Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Μάλλον περί ροζουλί "λαγού" πρόκειται. Επιμένει ο Ξυδάκης για τα περί δραχμής - "Εφτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο". Και ΜΟΥΓΚΑ στο Μαξίμου. ΒΙΝΤΕΟ

Επιμένει  ο Ξυδάκης για  τα περί δραχμής -  Εφτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο

Επιμένει, παρά τις διευκρινίσεις αλλά τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο κ. Ξυδάκης άνοιξε ούτε λίγο, ούτε πολύ θέμα «δραχμής» σε μια κρίσιμη μάλιστα περίοδο...
όπου το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι περισσότερο από ποτέ εμφανές.
«Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ξυδάκης στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τρίτης.
Διευκρινίσεων συνέχεια
Εν συνεχεία, μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος επανήλθε με μια πρώτη διευκρινιστική δήλωση μέσω Facebook. Όπως σημείωσε ο ίδιος «ποτέ δεν υποστήριξε την επιστροφή στη δραχμή», αλλά επέμεινε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η σχετική συζήτηση. «Θα πρέπει με παρρησία να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι μια «άτακτη μετάβαση θα ήταν σε βάρος του λαού».
Το «σίριαλ» με τις διευκρινιστικές δηλώσεις δεν σταμάτησε ωστόσο εκεί. Με τις αντιδράσεις να κλιμακώνονται ο κ. Ξυδάκης πρόεβη και σε δεύτερη διευκρίνιση, σε δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής.
«Κατ' αρχάς έσπευσαν πολλοί και συνάδελφοι δημοσιογράφοι και συνάδελφοι πολιτικοί να σχολιάσουν μία δήλωση την οποία δεν είχαν ακούσει ακριβώς και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της. Έχει αναρτηθεί ολόκληρη στο διαδίκτυο. Η δήλωση λέει διαφορετικά πράγματα και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης και πρόσθεσε:
«Το νόημα είναι αυτό που λέω εδώ και αρκετό καιρό: "Πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά λόγω της κρίσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές. Πώς θα πάμε καλύτερα με μικρότερα βάρη με επιτέλους μια στάλα αισιοδοξίας και ελπίδας στο μέλλον. Αυτό είναι κι όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να δει ο καθένας ότι θέλει, αλλά είναι διαφορετικό και το ύφος και η φόρμα και οι λέξεις και το νόημα».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για εάν εκ των υστέρων και μετά το σάλο που προκλήθηκε θεωρεί λάθος το timing της δήλωσης ο κ. Ξυδάκης σημείωσε: «Ναι. Μπορείς ας πούμε σαν πολιτικός, σαν δημόσιος άνθρωπος, σαν πολίτης, στα δύσκολα να κρύβεσαι και να μη μιλάς. Νομίζω ότι κάθε στιγμή να έχουμε την παρρησία και το κόστος να πληρώσουμε, να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά με ειλικρίνεια και να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του. Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η 7ετία. Εφτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε».
«Για να κλείσει το θέμα μπορείτε να πείτε πάση θυσία στο ευρώ; Ή επανέρχεστε στο παλιό του κου Τσίπρα ότι το νόμισμα δεν είναι ταμπού;» ήταν το ερώτημα που έθεσαν οι δημοσιογράφοι. Ακολούθησε η ακόλουθη στιχομυθία:
«Ξυδάκης: Πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός.
Δημοσιογράφος: Με ευρώ;
Ξυδάκης: Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ
Δημ: Μα πάλι αφήνετε ανοιχτό το θέμα της δραχμής
Ξυδάκης: Δεν αφήνω τίποτα ανοιχτό. Ο μοναδικός στόχος των Ελλήνων είναι πώς θα αφήσουν μία χώρα βιώσιμη, έναν τόπο βιώσιμο, μια κοινωνία βιώσιμη για τα παιδιά τους. Αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ. Θα πορευτούμε όπως είμαστε εδώ. Τώρα πρέπει κλείσουμε την αξιολόγηση με τον πιο πρόσφορο τρόπο για την κοινωνία Αυτό είναι το βήμα, Οι συζητήσεις μας, οι σκέψεις μας, οι στρατηγικές μας πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται. Αυτό μόνο, τίποτε παραπάνω.
Δημοσιογράφος: Σας ασκήθηκαν πιέσεις;
Ξυδάκης: Όχι, όχι, όχι δεν γίνονται τέτοια πράγματα».
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Οι δηλώσεις Ξυδάκη προκάλεσαν νωρίτερα τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κάλεσαν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να πάρουν θέση, καταγγέλλοντας ως επικίνδυνες τις δηλώσεις Ξυδάκη. «Που το πάνε;», αναρωτήθηκε με νόημα ο Γ. Κουμουτσάκος (ΝΔ). «Μην τολμήσετε», προειδοποίησε ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ).
«Οι δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξυδάκη «περί δραχμής» (αλλά και οι δήθεν διορθωτικές του), δεν εξυπηρετούν παρά τις προθέσεις των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης που απεργάζονται την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει:
«Όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος προτείνει να ανοίξει επισήμως συζήτηση για το Grexit και την επιστροφή στη δραχμή, συντελείται ήδη μια τεράστια βλάβη σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της διεθνούς θέσης της χώρας σε μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση που δεν είναι μόνο οικονομική», αναφέρει ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
Για την ώρα η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιγή ιχθύος, αποφεύγοντας να σχολιάσουν τις επίμαχες δηλώσεις. Αντί αυτού, το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση για τις χθεσινές δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο ευρωπαίος Επιτρόπος Πιερ Μοσκοβισί, σύμφωνα με τις οποίες η Επιτροπή παλεύει για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
Το πλήρες κείμενο του non paper της κυβέρνησης
«Ανώνυμοι» κύκλοι διαρρέουν ότι ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί έθεσε θέμα αμφισβήτησης της θέσης της Ελλάδας ως προς την Ευρωζώνη.
Ενημερώνουμε ότι, χθες (Βρυξέλλες), στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για το 2017 πραγματοποιήθηκε συζήτηση παρουσία του αντιπροέδρου της Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις και του επιτρόπου Π. Μοσκοβισί.
Ο τελευταίος, σε σχόλιο Έλληνα βουλευτή ότι από γερμανικής πλευράς φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση περί Grexit, επανέλαβε εμφατικά τη θέση της Επιτροπής ότι η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη και τόνισε ότι τη θέση αυτή, «μιας ισχυρής Ελλάδας σε μια ισχυρή ευρωζώνη», συμμερίζονται όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι.
Επανέλαβε, μάλιστα, ότι είναι δυνατή η σε σύντομο χρόνο ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι η σχετική συζήτηση στο πλαίσιο του τελευταίου Eurogroup (26 Ιαν.) υπήρξε πολύ εποικοδομητική. «Με λίγη προσπάθεια μπορούμε να τα καταφέρουμε», σημείωσε, αναφέροντας ότι η Επιτροπή προτίθεται να είναι «πολύ ενεργή» προς αυτή την κατεύθυνση.
Ας γνωρίζουν οι "συνήθεις άγνωστοι" ότι η διαστρέβλωση δηλώσεων μόνο για μικροκομματικούς λόγους, καθώς εκτιμούν ότι έτσι κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση, βλάπτει σοβαρά τη χώρα. Ας συγκρατηθούν -πως θα αντέξουν, άλλωστε, άλλα δυο χρόνια να ζητάνε εκλογές διαστρεβλώνοντας συνεχώς δηλώσεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive