Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

"Κεραμίδα" στα κεφάλια μας η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα. ΔΕΙΤΕ

Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα
Το Eurogroup χαιρετίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίτευξη πλήρους συμφωνίας σε επίπεδο Θεσμών (Staff Level Agreement) ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM...

Ειδικότερα, το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στον  προϋπολογισμό του 2017, η οποία επιβεβαιώνει το συμφωνημένο πρωταρχικό στόχο την ισορροπία του 1,75% του ΑΕΠ και το οποίο επιτρέπει την εθνική εγκατάσταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η οποία καθιερώνει ένα γνήσιο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας.
Η Ευρωομάδα σημειώνει ότι η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνηθέντος δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας του κόστους, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις.
Ειδικότερα, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας Περιουσίας και Συμμετοχών (Υπερ-Ταμείο) θα πρέπει να εφαρμοστούν πριν από το τέλος του Ιανουαρίου 2017, ώστε να καταστεί το ταμείο πλήρως λειτουργικό.
Το Eurogroup υπενθύμισε ότι ο πρωταρχικός στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έφθασε έως το 2018 θα πρέπει να διατηρηθεί για το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Εμείς συζητήσαμε επίσης και για τη σημασία της δημοσιονομικής τροχιάς που είναι συνεπής με τις φορολογικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο της Ε.Ε.
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα σε ένα μηχανισμό και διαρθρωτικά μέτρα που θα το εξασφαλίσουν.
Σήμερα, το Eurogroup συζήτησε και πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, με στόχο να ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων με βάση τις προτάσεις του ESM και τις προπαρασκευαστικές εργασίες του EWG, το οποίο θα υλοποιηθεί από τον ESM μετά από αυτή τη συνάντηση. Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν:
• Η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής των ομολόγων του EFSF εντός του τρέχοντος με ωρίμανση έως 32,5 χρόνια.
• Η παραίτηση των δανειστών από το δικαίωμα  αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου  ύψους 200 bps που σχετίζονται με την συμφωνία επαναγοράς του χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος για το 2017.
• Η χρήση της στρατηγική χρηματοδότησης των EFSF / ESM, στις αγορές ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επιτοκίου χωρίς να συνεπάγεται κανένα επιπλέον κόστος για τις χώρες που είχαν χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα. Το μέτρο αυτό θα υλοποιηθεί μέσω:
1) την ανταλλαγή των ομολόγων των  EFSF / ESM
2) Ο ESM θα  συνάψει  συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων για να μετριάσουν τον κίνδυνο και
3) Θα εισαχθεί συμπληρωματική χρηματοδότηση για τις μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα έχουν σημαντικές θετικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το Eurogroup καλεί τα θεσμικά όργανα και την Ελλάδα να επιστρέψουν σύντομα στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία (Staff Level Agreement), το συντομότερο δυνατό, με βάση κοινούς όρους, όπως συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015, και δίνει εντολή στο EWG να το αξιολογήσει.
Η Ευρωομάδα είναι έτοιμη, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, να υποστηρίξει την ολοκλήρωση των μελλοντικών αξιολογήσεων υπό την προϋπόθεση ότι η δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και τον δημοσιονομικό κόφτη, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, θα υλοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί. Η Ευρωομάδα επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος και τις προϋποθέσεις και τους στόχους της πολιτικής, θα επανεξετάζονται τακτικά με βάση τα στοιχεία από τα θεσμικά όργανα.
Το προσωπικό του ΔΝΤ επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή του Ταμείου να προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο του, μία νέα χρηματοδοτική συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν, μόλις επιτευχθεί η συμφωνία σε επίπεδο Θεσμών (Staff Level Agreement), σύμφωνα με τις πολιτικές που ακολουθεί το Ταμείο.
Η πλήρης εφαρμογή όλων των προηγούμενων δράσεων που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση  και η ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών θα ανοίξει το δρόμο για τα διοικητικά όργανα του ESM να εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive