Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

ΕΛΕΓΕ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – Τον βρίζει ο Σημίτης για το Μνημόνιο – Όλα καλά επί των δικών του ημερών! Τι του απαντάει ο Γιωργάκης

Simitis_Papandreou
Ο άνθρωπος που έδωσε το δαχτυλίδι της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου, μιλά απαξιωτικά για τον πρώην πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον πως έλεγε… σαχλαμάρες και η κυβέρνησή του ήταν ανέτοιμη, με αποτέλεσμα να οδηγήσει την Ελλάδα στην εποχή των μνημονίων. Το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος λέει ο Κώστας Σημίτης, που θεωρεί πως όλα ήταν…
σχεδόν καλά καμωμένα τη 10ετία 1994-2004 αλλά μετά «έπεσε» εκείνος από την εξουσία. Ο πρώην πρωθυπουργός που παραχώρησε συνέντευξη στον Χρήστο Χωμενίδη και το capital.gr όπου μίλησε για τα πάντα, επιτέθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου, στη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, στους σημερινούς πολιτικούς και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2004 Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Simitis_Homenidis
Γιατί έλεγε σαχλαμάρες ο ΓΑΠ«Πιστεύω ότι το πρώτο μνημόνιο, υπό την εξαιρετικά αυστηρή μορφή που είχε, δεν ήταν μονόδρομος» λέει ο Κώστας Σημίτης και κατηγόρησε την κυβέρνηση Παπανδρέου πως δεν προετοιμάστηκε ούτε έγκαιρα ούτε σοβαρά για την κατάσταση. «Δεν έγινε κανένας σχεδιασμός», τονίζει και προσθέτει πως «μία σοβαρή πολιτική ηγεσία θα μπορούσε να δείξει έναν άλλο δρόμο, δηλαδή να κάνει μία καλύτερη συμφωνία».
Φέρνει μάλιστα ένα παράδειγμα και κάνει λόγο για σαχλαμάρες του Γιώργου Παπανδρέου. «Όλη η Ελλάδα ξέρει ότι η Ε.Ε. ζήτησε ιδιωτικοποιήσεις. Όλη η Ελλάδα έχει ξεχάσει ότι στο πρώτο μνημόνιο, δεν αναφέρονταν οι ιδιωτικοποιήσεις και ότι η ίδια η Ελλάδα πρότεινε να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Η Ελλάδα, μάλιστα, τότε στις συζητήσεις, είχε διαβεβαιώσει ότι διαθέτει ρευστοποιήσιμη περιουσία 50 δισεκατομμυρίων, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί. Ο αριθμός ήταν τελείως φανταστικός. Δεν ανταποκρινόταν σε καμιά πραγματικότητα. Όταν είσαι στον βαθμό αυτό ανέτοιμος και λες τέτοιες σαχλαμάρες, το μνημόνιο έρχεται ως φυσικό αποτέλεσμα».
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό «το μνημόνιο του 2010 για την Ελλάδα ήταν μια δοκιμή. Οι χώρες της Ένωσης ήθελαν να κερδίσουν χρόνο και να διαμορφώσουν αργότερα μια μονιμότερη ρύθμιση».
Από τα βέλη του δεν γλιτώνει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επίσης ήταν ανέτοιμη και γι’ αυτό θεωρεί υπεύθυνο τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν.. Επαναλαμβάνω όμως ότι και το μνημόνιο αποτελούσε μία σειρά αποφάσεων που πήρε η Ε.Ε., χωρίς να είναι έτοιμη». Κατηγορεί τον Μπαρόζο και τον τότε Επίτροπο Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια πως το 2007 υπέδειξαν στην Ελλάδα πως κάτι δεν πάει καλά αλλά «το 2008 και το 2009 δέχτηκαν να μην στείλει η Ελλάδα τα στοιχεία, τα οποία έδειχναν τον εκτροχιασμό της και να μην ληφθούν μέτρα. Διότι δεν ήθελαν να δημιουργήσουν μια αρνητική εντύπωση για τη συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδος, την οποία ο κ. Μπαρόζο – συντηρητικός και αυτός – υποστήριζε. Δηλαδή, η Ε.Ε. έχει και αυτή μεγάλη ευθύνη για αυτό που συνέβη».
Μόνο με ευρώΟ Κώστας Σημίτης μιλά και για τη δραχμή, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Μερικοί πιστεύουν ότι αν υπήρχε ακόμα η δραχμή, εμείς θα μπορούσαμε να κανονίζουμε τα του οίκου μας. Αυτό είναι μια μεγάλη αυταπάτη. Και αν ακόμα υπήρχε η δραχμή, οι κανόνες που θα εφαρμόζονταν σε σχέση με τις διεθνείς συναλλαγές στην Ελλάδα δεν θα προέρχονταν αποκλειστικά από την ελληνική κυβέρνηση, από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά θα προέκυπταν από τις διεθνείς συμφωνίες, από τις ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Διεθνούς Τράπεζας. (…) Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να παραμείνει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Τυχόν αποχώρησή της είτε από την Ένωση είτε από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση θα είναι καταστροφική. Θα πρέπει να την αποφύγει με κάθε τρόπο».
Από την κριτική του πρώην πρωθυπουργού δεν… γλιτώνει ούτε η σημερινή πολιτική ηγεσία, την οποία καλεί να μη βλέπει παντού εχθρούς και να μη φαντασιώνονται πως θα λύσουν τα προβλήματα από τη μια μέρα στην άλλη. «Οι σημερινοί μας πολιτικοί θα πρέπει να είναι ρεαλιστές και αποτελεσματικοί. Να μην φαντασιώνονται ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα από τη μια μέρα στην άλλη, ότι αρκεί να πατήσουν πόδι για να επιβάλουν τη δική τους άποψη. Να μην βλέπουν παντού εχθρούς στην Ένωση και να θεωρούν ότι όλοι τους πολεμούν, ότι δεν αναγνωρίζουν τα δίκαιά μας».
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση κάνει λόγο για απουσία συνεννόησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους αλλά και για ασαφή γνώμη της χώρας. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο τρόπος αυτός συνεννόησης, ένας τρόπος συνεννόησης μέσα από μια συνεχή αντιπαράθεση, δεν είναι σωστός».
Καμία εμπιστοσύνη!«Οι σημερινές συνθήκες λειτουργίας του κράτους δεν δημιουργούν εμπιστοσύνη. Όταν ισχύουν τα capital controls, όταν επικρατεί η εντύπωση ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί αιφνιδιαστικά κούρεμα καταθέσεων, όταν μετά τις αλλεπάλληλες μεταστροφές της κυβερνητικής πολιτικής, παραμένει ζωντανός στον κόσμο ο φόβος της επιστροφής στη δραχμή, τότε βέβαια οι πολίτες προτιμούν να μην καταθέτουν τα χρήματά τους στις τράπεζες, περιορίζοντας έτσι τη ρευστότητα και την ανάπτυξη. Ο όρος για την επάνοδο της εμπιστοσύνης είναι η προβλεψιμότητα και η κανονικότητα. Είναι μία κυβερνητική πολιτική που έχει σαφήνεια, κατανοητές κατευθύνσεις και ενημερώνει ειλικρινά», επισημαίνει ο Κώστας Σημίτης.
Και δεν λείπει και η αναφορά στο θέμα του χρέους: «Έχουμε ακούσει κατά κόρον από την κυβέρνηση ότι θέτει το θέμα του χρέους, ότι συζητάει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα μακροπρόθεσμα μέτρα, ότι ζητάει ρυθμίσεις, τις οποίες οι Ευρωπαίοι δεν αποδέχονται και γενικά ότι το ενδιαφέρον της στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά στο θέμα του χρέους. Θέλουν να μας πείσουν ότι πράγματι δίνεται μία μάχη για χρέος. Το θέμα του χρέους, όμως, έχει ρυθμιστεί εδώ και αρκετό καιρό με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε είναι σαφής η πορεία μας. Πρώτα θα παρθούν -και πάρθηκαν ήδη- ορισμένα μέτρα, τα οποία, για παράδειγμα, αφορούν την ενοποίηση των επιτοκίων. Δεύτερον, θα ακολουθήσει το 2017 και 2018 ένα δεύτερο κύμα μέτρων. Και τότε, μετά το 2018 θα γίνει απ’ αρχής η κρίσιμη συζήτηση για το αν και πως θα πραγματοποιηθεί η ρύθμιση του χρέους. Προς τι όλη αυτή η ανάδειξη του θέματος, όταν είναι καθορισμένη η πορεία; Απλώς για εντυπώσεις.

Ο ΓΑΠ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ: «Δεν αντιμετώπισε το δίλημμα της χρεοκοπίας»

papandreou_Simitis
«Το δίλημμα να χρεοκοπήσουμε ή να ζητήσουμε βοήθεια από το μηχανισμό που τελικά διαμορφώσαμε, ευτυχώς για τον ίδιο, δεν το αντιμετώπισε ποτέ».Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακίνησή του του Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου ως απάντηση στα σχόλια του πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στην διακυβέρνησή του.
«Με σεβασμό στις απόψεις του κ. Σημίτη, πρέπει να επισημάνουμε ότι ό ίδιος κυβέρνησε την Ελλάδα σε ένα διεθνές, ευρωπαϊκό και οικονομικό περιβάλλον ριζικά διαφορετικό από εκείνο που βρήκε η κυβέρνηση το 2009, αφού ήδη είχε εκδηλωθεί η κρίση στη Wall Street, και είχε δώσει τα αποτελέσματά της η λαίλαπα Καραμανλή», σημειώνεται επίσης.
Ολόκληρο το σχόλιο Γραφείου Τύπου ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, με αφορμή τη συνέντευξη του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη έχει ως εξής:
Ο κ. Σημίτης γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον ότι, ναι, πράγματι, θα μπορούσαμε να μην είμαστε σε μνημόνιο,
Αν η ΕΕ αναγνώριζε ότι το πρόβλημα ήταν και δικό της,
Αν η ΕΕ είχε βούληση, τόλμη και σχέδιο,
Αν τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης είχαν στηρίξει τις επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου στις αρχές του 2010,
Αν οι εταίροι προσέφεραν πολιτική στήριξη προς την Ελλάδα, όπως είχε κάνει ένα χρόνο νωρίτερα η Γερμανία, μέσω του τότε Υπουργού Οικονομικών,
Αν είχαν προειδοποιήσει δυναμικά τις αγορές ότι θα έπαιρναν μέτρα στήριξης της Ελλάδας, όπως έκανε τελικά ο κ. Ντράγκι το 2012 για την Ιταλία και την Ισπανία,
Αν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε με βιώσιμα επιτόκια – κάτι που ακόμα δεν φαίνεται να είναι εφικτό,
Αν είχε γίνει δεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για ευρωομόλογα,
Αν η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχε υπερδιπλασιάσει το χρέος και πολλαπλασιάσει το έλλειμμα,
Αν η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχε κάνει την ΑΠΑΤΗ με τα στατιστικά στοιχεία το 2009, αλλά και την απογραφή του 2004,
Αν η Κομισιόν είχε κάνει την δουλειά της επί κυβέρνησης Καραμανλή για να αποτρέψει την εκτίναξη του ελλείμματος,
Αν η Ελλάδα είχε κάνει τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές όταν γίναμε μέλη της Ευρωζώνης,
Αν, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου είχαν στηρίξει τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου,
Αν, αν, αν…
Με σεβασμό στις απόψεις του κ. Σημίτη, πρέπει να επισημάνουμε ότι ό ίδιος κυβέρνησε την Ελλάδα σε ένα διεθνές, ευρωπαϊκό και οικονομικό περιβάλλον ριζικά διαφορετικό από εκείνο που βρήκε η κυβέρνηση το 2009, αφού ήδη είχε εκδηλωθεί η κρίση στη Wall Street, και είχε δώσει τα αποτελέσματά της η λαίλαπα Καραμανλή.
Οι περιστάσεις στις οποίες κυβέρνησε, προφανώς και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα που βρήκαμε και αντιμετωπίσαμε με θάρρος το 2009 αψηφώντας το πολιτικό κόστος.
Το δίλημμα να χρεοκοπήσουμε ή να ζητήσουμε βοήθεια από το μηχανισμό που τελικά διαμορφώσαμε, ευτυχώς για τον ίδιο, δεν το αντιμετώπισε ποτέ.
Τέλος,
Το γεγονός ότι, η συνέντευξη του κ. Σημίτη έρχεται λίγες μόνον ημέρες μετά τη θετική εξέλιξη της συμπόρευσης του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μπορεί να προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.
Τα προσπερνάμε.
Κοιτάμε μπροστά, τη μεγάλη εικόνα, γιατί γνωρίζουμε τι έγινε στο παρελθόν.
Και πολύ περισσότερο, γιατί γνωρίζουμε τι χρειάζεται για το ΜΕΛΛΟΝ.
Γιατί,
Αυτήν την ώρα, που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να στραφούμε στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και του πολίτη που υπέφερε από όσα έγιναν και δεν έγιναν από τη δεξιά και τις συντηρητικές πολιτικές που επικρατούν στην Ευρώπη,
χρειάζονται φωνές που θα συμβάλουν στην ανασύνταξη των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού,
χρειάζονται φωνές που θα παλέψουν για να αναδείξουν τους πραγματικούς υπαίτιους της κρίσης και τις πραγματικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση, ώστε να δώσουμε τις πρέπουσες και αξιόπιστες απαντήσεις,
χρειάζονται προοδευτικές δυνάμεις ισχυρές, που θα αγωνιστούν για να ανατρέψουν τα κακώς κείμενα, που κρατούν τις υγιείς παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου σε ομηρία,
χρειάζονται προοδευτικές δυνάμεις που θα έχουν τη βούληση να συγκρουστούν με τις χρόνιες παθογένειες του πελατειακού κράτους, τα συμφέροντα και τα κατεστημένα που παρασιτούν από αυτό,
χρειάζονται προοδευτικές δυνάμεις που θα αγωνιστούν για μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας απέναντι στη συντηρητική, μια πρόταση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για την ΑΛΛΑΓΗ της χώρας,
Δεν υπάρχει πολυτέλεια για σκοπιμότητες και δεύτερες σκέψεις.

1 σχόλιο:

  1. ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ, ΑΡΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗΜΕΝΟ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΩΡΓΑΚΗ - ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΟΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ, ΟΠΩΣ ΣΤΗΜΕΝΟ ΗΤΑΝ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΙΩΝΙΣΤΗ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ ΠΑΠΑΔΗΜΙΟ!! ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΩΝ ΕΚΤΕΛΟΥΣΑΝ!!!!!!ΡΕ ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΤΑ ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΑ!!!ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΔΙΤΣΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ;;;; ΣΤΡΑΤΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive