔ ανέμων. Στις υπόλοιπες περιοχές...
οι βροχοπτώσεις στα πεδινά και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά θα είναι γενικά ασθενείς.
Το υπουργείο Εσωτερικών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το Λιμενικό, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι βρίσκονται σε καθεστώς «κόκκινου συναγερμού».

Καταιγίδες ήδη επικρατούν στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου, στη Δυτική Πελοπόννησο, στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στην Αθήνα η κακοκαιρία αναμένεται να χτυπήσει από σήμερα και θα διαρκέσει για τρεις ημέρες.

Που θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία - Ο καιρός των Θεοφανείων

Τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν στο Βόρειο Ιόνιο, προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι βροχοπτώσεις θα είναι πιθανότατα πολύ ισχυρές σε περιοχές της Δυτ. Πελοποννήσου και Δυτ. Στερεάς.Όπως η «Αριάδνη» θα κινείται πάνω από την ηπειρωτική χώρα γρήγορα προς το Βόρειο Αιγαίο, οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Τις μεσημεριανές/απογευματινές ώρες της Παρασκευής, καθώς το χαμηλό θα έχει μετακινηθεί προς την Τουρκία, θα υπάρχει πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού σε μεγάλο μέρος της χώρας, με εξαίρεση λίγα φαινόμενα στα δυτικά και πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και κυρίως στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, με μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρικών επεισοδίων στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου.

Σήμερα το βράδυ νέο βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή του Αιγαίου αναμένεται να προκαλέσει χιονοπτώσεις στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα, ενώ θα συνεχιστούν οι ισχυρές βροχές στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα έχουν υποχωρήσει στη Β. Ελλάδα, όπου θα επικρατούν όμως πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν το Σάββατο και την Κυριακή στην ανατολική και νότια χώρα, ενώ πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικά στη Β. Ελλάδα, αναμένεται ότι η θερμοκρασία μέσα στο Σαββατοκύριακο θα παραμείνει συνεχώς σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν μέχρι τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της δυτικής χώρας και μέχρι το βράδυ κατά τόπους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές μέχρι το απόγευμα στα βόρεια και από το βράδυ στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Θυελλώδεις άνεμοι τοπικά 8 μποφόρ. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από τα βόρεια, σύμφωνα με το δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ

Στη Μακεδονία προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές μέχρι το απόγευμα. Στη Θράκη αρχικά νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και μεμονωμένες καταιγίδες στα παραθαλάσσια και γρήγορα χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -8 ως 6 βαθμούς Κελσίου. Στη Δυτική Μακεδονία κατά τόπους θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα Νησιά Ιονίου, την Ηπειρο, την Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλότερη υψόμετρο και βαθμιαία και στα υπόλοιπα, οι οποίες κυρίως στα βόρεια θα είναι κατά τόπους πυκνές μέχρι το απόγευμα. Οι άνεμοι από βορειοδυτικές διευθύνσεις, 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 ως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησο, προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες μέχρι το απόγευμα. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Θεσσαλίας και βαθμιαία και στα υπόλοιπα, οι οποίες από το βράδυ θα πυκνώσουν στην Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και την Ανατολική Στερεά. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 ως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Κυκλάδες, Κρήτη θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το βράδυ. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 7 με 8 και βαθμιαία από τα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 9 ως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Αρχικά στα νησιά Ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία και στα Δωδεκάνησα. Από το απόγευμα στα βόρεια χιονόνερο ή χιόνι. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 και βαθμιαία στα βόρεια βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία από 10 ως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Αττική τα Θεοφάνεια θα έχουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες τις πρωινές ώρες. Από το απόγευμα χιονοπτώσεις στα ορεινά και κατά τη διάρκεια της νύχτας και στα ημιορεινά και πιθανόν στα βόρεια προάστια.  Οι άνεμοι από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία από 1 ως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία στο Θερμαϊκό ως 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -4 ως 4 βαθμούς Κελσίου.

Τα μέτρα για την προστασία των αστέγων

Ανοιχτοί θα παραμείνουν οι σταθμοί του Μετρό σε Ομόνοια, Μοναστηράκι και Μεταξουργείο για την προστασία των αστέγων. Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής, έχει αναρτηθεί ενημερωτικό υλικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), που περιλαμβάνει οδηγίες προστασίας κατά την οδήγηση, όταν εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα (https://goo.gl/tEJlKh). Παράλληλα, παρέχεται άμεση ενημέρωση για τους θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν, από ΟΤΑ Α’ βαθμού και άλλους φορείς, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής (https://goo.gl/zNV3UH), για τη φιλοξενία και την προστασία των πολιτών, ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη χειμερινή περίοδο.

Μουζάλας: «Κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο»

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα από τη νέα επέλαση του χιονιά και του παγετού. «Δεν εφησυχάζουμε, είμαστε έτοιμοι και σε διαρκή - ανοικτή επικοινωνία με όλους τους φορείς ώστε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από τον ερχομό του ψυχρού κύματος, ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια» επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος.

«Πρόκειται για το 2ο ημίχρονο ενός αγώνα τον οποίο πρέπει με τη συνδρομή όλων να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς, όπως κατά γενική ομολογία πράξαμε και κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος κακοκαιρίας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Αθηνών, Χρήστο Καπάνταη, θα διατεθούν, εντός της ημέρας, από το Κέντρο Διαχείρισης Βοήθειας για τους Πρόσφυγες, είδη ατομικού εξοπλισμού στους εθελοντές πολιτικής προστασίας της Πεντέλης. Τέλος, ανέφερε ότι την Κυριακή, σε συνάρτηση με την εξέλιξη του καιρού θα κριθεί, κατόπιν συνεννόηση με τους δημάρχους, εάν θα υπάρξει ανάγκη τροποποίησης του ωραρίου λειτουργίας των σχολείων και σε ποιες περιοχές.

Άρση του απαγορευτικού απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα, Λαύριο

Κανονικά εκτελούνται από το πρωί τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά τη μερική βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό αλλά και των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων στις γραμμές Ρίο-Αντίρριο και Κυλλήνη-Ζάκυνθος εκτελούνται μόνο κατ' έγκριση των πλοιάρχων.

Κανόνες για εργασία στην κακοκαιρία

Το υπουργείο Εργασίας ενόψει των έκτακτων καιρικών φαινομένων ενημερώνει σχετικά με τους κανόνες υγείας και ασφάλειας που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

-Οι χώροι εργασίας σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου πρέπει να έχουν θερμοκρασία ανάλογη με τη φύση της εργασίας και τη σωματική προσπάθεια που απαιτείται για την εκτέλεση της, λαμβανομένων πάντα υπόψη και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους.

-Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις και να μην κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να πέσουν

- Να χορηγείται στους εργαζόμενους, στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται εξοπλισμός ατομικής προστασίας ή για προστασία από το ψύχος.
Στην περίπτωση εγκύων και γαλουχουσών εργαζομένων, για κάθε δραστηριότητα που ενδέχεται να εγκλείει συγκεκριμένο κίνδυνο έκθεσης τους σε ακραίες συνθήκες καταπόνησης λόγω ψύχους, πρέπει να αξιολογείται ο κίνδυνος για την ασφάλεια ή την υγεία τους, καθώς και κάθε επίπτωση στην εγκυμοσύνη ή γαλουχία και να καθορίζονται τα ληπτέα μέτρα

-Απαγορεύεται η απασχόληση ανήλικων εργαζομένων σε εργασίες, κατά τις οποίες ο νέος εκτίθεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την εκτέλεση υπαίθριων εργασιών

-Επίσης, επιβάλλεται η λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση απασχόλησης εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).

Το υπουργείο Εργασίας ειδικότερα για τα τεχνικά και οικοδομικά έργα επισημαίνει:

-Αντιστηρίξεις, εκσκαφές κλπ. πρέπει επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό πριν από την επανάληψη εργασιών διακοπεισών λόγω θεομηνίας ή παγετού και να αναγράφονται οι σχετικές παρατηρήσεις στο Ημερολόγιο Μέτρων Ασφαλείας

-Όσον αφορά τα ανυψωτικά μηχανήματα, απαγορεύεται η εγκατάσταση και η χρήση τους σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθεια τους
-Όλες οι βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κλπ) πρέπει να επιθεωρούνται από το αρμόδιο πρόσωπο ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφαλείας σε περίπτωση θεομηνίας και πριν την επανάληψη των εργασιών
-Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών διακόπτονται οι εργασίες οι οποίες παρεμποδίζονται άμεσα από αυτές και επαναλαμβάνονται μετά την αποκατάσταση των ασφαλών συνθηκών εργασίας

Τέλος, το υπουργείο τονίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους τμήματα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) σε περιπτώσεις μη τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive