Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Πάολο Τζεντιλόνι – Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πάολο Τζεντιλόνι
Εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον μέχρι σήμερα υπουργό Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι, έδωσε ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο 62χρονος νέος πρωθυπουργός είναι σημαντικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι...
 «Οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θα αποτελέσουν τη βάση της δουλειάς μου για να καθορίσω τη σύνθεση της κυβέρνησης»,δήλωσε ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο, η οποία διήρκεσε περίπου πενήντα λεπτά.
Ο Τζεντιλόνι πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσει να διευκολύνει το έργο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, για τον γρήγορο καθορισμό του εκλογικού νόμου» και πως «από τις διαβουλεύσεις προέκυψε η βούληση του Ματέο Ρέντσι να μην δεχθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δείχνοντας συνοχή με τα όσα είχε δηλώσει κατά την εκστρατεία του δημοψηφίσματος».
Ως προς το κυβερνητικό πρόγραμμα, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών και μελλοντικός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι «δεδομένης της αρνητικής στάσης των μεγαλύτερων δυνάμεων της αντιπολίτευσης, ως προς την παροχή στήριξης στη νέα κυβέρνηση», με αίσθημα ευθύνης θα κινηθεί «εντός του χώρου της μέχρι τώρα κυβερνητικής πλειοψηφίας».
Σε σχέση με τις κύριες προτεραιότητες, τέλος, ο Πάολο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι «γνωρίζει πως πρέπει να δοθεί στη χώρα άμεσα νέα κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες, ώστε να σταλεί καθησυχαστικό μήνυμα στους πολίτες και να αντιμετωπισθούν οι κοινωνικές, οικονομικές και διεθνείς προτεραιότητες, αρχίζοντας, όμως, από την ανοικοδόμηση των σεισμόπληκτων περιοχών».
Τι δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι
«Υπέφερα όταν έκλεισα τα κουτιά χθες τη νύχτα, δεν ντρέπομαι, διότι δεν είμαι ρομπότ», έγραψε ο Ιταλός απερχόμενος πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στο προφίλ του στο Facebook. «Επιστρέφω απλός πολίτης, δεν έχω αλεξίπτωτα, δεν διαθέτω έδρα στο κοινοβούλιο, δεν έχω μισθό και ούτε ασυλία», προσθέτει ο Ρέντσι.
Υπογραμμίζει, δε, ότι «ξαναρχίζει και πάλι από την αρχή, όπως είναι και σωστό» διότι«θεωρεί πως η πολιτική δράση σημαίνει να υπηρετεί, κανείς, τη χώρα». Ο απερχόμενος πρωθυπουργός «σε όποιον τον διαδέχεται, εύχεται ειλικρινά καλή δουλειά και προσφέρει τη στήριξή του», από τη στιγμή που «όλοι στηρίζουμε την Ιταλία, δεν είμαστε εναντίον κάποιου άλλου».
Ο Ρέντσι τονίζει ότι τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσει να κερδίσει την αναμέτρηση με τα παιδιά του «για το δικαίωμα παράλληλης χρήσης του υπόγειου του σπιτιού»,κάτι που «είναι ακόμη πιο δύσκολο από τη διαχείριση της κυβερνητικής πλειοψηφίας».
«Είμαστε εκείνοι που καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες. Που όταν χάνουν δεν ρίχνουν το φταίξιμο στους άλλους. Οι οποίοι πιστεύουν ότι το να μισείς είναι λιγότερο χρήσιμο από το να οικοδομείς. Και που όταν, το βράδυ, φτιάχνουν την κουβέρτα στα παιδιά τους, σκέφτονται ότι, ναι, άξιζε τον κόπο. Θα αξίζει και πάλι τον κόπο, μαζί. Θα τα πούμε γρήγορα, φίλοι μου», καταλήγει το μήνυμα του Ματέο Ρέντσιστο διαδίκτυο.
Ποιος είναι ο Τζεντιλόνι 
Ο Πάολο Τζεντιλόνι είναι εξήντα δυο ετών, πτυχιούχος πολιτικών επιστημών, και κατά τη διάρκεια της φοίτησής του σε γνωστό δημόσιο κλασικό λύκειο της Ρώμης δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της τότε εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
Μετά την ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών του σπουδών συνεργάσθηκε με το εβδομαδιαίο περιοδικό Pace e guerra (Ειρήνη και πόλεμος), εκ των ιδρυτών του οποίου ήταν η Λουτσιάνα Καστελίνα, από τις σημαντικότερες μορφές της ιταλικής Αριστεράς.
Το 1984 ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του περιοδικού La Nuova Ecologia (H Νέα Οικολογία). To 1993 επιλέγεται ως εκπρόσωπος του δημάρχου της Ρώμης, Φραντσέσκο Ρουτέλι, ο οποίος προέρχεται, επίσης, από τον χώρο της οικολογίας.
Το 2001 εκλέγεται βουλευτής με το κεντρώο κόμμα της Μαργαρίτας, στην ίδρυση του οποίου συνέβαλε και ο ίδιος, ενώ το 2006 αναλαμβάνει υπουργός τηλεπικοινωνιών της δεύτερης κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι. Το 2007 συμπεριλαμβάνεται στα σαράντα πέντε μέλη που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Δημοκρατικού Κόμματος.
Το 2013 επανεκλέγεται βουλευτής και το 2014, έπειτα από τη «μετακίνηση» της Φεντερίκα Μογκερίνι στη θέση της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ο Ματέο Ρέντσι ορίζει ως διάδοχό της -και επικεφαλής του ιταλικού υπουργού Εξωτερικών- τον στενό του συνεργάτη Πάολο Τζεντιλόνι.
Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τον Τζον Κέρι όσο και με τον Σεργκέι Λαβρόφ, και ότι γνωρίζει σε βάθος την πολυσύνθετη πολιτική πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής. Επωφελούμενος μιας σειράς ευκαιριών, τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη στενής συνεργασίας των μεσογειακών χωρών, μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την εγκατάλειψη της πολιτικής της λιτότητας, η οποία δεν επιτρέπει να δοθεί η πρέπουσα ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive