Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Ένταση μεταξύ Κίνας-Ταϊβάν προκαλεί το κινεζικό αεροπλανοφόρο. Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

entasi_kina_taiwan
Η Κίνα έστειλε το μοναδικό της αεροπλανοφόρο στα στενά της Ταϊβάν την Τετάρτη το πρωί, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της τελευταίας, σε μια προκλητική κίνηση που αναδεικνύει την αυξανόμενη ναυτική δύναμη της Κίνας και λαμβάνει χώρα ένα μήνα αφότου ο πρόεδρος της Ταϊβάν...
συνομίλησε με τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό Πρόεδρο, Donald Trump, οξύνοντας τις εντάσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Ταϊπέι.
Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι το αεροπλανοφόρο Liaoning, εισήλθε στη ζώνη αεράμυνας του νησιού στις επτά σήμερα Τετάρτη, πλέοντας βόρεια στο κέντρο του στενού, που χωρίζει την Ταϊβάν από την ηπειρωτική χώρα.
Η Ταϊβάν, που εκλαμβάνεται από το Πεκίνο ως μια κινεζική επαρχία, τελεί υπό αυτόνομη διακυβέρνηση από το 1949, όταν οι δυνάμεις του εθνικιστή ηγέτη, Chiang Kai-shek, κατέφυγαν στο νησί μετά την ήττα τους από τους κομμουνιστές στην ηπειρωτική χώρα.
Το Liaoning, το οποίο παραγγέλθηκε το 2012 και κατασκευάστηκε με βάση παλαιότερο σοβιετικό σκάφος, είναι το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας. Τις προηγούμενες δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν για αποφασιστικότητά στην υπεράσπιση της Ταϊβάν από πλεούμενα στρατιωτικά μέσα κατά μήκος του στενού, αν και η πρακτική αυτή σπάνια τέθηκε σε εφαρμογή. Το 1995, το αεροπλανοφόρο Nimitz διήλθε τα Στενά της Ταϊβάν, αυξάνοντας τις εντάσεις που προέκυψαν από τις από θαλάσσης πυραυλικές δοκιμές της ηπειρωτικής χώρας.
Η κίνηση της Κίνας έρχεται μόλις μία εβδομάδα πριν από την ανάληψη της Προεδρίας εκ μέρους του Trump, θέτοντας μια λεπτή δοκιμασία για την νέα κυβέρνηση.
Ο Ma Xiaoguang, εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν στο Πεκίνο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι η σχέση Ταϊβάν-Κίνας κατά το επόμενο έτος θα αντιμετωπίσει «αυξημένη αβεβαιότητα, διαφαινόμενους κινδύνους και προκλήσεις».
Ο Ma είπε επίσης ότι η κυβέρνηση και οι «δυνάμεις της ανεξαρτησίας» στην Ταϊβάν έχουν «θέσει σοβαρές απειλές για την ειρήνη και τη σταθερότητα των στενών της Ταϊβάν» με την άρνησή τους να συναινέσουν στο δόγμα της Μίας Κίνας, κατηγορώντας τους για συμμετοχή σε αυτονομιστικές ενέργειες, ενώ υπογράμμισε ότι η Κίνα θα «διαφυλάξει με αποφασιστικό τρόπο την εθνική κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».
Πηγές: New York Times, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive